avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Amenda declarație proprie răspundere
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Amenda declarație proprie răspundere

Bună ziua, am și eu va rog o întrebare și implicit nelămurire... Am primit o amenda cum ca în data de 12 aprilie nu as fi deținut declarația pe propria răspundere la mine, dar nu este adevărat.... Domnul polițist /agent m a întrebat scopul deplasării și bineînțeles explicând ca trebuie sa ajung la farmacie ptr un bebeluș de 4 luni, mi a răspuns ca acesta nu este un motiv urgent... Însă era... Mi a verificat declarația și buletinul spunându-mi la sfârșitul conversației ca de data aceasta este avertisment... Dar m am trezit ieri cu amenda cum ca nu as fi deținut declaratia în ziua respectivă și as dori sa fac contestație. Cum ma sfătuiți sa fac?
In plus pe procesul verbal cnp ul este greșit, prima cifra a cnp ului este greșită...
Cum ar trebui sa fac în acest caz?
Va multumesc frumos ptr raspuns
Cel mai recent răspuns: Lumi87 , utilizator 16:19, 7 Mai 2020
Exista o posibilitate de a contesta acel proces verbal de contraventie, singurul lucru pe care nu-l stiu fiind existenta vreunei reglementari ca acel PV de contraventie sa se completeze numai in absenta contravenientului. Atunci chiar nu mai stiu cum va puteti apara.

Ce stiu e ca la art. 30 din OUG1/1999 (si cred ca si inainte era prevazut asemanator) scrie ca :
"Art. 30
În măsura în care prezenta ordonanță de urgență nu prevede altfel, contravențiilor prevăzute la art. 28 le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare."

La art. 19 din OG2/2001 scrie asa:
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care contravenientul nu se afla de faţa, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.

Presupun ca nu exista in PV de contraventie incheiat pe numele dvs. un martor care sa confirme despre imprejurarile in care vi s-a incheiat acest proces verbal si care ar putea fi citat pentru a dovedi in fata instantei ca ati avut sau nu declaratie.

Decizia nr. 22 /2007 a ICCJ spune ca:
"In acest sens este de observat că şi în art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 sunt înscrise anumite cerinţe specifice pe care trebuie să le îndeplinească, în anumite situaţii, procesul-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei, este adevărat, fără a se mai menţiona că nerespectarea lor ar atrage nulitatea actului."

"În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui, nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act."

Dvs. va aflati tocmai in acest caz, vi s-a pricinuit o vatamare, prin absenta acelui martor. imperativ obligatorie conform art. 19 si care putea confirma sau infirma existenta declaratiei dvs. la momentul respectiv. Aceasta vatamare nu se poate inlatura decat prin anularea PV de contraventie.

Presupun , deasemenea , ca nu exiista in cuprinsul PV de contraventie, mentiuni care sa arate de ce nu a fost gasit acel martor si ce imprejurari deosebite au impiedicat incheierea PV in absenta sa.

[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 7 Mai 2020
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Daca apreciati procesul verbal intocmit ca fiind nelegal si netemeinic, va puteti adresa judecatoriei in a carei raza teritoriala a fost savarsita pretinsa contraventie, in termen de 15 zile , termen ce curge de la ridicarea starii de urgenta.

Taxa judiciara datorata este in cuantum de 20 lei.

Fapta contraventionala trebuie descrisa in mod detaliat, altminteri, procesul verbal este lovit de nulitate absoluta.

Trebuie specificate datele dumneavoastra , de buletin, precum si cele ale agentului constatator.

Totodata , trebuie precizat temeiul de drept in virtutea caruia vi s-a aplicat sanctiunea.

Sanctiunea trebuie sa fie dozata conform pericolului social concret pe care l-a prezentat fapta, tinandu-se seama se scopul acesteia, mobilul, consecintele ce rezulta din actiunea savarsita.

Daca nu ati semnat procesul -verbal, agentul constatator trebuie sa fi mentionat un martor asistent, care sa certifice refuzul semnarii procesului verbal, altmineri, sanctiunea este nulitatea relativa , daca se doveste ca vatamarea nu poate fi inlaturata in alta modalitate.
Am înțeles, va multumesc frumos ptr raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul de a face obiectiuni, neadus la cunostinta de organul constatator al contraventiei ContSters250888 ContSters250888 Buna ziua. Un prieten de-al meu a primit o amenda contraventionala de la un nene militial care a venit singur cu masina si i-a aplicat-o. Amenda era pentru ... (vezi toată discuția)
Anvelope uzate + noxe peste limita admisa antonyc antonyc Buna ziua. Ieri am fost oprit de politie impreuna cu cei de la RAR pentru o verificare de rutina ,dupa verificari am fost amendat pentru ca masina are 2 ... (vezi toată discuția)
Contestatie depasire pe linie continua caesar170988 caesar170988 Mi-a fost retinut permisul pentru depasire pe linie continua . In PV nu sunt trecute : - ocupatia si locul de munca - numarul de inmatriculare al masinii ... (vezi toată discuția)