Pentru a se aplica indicele de corecție pentru pensia de invaliditate, trebuie sa ai stagiu complet de cotizare sau nu ? Eu sunt pensionata pe caz de boală cu legea 19 în 2004 și cu pensie de drept în iulie 2017, dar am stagiu de cotizare 26 ani nu stagiu complet de 30 ani. Pentru mine se aplica majorarea pensiei cu indicele de corecție ? Mulțumesc.
Decizile CCR in ceea ce priveste indicele de corectie mai pot produce efecte doar cateva luni.
Indicele de corectie este in "moarte clinica".
Isi va "duhul" cel mai tarziu la 01/09/2021.
Domnule Carp
Ce sa intelegem ca cei care au beneficiat de el pana acum raman cum s a stabilit in urma recalcularii ? si ca probabil cum spuneti d-voastra din septembrie , adios ! adica asta iti este norocul .
Pentru ca si eu sunt un " beneficiar " , in decizia primita nu se observa ca numarul de puncte a crescut , adica este acelasi ( 65 ) in schimb a crescut putin cel anual ,
Multumesc pentru informatii care sunt utile nu numai pentru mine .
Exista foarte multe necunoscute fata de modul de recalculare care va urma.
De ex:
Ce valoare va avea VPA-ul(valoarea pnctului de referinta) in cazul in care se va aplica legea 127/2019.
La cat se va raporta acesta:
la 25, sau la alta valoare.
Depinde si stagiul complet al fiecaruia.
Pana nu va fi clara legislatia pe care se va face recalcularea nu pot sa dezvolt subiectul
Ce pot sa va spun clar:
Indicele de corectie va disparea din legislatie ca si notiune.
Fac o trimitere doar la persoana mea:
La valoarea punctului de referinta de 57,68 valabila astazi, eu trebuie sa astept peste 5 ani, poate chiar 7, pentru a mai primi ceva in plus la pensie.
Mai exact:
Cand valoarea punctului de referinta va depasi 72,1 lei
Daca raportarea se va face la mai mult de 25 ani, atunci asteptarea va fi cu mult mai mare, cu posibilitatea/varianta de a nu mai veni niciodata.
Problematica este vasta si nu se poate dezvolta fara sa ai legislatia clara in fata.
In ceea ce priveste indicele de corectie pot face aplicatii pe legislatia actuala doar pe cazuri concrete.
D-le Carp , am o mare admiratie pentru priceperea dvs. in domeniul pensiilor , mai mare decat a multor angajati ai caselor de pensii . De aceea indraznesc sa va cer parerea ( perceptia dvs. ) daca legea 127/2019 se va aplica vreodata . Opinia mea ( total neavizata ) este ca nu , deoarece ar insemna cheltuieli suplimentare extrem de mari : acel ajutor de 25% din pensia decedatului pentru sotul supravietuitor , intrarea in sistem a multor femei cu minim 3 copii cu semnificativ mai putini ani decat varsta standard , sau a persoanelor cu mai putin de 15 ani stagiu de cotizare , etc . Si asta in situatia in care sunt ceva peste 4 mil de contributori la fondul de pensii si peste 5 mil de pensionari , acum , inainte de aplicarea noii legi . De aceea am mari indoieli ca nu va fi abrogata inainte de 1 sept. De altfel , d-na Ministru al Muncii ( cea actuala ) a anuntat intentia guvernului de a elabora o alta lege a pensiilor , si nici macar nu trebuie sa se grabeasca , au ragaz 4 ani pentru asta . Daca se abroga legea 127/2019 , ramane in vigoare legea 263/2010 , si atunci - presupun - si indicele de corectie , iar acel VPR nu va mai fi de actualitate . Stiu ca nu aveti de unde sa aveti informatii mai exacte , va intreb doar care e opinia dvs . ? mai degraba ca se va aplica sau mai degraba ca nu ?
Indice de corectie
delia2007
Buna ziua! Mama s-a inscris la pensie anticipata in anul 2009, iar in anul 2014 a trecut la pensie limita de varsta. Primeste indicele de corectie doar din ... (vezi toată discuția)