avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Daune privind accident rutier
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Daune privind accident rutier

Buna ziua! va cer ajutorul intr-un lucru. Acum ceva timp am fost implicat intr-un accident rutier cu victima, in prezent, avand calitatea de intervenient in cauza civila. Recent a fost facuta expertiza privind dinamica producerii accidentului. Aici sunt cateva puncte cu care nu sunt de acord.
In expertiza, nu sunt de acord cu urmatoarele:
1. Se mentioneaza : "Nu sunt identificate urme de franare ale autoturismului".
Raspunsul meu: Intra in functiune sistemul ABS, cu care masina este echipata.
2. Se mentioneaza : Starea de pericol a aparut cand biciclistul a patruns in intersectie venind de pe str...., iar conducatorul autoturismului care circula pe str...nu i-a acordat prioritate de dreapta, intersectia strazilor....fiind una nedirijata.
Raspunsul meu: La dosarul din penal se afla un document al primariei pe raza careia s-a produs accidentul, in care se mentioneaza faptul ca cele 2 strazi sunt de categorii diferite, iar cea pe care circulam eu cu autoturismul este drumul principal. Deci nu intra in discutie neacordarea prioritatii de dreapta, intrucat cele 2 strazi sunt de categorii diferite, iar raspunzator pt.fapul ca nu erau montate semne de circulatie, se face administratorul drumului public. (nu erau montate semne -cedeaza sau stop.)

Va rog sa ma ajutati cu un sfat sau parere.
Multumesc!


Cel mai recent răspuns: Andrei-Ciprian , utilizator 20:11, 20 Octombrie 2020
calitatea de intervenient (presupun că forțat) nu va atrage răspunderea Dvs. civilă.
pentru Dvs. răspunde asigurătorul.
adică nu veți ajunge să despăgubiți Dvs. pe nimeni.
vă spun asta pentru că presupun că aici bat temerile legate de proces.
1.- Corect. Un autoturism prevăzut cu ABS frânează până la limita blocării roților, dar sistemul nu permite blocarea roților, dar aceștia nu se blochează. Prin urmare nu apar urme de frânare pe carosabil.
2.- În OUG nr. 195/2002 este prevăzută prioritatea autovehiculului care circulă pe un drum de categorie superioară față de unul care circulă pe un drum de categorie infreioară. În marea majoritate a cazurilor conducătorii auto nu pot să-și dea seama dacă se află pe un drum de categorie superioară sau inferioară. Din această cauză se impune montarea de către administratorul drumului a inicatoarelor de pierdere a priorității.
Solicitați introducerea ăn cauză a administratorului drumului, in mod special cel al drumului de categorie inferioară pentru că este singurul vinovat de producerea accidentului.
ing. Ioan Ciobanu
Trebuie sa depuneti observatii scrise la raportul de expertiza. Daca observatiile dvs. vor fi acceptate de instanta de judecata, expertul va fi obligat sa raspunda in scris. Si raspunsurile expertului au regim de accceptare de catre instanta de judecata.
1. Aveti dreptate.
2. In conditiile in care nu erau plantate indicatoare de drum cu prioritate se pot avea in vedere 2 aspecte:
-administratorul drumului este raspunzator de lipsa acestor indicatoare,
-soferul este raspunzator de neacordarea de prioritate de dreapta, chiar daca acesta are in vedere existenta unui document emis de catre primarie.
In legatura cu cel de-al doilea aspect as vrea sa mentionez ca inainte ca strada secundara (din dreapta) sa fie asfaltata, aceasta avea montat indicator de pierdere a prioritatii (cedeaza). Am circulat pe acea strada de "n" ori si regulile erau aceleasi. La 250-300 m.mai este o strada secundara asemanatoare care are montat indicatorul "stop".
Intrebarea mea este, daca eu astazi trec pe acea strada si stiu ca circul pe drum cu prioritate, iar peste 2 zile cineva fura indicatorul acela de pierdere a prioritatii de pe drumul secundar, se schimba cumva regulile de circulatie in acea intersectie? Peste 2 zile sau peste noapte se transforma acea intersectie in una nedirijata, datorita faptului ca lipsesc indicatoarele? Si asta avand in continuare in vedere ca drumurile apar in acte ca fiind de categorii diferite.
Dupa cum singur mentionati - regulile nu se schimba, deci nici Regulamentul de circulatie care mentioneaza ca se aplica prioritatea de dreapta in intersectii nedirijate/ nesemnalizate (nu pun n discutie disparitia indicatoarelor de semnalizare, ci lipsa acestora) la momnentul producerii evenimentului rutier.
Trebuie sa vedei realitatea. Cum dvs. sustineti ca aveati cunostinta de existenta unor indicatoare de priortitate (intre timp disparute), la fel partea opusa sustine ca nu exista indicatoare de prioritate si acesta avea prioritate conform Regulamentului de circulatie rutiera.

Alte discuții în legătură

Contestație pv accident rutier GRIGORE G GRIGORE G buna ziua. Duminica 27.08.2017 am fost implicata intr-un accidet rutier pe strada Teius intersectie cu strada Vaslui. Eu veneam pe prioritate pe starda Teius, ... (vezi toată discuția)
Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Intersectie dirijata sau nedirijata - semnele de circulatie mdmilan mdmilan Daca intr-o intersectie o directie are semn de \"Cedeaza trecerea\", iar cealalta directie nu are niciun semn („Drum cu prioritate”, „Intersecție cu un ... (vezi toată discuția)