Exista o posibilitate de a contesta acel proces verbal de contraventie, singurul lucru pe care nu-l stiu fiind existenta vreunei reglementari ca acel PV de contraventie sa se completeze numai in absenta contravenientului. Atunci chiar nu mai stiu cum va puteti apara.
Ce stiu e ca la art. 30 din OUG1/1999 (si cred ca si inainte era prevazut asemanator) scrie ca :
"Art. 30
În măsura în care prezenta ordonanță de urgență nu prevede altfel, contravențiilor prevăzute la art. 28
le sunt aplicabile dispozițiile Ordonanței Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările ulterioare."
La art. 19 din OG2/2001 scrie asa:
(1) Procesul-verbal se semnează pe fiecare pagina de agentul constatator şi de contravenient. În cazul în care
contravenientul nu se afla de faţa, refuza sau nu poate să semneze, agentul constatator va face menţiune despre aceste împrejurări, care trebuie să fie confirmate de cel puţin un martor. În acest caz procesul-verbal va cuprinde şi datele personale din actul de identitate al martorului şi semnatura acestuia.
(2) Nu poate avea calitatea de martor un alt agent constatator.
(3) În lipsa unui martor agentul constatator va preciza motivele care au condus la încheierea procesului-verbal în acest mod.
Presupun ca nu exista in PV de contraventie incheiat pe numele dvs. un martor care sa confirme despre imprejurarile in care vi s-a incheiat acest proces verbal si care ar putea fi citat pentru a dovedi in fata instantei ca ati avut sau nu declaratie.
Decizia nr. 22 /2007 a ICCJ spune ca:
"In acest sens este de observat că şi în art. 19 din Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001 sunt înscrise anumite cerinţe specifice pe care trebuie să le îndeplinească, în anumite situaţii, procesul-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei, este adevărat, fără a se mai menţiona că
nerespectarea lor ar atrage nulitatea actului."
"În raport cu acest caracter imperativ-limitativ al cazurilor în care nulitatea procesului-verbal încheiat de agentul constatator al contravenţiei se ia în considerare şi din oficiu, se impune ca în toate celelalte cazuri de nerespectare a cerinţelor pe care trebuie să le întrunească un asemenea act, inclusiv cel referitor la consemnarea distinctă a obiecţiunilor contravenientului la conţinutul lui,
nulitatea procesului-verbal de constatare a contravenţiei să nu poate fi invocată decât dacă s-a pricinuit părţii o vătămare ce nu se poate înlătura decât prin anularea acelui act."
Dvs. va aflati tocmai in acest caz, vi s-a pricinuit o vatamare, prin absenta acelui martor. imperativ obligatorie conform art. 19 si care putea confirma sau infirma existenta declaratiei dvs. la momentul respectiv.
Aceasta vatamare nu se poate inlatura decat prin anularea PV de contraventie.
Presupun , deasemenea , ca nu exiista in cuprinsul PV de contraventie, mentiuni care sa arate de ce nu a fost gasit acel martor si ce imprejurari deosebite au impiedicat incheierea PV in absenta sa.
[ link extern ]
[ link extern ]
[ link extern ]