avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 640 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Indice de corecție pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Indice de corecție pensie

Soțul meu sa pensionat pe caz de boala in 20.11.2000 și a ieșit la limita de vârstă pe 25.01.2019 cu indice de corecție 0.00. E posibil sa nu aibă indice de corecție? Va mulțumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:57, 1 Septembrie 2023
Am primit decizia d-vostra aseara.
Fata de decizie am urmatoarele observatii de facut:
-Nu este mentionat numarul dosarului si data emiterii.
-Decizia emisa este de deschidere de drepturi, in loc sa fie de recalculare.
-Nu este mentionat punctajul mediu anual aferent indicelui de corectie, desi este introdus in calcul.

Pentru mine ramane o necunoscuta, termenul general de prescriptie(3 ani).
Poate fi extins acesta printr-o hotarare judecatoreasca ?
Sper sa ma lamuresc cat de curand de acest lucru.

În ceea ce privește termenul general de prescriție, cf. Art. 107 (2) din Legea 263/2010: ” sumele rezultate....se acordă în cadrul termenului general d prescripție calculat de la data constatării diferențelor”. Deci am dreptul să cer recalcularea de la 10.02.2020, încă 3 ani. Acesta este termenul de prescripție, care în toate referirile la el, CURGE de la o dată anume, prevăzută de lege.. Or, acest termen , dacă curge, nu poate curge înapoi, cum nici apa nu curge în amonte ci în aval. Cod Procedură Civilă Art.2523:”Prescripția începe să curgă de la data când titularul dreptului la acțiune a cunoscut, sau după împrejurări, trebuia să cunoască nașterea lui”. Și, dacă veți căuta soluționarea dosarelor care au cerut sesizarea CCR pt. Dec. 702, veți vedea cum s-a pronunțat Curtea de Apel după întoarcerea dosarelor în instanță, adică de la data când reclamanții au ieșit la pensia pt. limită de vârstă. Știu, casele de pensii invocă acest termen, total anapoda și sunt și instanțe care înghit momeala. Am pățit-o și noi și ne-a dat drepturile pe trei ani în urmă de la data când am acționat în instanță, dată care nu figurează în nici o lege. Pe de altă parte casele de pensii ne-au depus în 2 dosare niște pagini din o circulară a lor dată de Casa Naț. de P prin care hotărăsc ei, cum se aplică indicele, de exemplu că ” nu au dreptul la indice cei pensionați de invaliditate cu Legea 3/1977. Ei frecvent spun în întâmpinări că Dec. 702 este dată numai pt. cei pensionați de invalid. cu L. 19/2000. Or, decizia nu precizează asta.
Și, încă ceva: același judecător la Vâlcea a dat 2 sentințe diferite, una cu drepturi doar pe ultimii 3 ani, iar alta, la doar 2 săptămâni după, cu drepturi de la 1.01.2011. Nici măcar nu a știut de prorogarea aplicării indicelui până la 1.01.2013.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Aveti vreo hotarare definitiva ?
Trimiteti-mi pe gmail 2-3 nr.de dosare de la Valcea.
M-am adresat eu si mi-a raspuns negativ!

Alte discuții în legătură

Bună seara ! ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul ... emil.calarasu emil.calarasu Bună seara ! Ce pensionari au dreptul să li se aplice la punctajul de calcul al pensiei, indicele de corecție potrivit Deciziei CCR nr. 702/2019 ? (vezi toată discuția)
Stabilirea pensiei pentru limita de varsta conform deciziei ccr nr. 702/31.10.2019 Peapangel Peapangel Sunt beneficiarul indemnizatiei primită în baza legii nr.8/2006 si pensionar de invaliditate, iar in luna iunie indeplinesc conditiile de varsta legala si ... (vezi toată discuția)
Indice de corectie peflori peflori decizie de pensie anticipata partiala emisa in iulie 2019, calculata cu indice de corectie 1,2, nepusa in plata, este modificata in decizie de pensie la ... (vezi toată discuția)