Am fost angajat cu norma intreaga in postul de informatician, la o scoala (de fapt, doua jumatati de norma, la doua scoli).
Conform prevederilor legale si fisei care s-a afisat la sustinerea concursului, pentru acest post trebuie musai sa ai studii superioare de specialitate. Ceea ce este si cazul meu, studii la stat, facultate zi, masterat in America, facultate de specialitate (Automatizari si Calculatoare).
Din cate stiu, exista o prevedere legala care spune ca persoanele care sunt incadrate in functii ce necesita pregatire superioara sunt platite cu minimum 2 salarii minime pe economie. Ceea ce este si cazul la functia de informatician, din moment ce asa am gasit si in nomenclatorul cu OUG 4/2006 privind salarizarea.
Problema care se pune este ca in formele de incadrare sunt remunerat cu suma de 710 RON brut (da, ati citit bine, sapte sute brut pentru un post ce necesita - legea spune - studii superioare).
Intreb, asadar, unde este eroarea. Nu ar trebui sa am salariu de incadrare de 120 RON plus vechime ?
Raspunsul este simplu : avem parlamentari destepti , care voteaza cum voteaza actele normative in aceasta materie faa sa se gandeasca ..... ;)
Nu trebuie sa intelegeti , insa este clar ca sistemul de salarizare pentru bugetari este stabilit de institutiile abilitate si nu prin CCM ... de aceea, in aceasta privinta dispozitiile CCMN nu sunt aplicabile sectorului bugetar.
Cu titlu informativ (nu cunosc gradul profesional pe care a fost incadrat initiatorul topicului, nici denumirea exacta a postului ocupat), insa Anexa V 1b la OG 10/2008 (salarizarea personalului contractual din sistemul bugetar), prevede, pentru posturile cu studii superioare - functii de executie din cadrul compartimentelor de contabilitate, financiar, aprovizionare, investitii si din unitatile de invatamant un minim al salariului de incadrare de 650 Ron si un maxim de 1441 Ron...cel putin pana la 01.01.2010.
Nu o sa intru in discutii in cotradictoriu.CCMUN, asa cum a remarcat si colega @kitte se aplica tututor( lucru rezultat din art.3 CCMUN), fiind de fapt un principiu constitutional ca nu se poate face diferenta intre proprietatea publica si privata.
ART. 100 CCMUN
(2) Drepturile prevazute in prezentul contract colectiv de munca sunt considerate minime, de la nivelul carora incepe negocierea contractelor colective de munca la celelalte niveluri, cu exceptia celor care sunt stabilite in cuantum fix sau maxim.
Nivelurile de salarizare speciale se aplica doar functionarilor publici si celeor cu regim special, ori , in cazul de fata , avem de-a face cu un contract de munca.
Argumentele le-am oferit anterior, iar CCMUN si HG nr. 1051/2008 ,invocata, constitue legea speciala in raport cu prevederile Codului Muncii( legea generala in sens juridic)
Nu am ce sa va spun altceva , decat ca am avut castig de cauza pana acum in doua dosare , ambele persoane fiind personal contractual la institutii bugetare( unul chiar informatician la un liceu din Bucuresti)
Nu va pot oferii amanunte , fiind vorba de confidentialitatea la care sunt obligata prin lege, insa va pot spune ca nuci macar institutiile bugetare parate nu au folosit o asemenea argumentare, ce , daca ar fi fost corecta era cea mai la indeman.
Imi pare rau pentru ca nu stiu ce ati inteles de aici , ca sa ma explic ar trebui sa incep o polemica de drept, iar ca anumiti colegi sa-mi conchida din nou ca jurisprudenta( adica hotararile instantelor pe care le invoc in argumentare) nu este izvor de drept, nu multumesc.
Daca nu sunteti lamurita , imi pare rau, nu ramane decat sa apelati la altcineva.Eu v-ca si cei ce m-au sustinut v-am raspuns cum m-am priceput, mai ales ca cele doua dosare castigate, imi dau credinta ca am dreptate...
:offtopic: Interventie moderator
# av.antoanelageaman
Nu cred ca are rost sa spun ca prin postarea numelui meu in mesajul anteriora ati incalcat Regulamentul de postare. Prin urmare, va invit sa editati acest mesaj.
Incalcarea Regulamentului de postare se sanctioneaza in prima faza cu avertisment, care va fi public si se va posta de catre administrator / moderator in sectiunea de anunturi oficiale a forumului. Abaterile repetate pot duce la inchiderea contului (banare), temporara sau definitiva.