avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Contestație proces-verbal
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Contestație proces-verbal

În data de 13 aprilie am fost oprit pe stradă de un polițist care mi-a cerut declarația pe proprie răspundere. A considerat că nu este valabilă, fiindcă tăiasem data de ieri și o pusesem pe cea de astăzi. Am căutat pe internet și este permis să folosești aceeași declarație dacă tai data veche și o scrii pe cea actuală. Trebuie să spun că o foloseam în același scop, motivul deplasării fiind ,,activitate fizică" pe care o făceam cu bicicleta în apropierea locuinței. El a considerat de asemenea că eram departe de domiciliu ! Nu-mi venea să cred. De la Lidl-ul de pe Șoseaua Pantelimon până la Piața Iancului, unde m-a și oprit, nu este o distanță mare. O stație medie de autobuz. Am primit un proces verbal pe care era trecută suma de 2000 lei cu posibilitatea plății a jumătate din sumă în termen de maxim 15 zile. Eu vreau să contest decizia polițistului pentru motivul că refolosirea unei declarații care are tăiată data precedentă și are scrisă data curentă este valabilă. Declarația era redactată de mână, semnată și datată 12 aprilie. Am tăiat data de 12 și am scris 13, data în care din păcate am fost amendat. Ce pot să fac? Am plătit deja amenda dar vreau să fac contestație.
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 16:23, 16 Aprilie 2020
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Chiar dacă nu se menționează in nicio ordonanța posibilitatea de a tăia și scrie alta data, aceasta varianta este permisă de prevederile de drept comun, Codul Civil. De asemenea, se poate contesta și distanță fata de casa, dacă nu s a depășit limita de 1,5 km (Din câte îmi amintesc) intre casa și locul de deplasare, aspect care trebuie dovedit de către polițiști, dumneavoastră fiind protejat de prezumția de buna-credință, aplicabila și in materie contravenționala.

Cu stima,
Av. Jasmine Oancea
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cel putin pana acum nu am gasit o limita privind distanta de deplasare, desi nu este exclus sa existe.
Doar limita minima de la art 7 din OM 3, (1) Instituțiile publice și operatorii economici au obligația de a marca zona destinată accesului cetățenilor/clienților și suprafața de relații cu publicul/vânzare cu semne vizibile care să orienteze persoanele în respectarea unei distanțe de siguranță de minimum 1,5 metri., dar desigur este o alta discutie.
Daca aveti vreo referire a legii la distanta de 1,5 km, va rugam sa o precizati. Multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sa stiti ca am studiat si eu mai atent acum ca ati ridicat dumneavoastra problema, si intr-adevar nu este prevazuta aceasta distanta in niciun text de lege, se precizeaza, in Ordonanta militara nr. 3 doar ca activitatile fizice vor fi efectuate in apropierea locuintei, fara a se preciza o limita exacta, desi din cate am auzit politia aplica sanctiuni dupa depasirea limitei de 1,5 sau 1 km, acest aspect nu stiu de unde l-am inmagazinat in memorie. Ar trebui ca in cuprinsul procesului-verbal sa se faca o trimitere la anumite prevederi si atunci se poate observa si in baza carui text de lege s-a aplicat sanctiunea. Daca se mentioneaza doar Ord.militara nr. 3 atunci procesului-verbal poate fi anulat pentru lipsa temeiului de drept.

Pe de alta parte, raman in vigoare argumentele sustinute anterior in sensul ca agentul constatator trebuie sa dovedeasca ca activitatea nu s-a desfasurat in apropierea locuintei, ceea ce va lasa loc de interpretari, interpretari care vor fi in favoarea contravenientului, care beneficiaza de prezumtia de buna-credinta.

Cred ca vor fi multe discutii legate de aceasta deplasare in "apropierea locuintei".

Daca cumva intre timp gasiti dumneavoastra vreun text legal va rog mult sa impartasiti si cu noi aceasta informatie.

Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Aprilie 2020
Cabinet de Avocat - Oancea Jasmine, Avocat
www.avocatnet.ro/articol_544...

Util pentru aceasta discutie. Se poate tăia peste declarație și completa cu o data noua.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dimpotrivă, la finalul articolului se afirma tocmai contrariul, ca nefiind scrisa explicit in textul ordonanței posibilitatea de a modifica data, agentul constatator poate sa dea și amenda.

E o babilonie, nici fotografierea declarațiilor pe propria răspundere de către cei care fac acel control nu e prevazuta în textul legal, exista doar un comunicat în care se spune doar ca se poate asa ceva.


Ultima modificare: Joi, 16 Aprilie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contraventie - ordonanta de urgenta covid-19 Stefan_92 Stefan_92 Buna ziua. Pe data de 28 Martie, in jurul orei 2 noaptea, eu si cu un prieten am iesit sa ne plimbam intr-o locatie aflata la 5 minute distanta de locuintele ... (vezi toată discuția)
Lucrari agricole ( ordonanta nr 3 ) gabriel1581 gabriel1581 Buna ziua, As avea o serie de intrebari legate de exceptia interzicerii deplasarilor prevazuta in ordonanta nr 3 , art 1 punctul h) si anume: \"deplasarea ... (vezi toată discuția)
Deplasare la o alta proprietare CatalinIonut1996 CatalinIonut1996 Buna ziua! Este legală deplasarea de la oras la tara pe o distanță de cca 50 de km? Detin acolo o casa la care nu am mai fost de 2 luni si as vrea sa merg ... (vezi toată discuția)