avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 551 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Declaratie pe propie raspundere
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Declaratie pe propie raspundere

Motivul deplasarii in afara localitatii nr 9:
-participarea la evenimente familiale, cu un numar restrans de persoane si respectarea regulilor de distantare sociala.

Pot interpreta ca, am voie sa-mi vizitez parintii intr-o alta localitate ?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 12:09, 28 Mai 2020
Sa lasam celor care se ocupa de legiferare aceasta "grija" si sa interpretam corect prevederile declaratiei, in mod logic, in litera si spiritul lor.

Daca conform declaratiei, punctele 8 si 9 din declaratie, o persoana se poate deplasa dintr-o localitate in alta pentru activitati recreative, vanatoare si pescuit, pentru a-si cumpara o masina sau repara masina,
atunci apreciez ca, se poate deplasa dintr-o localitate in alta si pentru a-si vedea parintii iar acest lucru poate fi calificat ca fiind un motiv justificat, parinti care pot fi in varsta , pot fi bolnavi, au nevoie de sprijin sau ingrijire din partea copiilor, etc.







Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
Cabinet de Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scopul instituirii starii de alerta este acela de a se evita transmiterea noului coronavirus in alte localitati sau de la o localitate la alta localitate.
Daca se putea circula aiurea era fara sens instituirea starii de alerta si tot la.fel si existenta unei declaratii.
Interpretarea mea este interpretarea judecatoreasca care va fi data in astfel.de cazuri.

In niciun caz starea de alerta nu permite deplasarea tuturor ca sa isi viziteze parintii si bunicii batrani.Daca era permis asa ceva era inutila.declaratia.

La punctul 11 se permite daca este vorba de ingrijire.
Insa, daca politistul este riguros ii va cere dovada ca sunt batrani si au nevoie de ingrijire.Ii poate cere acte medicale ale parintilor.
Ingrijirea poate dura insa mai multe zile.

Pe.de.alta parte, este insa posibil ca politistii sa nu isi bata capul.
Insa, declaratia neadevarata atrage efecte juridice de natura penala daca suntem rigurosi juridic.

Oricum, autoritatile au lasat liber timp.de 3 zile fara sanctiuni.
PSD se plangea de sanctiuni.
Acum PSD si alte partide se plang ca nu sunt sanctiuni.
De asemenea, si CCR s-a grabit sa declare neconstitutionale prevederi legale privitoare la amenzi fara a fi graba.

Cum este pana la urma mai bine sa existe sau sa nu existe sanctiuni?
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Legea are ca scop limitarea deplasărilor si luarea contactului cu persoane in vârsta si vulnerabile, iar dvs., care puteți fi o persoana presupusa purtătoare de virus sau asimptomatica, puteți transmite ușor virusul, părinților sau rudelor in vârsta, chiar fără sa va dați seama, cauzând îmbolnăviri si decese acestei categorii de peste 65 de ani, chiar si celor pana la aceasta vârsta. Totuși punctul 11 din declarație va permite ieșirea pentru acordarea asistentei: "...asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități" Acea virgula, plasata după ''persoanelor vârstnice'', nu le condiționează a fi doar bolnave sau cu dizabilități. Prin urmare puteți merge (cu păstrarea distanțării sociale si masurile impuse) sa le acordați părinților vârstnici asistenta de orice fel, îngrijire dar si ajutor (cumpărături, treburi in gospodărie, reparații, scos apa din fântâna, etc...) si orice fel de ajutor dat unei persoane in vârsta, care e mai puțin apta sa facă diverse lucruri. Dar depinde, la eventualul control pe drum, de ce fel de agent dați, cum interpretează el acel punct, daca e mai mult sau mai puțin un ... "Garcea".
Buna seara,

Puteti initia o deplasare in alta localitate, pentru a va vizita parintii.

Buna ziua,

Persoana care ingrijeste o persoana in varsta poate selecta pct g) - deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie..

Dar ce punct al declaratiei trebuie completat de catre persoana in varsta (80ani) daca este transportata pentru ingrijire de membrii familiei la proprietatea familiei din alta localitate?

Alte discuții în legătură

Covid 19 parinti parinti Fiul meu, locuiește și lucrează în Sibiu, este singur, ,necăsătorit , îi este permis sa vină în Făgăraș,(jud.Brașov ) la casa părinților, în ... (vezi toată discuția)
Situatia de calatorie intra-judeteana dupa 15 mai CUchina12 CUchina12 Buna ziua, O intrebare specifica care ar putea fi de ajutor mai multora (cu probleme similare). Pe data de 15 sau 16 trebuie sa fac urmatoarele: 1.Sa merg ... (vezi toată discuția)
Ref ordonanțe militare miruna27 miruna27 Am 65 de ani și doresc sa ma deplasez in alta localitate pt îngrijirea părinților. Menționez ca nu ma încadrez in cele doua ore 11-13. Am voie? (vezi toată discuția)