avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 920 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cheltuieli neaprobate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cheltuieli neaprobate

Buna ziua,

Avem situatua in care de ani de zile, președintele si administratorul pun la plata in liste de cheltuieli comune, cheltuieli neaprobate de adunarea generală a membrilor asociatiei de proprietari. Mai mult, administratorul face cheltuieli neaprobate de adunarea generală. Comitetul executiv dispune cheltuieli care depășesc cu mult cuantumul celor care sunt specificate prin statut ca au voie a le face. Sunt ani de zile de cand le tot cer socoteala ca membră de asociatie însă fără efect. Continuă. Am reclamat si la primărie insa mereu refuză să ia vreo măsură si ăștia se simt încurajați si continua..Ce se poate face?
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 09:07, 7 Decembrie 2022
@Vali m
DOAR pentru situatiile urgente se accepta cheltuieli fara aprobarea AG. In rest, toate trebuie decise in AG.
In cazul meu, nu e vorba de urgente.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2022
Carol_deubel, utilizator
@Adam Grecu,
aveti dreptate: e usor a scrie viersuri, cand nimic nu ai a spune
Depinde si de valoarea cheltuielilor.
Se convoaca AG pentru cheltuieli mari.
In rest, se aproba un fond de reparatii in care ar trebui sa se incadreze.

Carol_deubel a scris:

@Vali m
DOAR pentru situatiile urgente se accepta cheltuieli fara aprobarea AG. In rest, toate trebuie decise in AG.

[ link extern ]
Eu nu gasesc in legea 196 nimic despre cheltuieli "mari" sau fond de reparatii care se foloseste pentru cheltuieli mici.
Sunt banii mei chiar si daca sunt cheltuieli mici. EU trebuie sa fiu de acord cu cheltuirea lor.
Fondul de rulment este pentru cheltuieli de orice fel, dar numai aprobate de AG.

vali m a scris:

Depinde si de valoarea cheltuielilor.
Se convoaca AG pentru cheltuieli mari.
In rest, se aproba un fond de reparatii in care ar trebui sa se incadreze.

Carol_deubel a scris:

@Vali m

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am o întrebare legata de "Faza este sa nu fiti singurul care sa va "luptati" sau Mai "agata" cativa nemultumiti si vedeti ca o sa primiti raspunsuri.".
De ce ar trebui sa mai adun vecini? Cred ca fiecare trebuie sa se lupte pentru el si dreptatea sa nu tina de nr de persoane. Cred ca conform legii (capIII Sectiuna1 art28), Com.Ex, Președintele, Admin. sunt obligați sa pună la dispoziție documentele pe baza căruia s-au făcut acele cheltuieli. Daca a fost stipulat in Buget de Venituri si Cheltuieli., atunci nu trebuie decât sa ii aducă aminte? . Nu exista si un Regulament al asociației?, in care ar trebui sa se stipuleze limitele de sume ce pot fi aprobate de Com.Ex? si/ sau sumele si situațiile pe care le poate gestiona Administratorul? Ba mai mult, Adm nu are voie sa facă nici o cheltuiala daca nu are o împuternicire scrisa .
De unde sa existe : Daca detineti probe concrete care sa demonstreze utilizarea fondurilor asociatiei in alte scopuri,cu incalcarea dispozitiilor in vigoare fara acordul proprietarilor aveti dreptul sa va aresati autoritatilor=parchet si instanta? daca nu se fac publice documentele si nu se pun la dispoziție?
La replica : "Nu va hazardati sa promovati actiune impotriva administratorului de imobil,deoarece ve-ti beneficia de soluție defavorabila", explicați ca ADM fiind angajat al Asociatei, in judecată se da Asociația si nu Adm.

Ce este important este sa citești legea, dar așa cum se înțelege de aici...mori cu dreptatea in brațe, pt ca justiția nu funcționează, pt ca in primul rând faptul ca nu se pun la dispoziție documentele doveditoare ar trebui amendat de justiție direct, dar si de către primarii.
Legea te obliga la a fi Asociație dar nu ia si masurile aferente ...cum de fapt se întâmplă si la nivel de stat.

Ar fi bine sa adăugați si punctele din lege când se fac niște propuneri , pt ca așa într-adevăr devine forum de discuții.

Alte discuții în legătură

Pe ce sume poate semna comitetul executiv? Costica33 Costica33 Exista un plafon de cheltuieli pe care comitetul executiv il poate aproba, in situatia in care nu exista nici un buget de venituri si cheltuieli aprobat de ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala anuala Adriantot Adriantot Pentru ca suntem la inceput de an, dupa cum stiti, conform legii, trebuie ca pana la 31 martie sa organizam adunarea generala. Sa incercam sa prezentam aici ... (vezi toată discuția)
Comitetul executiv constituit dintr-o singura persoana? gabriela constantinescu gabriela constantinescu Aceasta este situația la blocul nostru: comitetul executiv a rămas cu o singura persoana. Erau doi, dar unul s-a demis. Întrebarea mea este: sint legale ... (vezi toată discuția)