avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Imposibilitate plata credite nevoi personale pt ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Imposibilitate plata credite nevoi personale pt persoanele cu venituri mici

Buna ziua,

As dori sa stiu daca exista o institutie sau vreun mecanism legal prin care persoanele cu venituri foarte mici si copil minor in intretinere pot beneficia de recalcularea ratelor lunare aferente creditelor de nevoi personale contractate in trecut si aflate inca in derulare.

Deasemenea m-ar interesa si daca pot fi re-esaonate datoriile de orice fel - precum abonamente Orange neplatite si trecute ca datorii datorita situatiei sociale.

Situatia este a unei mame cu copil minor in intretinere - pt care celalalt parinte nu plateste regulat pensie alimentara si care are venit foarte mic lunar.

Multumesc,
Simona
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am spus mai sus, că legiuitorul a pus niște limite de poprire la veniturile care au ca destinație subzistența debitorului.

Dacă o execută un singur creditor îi poprește maxim 33% din venitul lunar net, iar dacă o execută silit mai mulți creditori, poprirea nu poate depăși 50% din venitul net lunar.

Asta este protecția legii pentru subzistența debitorului, care trebuie să-și plătească datoriile, dar în același timp trebuie și el să se întrețină.

Art. 729, Cod procedură civilă - Limitele urmăririi veniturilor băneşti:

(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite:

a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţie pentru copii;

b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

(2) Dacă sunt mai multe urmăriri asupra aceleiaşi sume, urmărirea nu poate depăşi jumătate din venitul lunar net al debitorului, indiferent de natura creanţelor, în afară de cazul în care legea prevede altfel.

(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.

(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.

(5) Urmărirea drepturilor prevăzute la alin. (4) se va putea face în limita a jumătate din cuantumul acestora.

(6) Sumele reţinute potrivit prevederilor alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 863 şi următoarele.

(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
Dapix, utilizator
Multumesc din nou de informatii si promptitudine!

Cred ca e o solutie sa contacteze executorul judecatoresc si sa inceapa demersurile de recalculare / re-esalonare.



1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Executorul judecătoresc nu poate lua nici o decizie, fără acordul creditorului. Cu creditorii trebuie să negocieze un acord de plată eșalonată. Iar dacă aceștia refuză, nu mai poate face nimic. Doamna poate lua legătura și cu executorul, dar cel care decide este creditorul. Executorul poate cel mult sa-l sune pe creditor și să-i prezinte dorința debitorului de a negocia un acord eșalonat de plată.
Ultima modificare: Joi, 19 Martie 2020
Dapix, utilizator
Multumesc din nou.

Rezultatul negocierii cu creditorii presupun ca nu poate incalca legae si depasi acele cuantumuri, corect?

Altfel se poate contesta cumva decizia?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Limitele de urmărire prevăzute la art. 729 se aplica doar veniturilor de tip salariu sau pensie, aceste venituri fiind destinate existenței debitorului. Orice alte venituri băbești care intră în cont se popresc în procent de 100%, și sunt transferate în contul executorului.

Dacă o cunoștință vrea sa te ajute, și-ți virează o anumită sumă de bani în cont, toți acești acești bani 100% ajung direct la executor.

Dacă chiar vrea cineva să o ajute material, atunci să-i trimită banii prin POȘTA română. Banii virați prin mandat poștal nu sunt supuși popririi.

Alte discuții în legătură

Poprire salariu serby30 serby30 sunt creditor intr-un dosar de executare silita avand ca obiect recuperarea unei sume de bani. debitorul, salariat, sustine ca are rate la banca in ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu de la doi executori și hotărâre judecătorească pentru 25% pensie de întreținere. cum se calculează reținerile? jondoe1 jondoe1 Buna ziua,intrebarea mea este/un salariat are poprire pe salariu de la doi executori judecatoresti si o hotarare judecatoreasca de retinere pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Buna ziua ! sunt pensionar de boala grad iii cu pensie de 800 ... adriannairda adriannairda Buna ziua ! Sunt pensionar de boala grad III cu pensie de 800 ron pe luna pe care o ridic de pe card. Am o poprire impusa de executor judecatoresc in urma unui ... (vezi toată discuția)