avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mansardare pod bloc
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mansardare pod bloc

Buna ziua,

Situatia mea este urmatoarea. Am un apartament la ultimul etaj al unui bloc cu doua etaje, plus parter, cu cate 2 apartamente/etaj. Scara pe care locuiesc are, asadar, 6 apartamente (2 la parter, 2 la etajul 1 si 2 la etajul 2). Fiecare scara din bloc are alocat podul ei, care este separat de podul scarii vecine de un zid. Fiecaruia dintre cei 6 proprietari de pe aceasta scara ii revine o portiune din podul scarii. Mi-as dori sa transform acest pod in suprafata locuibila pentru mine.
Doar 5 dintre cei 6 proprietari sunt dispusi sa imi vanda partea lor de pod (sa o treaca, asadar, din indiviziune, in proprietate privata), urmand demersurile necesare (contract de vanzare-cumparare la notar). Avand in vedere aceasta situatie, m-am gandit sa inchid si sa construiesc doar jumatatea de pod de pe partea pe care sunt toti proprietarii de acord sa vanda - partea a 3 proprietari. Un vecin de pe o alta scara a aceluiasi bloc a procedat similar, insa nu sunt sigura ca a urmat toate demersurile legale in acest sens sau ca a obtinut autorizatiile de care avea nevoie.

Intrebarile mele ar fi urmatoarele:
Pot achizitiona si ulterior, amenaja doar partea din pod situata deasupra celor 3 apartamente dispuse sa-mi vanda partea lor?
Daca da, am nevoie si de acordul celor de pe cealalta parte a scarii, chiar daca nu imi vand partea lor, nu o voi folosi si nu le blochez accesul la ea?
Daca se poate achizitiona doar acea parte si obtin acordul tuturor (chiar si al celor care nu imi vand partea lor, pentru ca, spun ei, au acelasi plan - sa o amenajeze si sa o transforme in spatiu de locuit), am nevoie de certificat de urbanism si de autorizatie de constructie de la primarie? Intreb deoarece vecinul care a procedat similar mi-a spus ca acestea sunt necesare doar daca schimb structura acoperisului, ceea ce, evident, nu voi face. Totusi, din ce am mai citit pe internet (unde parerile sunt extrem de impartite si derutante), este posibil sa am nevoie de un certificat de urbanism si de autorizatie de constructie pentru a putea schimba destinatia spatiului (din pod in spatiu locuibil) si a-l intabula ulterior (astfel incat sa nu am probleme in viitor daca, de ex, voi vrea sa-l vand).

Am tot intrebat in stanga si in dreapta si primesc raspunsuri care mai de care mai diferite sau contradictorii.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2020
TMana, utilizator
Cel mai recent răspuns: TMana , utilizator 10:46, 18 Mai 2020
Obligatoriu pentru materializarea interesului dv este necesar proiect tehnic autorizatie de constructie,certificat de urbanism
Primaria nu acorda autorizatie pentru modificare partiala pod
Mulțumesc pentru răspuns.
Am observat ca autorizatiile de constructie si certificatele de urbanism sunt publice pe site-ul primariei. Printre acestea, erau si autorizatii in care scria „mansardare partiala pod pe conturul et. 1” și alte lucruri de genul acesta. La ce se referă această sintagmă? Nu la mansardarea unei porțiuni a podului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mansardare bloc, direct afectati dborsanu dborsanu Buna ziua, locuiesc in Iasi intr-un bloc P+4, construit in 1972, la etajul 3. Deasupra uneia din camerele mele e un uscator (o camera la etajul 4, ... (vezi toată discuția)
Constructie mansarda in podul unui bloc oroles77 oroles77 Buna . Sunt proprietarul unui apartament intr-un imobil p+2 .Imobil dat in folosinta in 2008 .Zilele trecute am aflat cu stupoare ca fostrul constructor a ... (vezi toată discuția)
Mansardarea podului la bloc - legal? blsqt blsqt buna ziua! numele meu e liviu si ma confrunt cu o situatie careia incerc cu ajutorul dumneavoastra si al acestui forum sa ii gasesc o solutie. am cumparat de ... (vezi toată discuția)