avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1626 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Eutanasia poate fi un procedeu normal pentru curmarea ...
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Eutanasia poate fi un procedeu normal pentru curmarea suferintelor? Ati fi de acord cu legalizarea ei?

Chiar daca parerea mea este contra unor asemenea practici si sunt ferm impotriva legalizarii eutanasiei,stiu ca prin "punerea pe tapet" a acestui subiect voi crea discutii si controverse,care pana la urma pot aduce macar o raza de lumina,chiar daca intr-un domeniu atata de sensibil
Personal consider ca aceasta este o omucidere, o crima facuta impotriva vietii facuta cu ajutorul medicinii si a medicilor.
In punerea in discutie a acestui subiect am plecat de la decizia Olandei,data la data de 12,09.2009,de a autoriza eutanasierea copiilor de mai putin de 12 ani(eutanasierea adultilor fiind aprobata de Parlamentul Olandei cu majoritate de voturi printr-o decizie anterioara) ,cat si de la faptul ca in SUA,in afara Statului Oregon,in toate celelalte state americane ,aceasta procedura medicala este interzisa prin lege.
Mai ar fi de adaugat cele aratate de Presedintele Federatiei Internationale a asociatiei Medicilor Catolici,Prof.Gian Luigi Gigli:
"Recenta decizie a Olandei de a autoriza eutanasierea copiilor in varsta de mai putin de 12 ani,constituie un atac violent asupra fundamentelor coexistarii noastre civile"
Punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Romane este de asemena foarte ferm si in sprijinul tuturor dogmelor religioase care guverneaza de fapt crestinismul:
Recunoscand valoarea vietii fiecarui om,clerul ortodox,considera inadmisibile orice incercari de a legaliza eutanasia"
Din toate aceste realitati si puncte de vedere,cred ca ramane intrebarea laica:
Suferinta umana,poate fi interupta de alta fiinta umana ?
Nu e vorba ca ceilalti nu ar dori sa ne ingrijeasca daca suntem neajutorati! Cei care ne iubesc vor sa o faca – si, cei mai multi, pot sa o faca. Ideea centrala este: daca ”fiinta mea” – omul care sunt – accepta aceasta. Personal nu as putea suporta ideea de a fi neajutorat! Mi-e imposibil sa ma imaginez la... mila altuia (oricat m-ar iubi acest altul). Nu vreau! Pur si simplu nu suport ideea de a fi... neajutorata – ca fiinta umana. Cu atat mai putin as intelege sa ma tarasc prin viata ca un vierme pe care il doare tot trupul... stiind ca – oricum – voi muri! Decat sa mor mai tarziu, prefer sa mor mai devreme – si sa raman in amintirea celor dragi asa cum ei m-au cunoscut, nu in stadiul in care m-a adus boala. Si chiar nu e important daca durerea – fizica, la propriu – o pot suporta sau nu. Chiar nu vreau sa ma chinui! Cred ca dorinta de a nu se chinui apartine fiecarui om... Nu am pretentia ca cineva sa gandeasca asa cum gandesc – si cum simt... Doar ca exista si oameni care doresc sa moara cu demnitate si – mai ales! – exista oameni care nu doresc sa sufere!

E una cand suferinta imi permite sa pictez cu picioarele si cu totul altceva cand suferinta ma imobilizeza in pat – pe post de leguma sfrijita (ca o lamaie stoarsa si uscata) – cand nu mai pot face nimic...

Pot zambi oamenilor in suferinta, pot incerca - si chiar ma straduiesc - sa ii incurajez, dar nu as putea accepta - personal - incurajari atunci cand fiecare fibra a trupului ma doare si o simt straina... De aceea, ii inteleg pe cei suferinzi care aleg linistea eterna. Nu pe sinucigasi - in general - ii inteleg; doar pe aceia grav bolnavi - care ar trai (mai mult sau mai putin) in chinuri - la propriu - sau inconstienti de propria existenta...
Ultima modificare: Miercuri, 30 Decembrie 2009
trope_doi, utilizator
NU sunt de acord cu Eutanasia! Cine o aproba se face vinovat pentru Determinarea sau înlesnirea sinuciderii. Art. 179
@BogdanLupu, din fericire, inca nu suntem acuzati pentru ceea ce gandim…
Doreati sa scrieti: cine “efectueaza” eutanasia ar putea fi acuzat… dar nu cine o aproba. Nu? :)
trope_doi a scris:

@BogdanLupu, din fericire, inca nu suntem acuzati pentru ceea ce gandim…
Doreati sa scrieti: cine “efectueaza” eutanasia ar putea fi acuzat… dar nu cine o aproba. Nu? :)

Si cine o "efectueaza" si cine o aproba din punct de vedere legislativ in eventualitatea aparitiei unui proiect de lege pe tema. Sa inteleg ca sunteti de acord cu euthanasia?
Adica, in momentul in care se va discuta un proiect de lege in acest sens aceia care lucreaza la aceasta lege sunt “buni de arestat”? S-ar putea sa fie “buni de arestat”, dar nu pentru ca discuta o lege care ar permite si in RO aceasta procedura. Daca parlamentarii romani ar aproba o asemenea lege ar putea fi arestati?! Numai pentru placerea de a nu-i mai vedea acolo… hm…

Raspunsul la intrebarea dv este: da, in anumite conditii. Ar trebui sa cititi toate mesajele – sunt argumente pro si contra. Cele mai multe argumente contra sunt de natura… religioasa.

Alte discuții în legătură

Speta nyuszlinda nyuszlinda Medicul A are doi pacienti, aflati intr-o faza terminala a bolii. B este bolnav de cancer de plamani, iar C sufera de o severa boala de inima. Din cauza ... (vezi toată discuția)
De ce sa nu omoram caini maidanezi codulmuncii codulmuncii La inceput am fost de acord cu eutanasierea cainilor maidanezi deoarece nu este normal ceea ce se intampla pe strazi. Insa ceva din mine mi-a spus ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Ucidere la cererea victimei alina_vi alina_vi noul cod penal incrimineaza uciderea la cererea victimei conf art. 188. intrebarea mea este daca aceasta infractiune se poate realiza si sub forma de ... (vezi toată discuția)