avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul, calculatorul meu şi ... Inselatorie OlX..
Discuție deschisă în Dreptul, calculatorul meu şi internetul

Inselatorie OlX..

Buna ziua. De curand am cumparat 2 boxe smart de pe OLX. Toate bune si frumoase, am vorbit cu respectiva persoana, i-am dat toate datele si acesta a pus coletul. Dar cand a ajuns la mine nu functiona. Mentionez ca boxa se deschide, toate ledurile de pe ea funtioneaza, dar nu se conecteaza.. Am incercat sa il sun pe aces individ dar nu raspunde
Se poate face ceva in legatura cu asta? Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: mmihai176 , utilizator 19:23, 14 Septembrie 2021
Daca sigur e defect produsul si ai dovezi (discutii telefonice sau mesaje pe chat/SMS plus dovada platii/curier) poti face plangere la politie pentru inselaciune. Asa mi-am recuperat eu banii pe o teapa luata pe un site de anunturi.
Fapta asta nu întruneşte elementele constitutive ale unei infracţiuni, este doar un litigiu civil între tine şi persoana cu care ai făcut înţelegerea. Dacă vei depune totusi plangere sunt sanse mari sa primesti un răspuns oficial prin care o să-ţi comunice că astfel de litigii nu intra in competenta poliţiei şi trebuie să acţionezi persoana respectivă în judecata, intr-un proces civil.
Inselaciunea reprezinta ,,inducerea în eroare a unei persoane prin prezentarea ca adevărată a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasă a unei fapte adevărate, în scopul de a obține pentru sine sau pentru altul un folos patrimonial injust și dacă s-a pricinuit o pagubă".
E greu sa probezi ca vanzatorul ti-a prezentat ca adevarat faptul ca produsul era bun, stiind ca este defect. Poate invoca ca nu a stiut ca are un defect! In schimb, in instanta civila poti obtine recuperarea daunelor, chiar daca nu se poate proba infractiunea de inselaciune.
Problema la astfel de litigii este ca sunt prea marunte pentru ca cei pagubiti sa aleaga calea judecatii in civil, din cauza necunoasterii pasilor de urmat, nefiind rentabil a se apela la un avocat, existand riscul sa cheltui mai mult cu acesta decat se poate recupera in instanta.
De multe ori oamenii aleg sa reclame la politie, chiar daca astfel de probleme nu sunt in competenta lor, pentru ca la politie nu platesti, ca la avocat, iar daca nu stii sa formulezi in scris o plangere politistul este obligat sa intocmeasca el un proces verbal referitor la sesizarea primita verbal.
Era alta situatia daca iti oferea un produs, dar trimitea altceva, sau chiar nu trimitea nimic! Atunci se putea considera inselaciune.
Buna ziua, intr-o situatie asemanatoare ma aflu si eu, dar cu altceva :e vorba de un articol vestimentar de care vanzatorul s-a declarat multumit la verificare colet ( de care a beneficiat si mi-a scris si in privat ), apoi dupa 4 zile m-a cautat ca defapt nu e original, e contrafacut . Asta dupa ce s-a declarat multumit initial si l-a acceptat. Fiind vorba de un ramburs de 500 lei.
Din cate am citit in raspunsul dvs., la politie nu ar gasi vreo presupusa rezolvare, dar nici eu nu sunt dispus sa ii returnez fiindca nu inteleg de ce cand l-a verificat nu a spus nimic, doar mi-a multumit, iar acum il vrea retur. Ce nu stiu eu este daca totusi politia se poate implica atat de mult intr-un astfel de caz incat sa mearga pana la aflarea titularului unui numar de telefon de la firma de telefonie mobila sau sa ceara alte date firmei de curierat, in situatia data, cu verificare colet.
N-as vrea sa am cine stie ce probleme nedorite, la care chiar daca nu sunt vinovat, sa imi dea batai de cap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma numesc flaviu. pe data 1 decembrie 2020 am contactat un vânzător ... Flaviu12 Flaviu12 Ma numesc Flaviu. Pe data 1 decembrie 2020 am contactat un vânzător pe website-ul de anunțuri olx.ro pentru achiziționarea unui produs,respectiv telefon ... (vezi toată discuția)
Acuzat pe nedrept de inselacuine StefanNastase StefanNastase Va salut! Am si eu o problema destul de mare, in urma cu cateva zile am trimis un telefon ASUS Zenfone 2 la Constanta, trimis prin Cargus cu verificare la ... (vezi toată discuția)
Inselaciune telefon replica stefanman stefanman Buna seara, pe data de 1 am gasit un anunt pe olx cu un iphone 6s mai ieftin (1500lei), in urma negocierii m-am inteles cu vanzatorul la 1300lei cu conditia sa ... (vezi toată discuția)