avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice [Coronavirus - Covid-19] ... Termoscanarea incalca drepturile cetatenilor, este ...
Discuție deschisă în [Coronavirus - Covid-19] Răspunsuri la probleme juridice, fiscale și economice generate de criza actuală

Termoscanarea incalca drepturile cetatenilor, este discriminatorie si este un gest degradant

1. Constitutia spune ca statul respecta viata privata.
Dreptul la viata intima si privata presupune si respectarea dreptului la informatiile referitoare la sanatatea sa.
Informatiile despre temperatura sunt informatii private si ar trebui sa se compleze un formular GDPR.
Asa cum, atunci cand vizitezi un site nu e nevoie sa iti bagi numele sau CNP, dar datele de navigare sunt considerate private, asa si temperatura este o informatie privata.

2. Se face o discriminare deoarece:
- femeile in anumite perioade ale ciclului menstrual au temperatura mai mare de 37.3
- daca stai in soare mai mult timp temperatura creste
- daca faci activitate fizica intensa temperatura creste
Iar temperatura poate fi simptom al altor boli.

3. Luare temperaturii la intrare in magazine este un gest degradant.
Sa stai la coada ca sa astepti sa te scaneze un om care nu e calificat si care nici nu se stie cu ce fel de aparat va efectua termoscanarea este un gest degradant. Aceasta imagine se aseamana cu vitele care sunt duse la abator.

4. Este un act inutil pentru ca exista bolnavi asimptomatici care nu au temperatura.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:03, 6 Noiembrie 2020
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Alegeti-va o cauza mai serioasa posibila extinctie a pinguinului pitic sau a varanului din Comodo.Sau daca chiar vreti sa va implicati mergeți la bătrânii care sunt uitati prin căminele de stat sau la copii instituționalizați cu ajutoare și cu o vorba buna.Credeti ca intereseaza pe cineva de la supermarket ca dvs aveti 37 pt ca sunteti la ciclu sau pt ca ati alergat soțul prin casa...
Am vazut ca unele persoane o dau in sensul ca este vorba de date medicale si temperatura corpului este ceva intim.Invoca legea pacientului.

Din punct de vedere juridic situatia nu se schimba cu nimic chiar daca ar fi vorba de GDPR sau de datele medicale protejate de legea pacientului deoarece exista o ierarhie a drepturilor si nu se poate sustine cu temei legal ca protectia unui drept privat trebuie sau poate incalca alte drepturi fundamentale ale.omului garantate de conventiile europene.
Dreptul la viata intima si privata nu poate duce la incalcarea drepturilor fundamentale ale celorlalti, cum ar fi, de exemplu, dreptul la viata si dreptul la sanatate.

Ultima modificare: Miercuri, 27 Mai 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
o intrebare scurta: exista vreo prevedere in lege care sa permita doar portarului/paznicului unei institutii sa ia temperatura prin termoscanare sau e permis ca cetateanul sa vina spre exemplu cu un termometru digital omologat si sa-si ia singur temperatura? multumesc
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, e permis doar la dvs. acasa, in rest va conformati dispozitiilor legale, atunci cind va aflati intr-o institutie publica sau intr-un spatiu privat al unui magazin.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca plecam de la ideea ca importanta este temperatura corporala omul are dreptul de a proba temperatura fara scanarea cu acel termometru care arata o temperatura inexacte de cele mai multe ori și este doar o simpla formalitate.

Problema este insa aceea ca paznicul este posibil sa nu va creadă decat faca ii faceți proba.
Deci, dacă ii arătați termometrul cu o temperatură de 35,...gr. C si apoi după 3-5 minute ii arătați o temperatură corporala corespunzătoare ar trebui sa nu existe probleme.

Acestea spuse au in vedere ratiunea legii, si anume, stabilirea temperaturii corporale.

Poate exista insa si problema legata de faptul ca nu v-ati luat bine timperatura si din acest motiv sa rezulte o temperatură mai scazuta decat cea reala.
Insa, paznicul nu cred ca si-ar putea da seama de acest lucru deoarece nu oricine își poate da seama de asa ceva.
Ultima modificare: Joi, 5 Noiembrie 2020
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Termometru covid 19 OWARDO OWARDO [b]Unde[/b] ( daca este prevazut ), se mentioneaza ca incepind cu noua stare de alerta , se prevede ca angajatorul trebuie sa-si achizitioneze un termometru ... (vezi toată discuția)
Legalitate masuri impotriva coronavirus eduard27 eduard27 Incepand cu saptamana viitoare voi reincepe munca ,lucrez intr o corporatie americana si inca dinainte de aceasta stare de urgenta ni se lua temperatura.Doresc ... (vezi toată discuția)
In bucataria unui restaurant este obligatorie purtarea mastii ... marianadavid marianadavid In bucataria unui restaurant este obligatorie purtarea mastii de protectie? Ord 874/81/2020 spune ca medicul de medicina muncii sa intocmeasca evaluarea de ... (vezi toată discuția)