avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 328 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 – vor fi certificate obligatoriu?

Declaratiile fiscale anuale – Formularul 101 – vor trebuie certificate obligatoriu, de la 1 ianuarie 2010, de catre un consultant fiscal, conform Codului de procedura fiscala valabil pentru anul viitor.
Acestia sunt foarte putini. Doar 3.400 activi la nivelul intregii tari. Astfel, un consultant ar trebui sa “rezolve”, in medie, 235 de firme. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: CLASOR CONSULT , Consilier juridic 20:13, 3 Februarie 2010
1. Nu mi se pare corect ca un consultant fiscal, sa certifice o declaratie deja vizata de catre un expert contabil.

2. Am vorbit cu mai multi consultanti fiscali, toata lumea stie un singur lucru: sa puna o stampila si sa incaseze niste bani. Fara a face macar o singura verificare. Asa ca partea cu corectatul greselilor pica din start. In terorie suna frumos, practica nu mai suna asa frumos.

3, Administratiile primesc aceste declaratii si fara certificarea lor de un consultant fiscal.

4. In cazul in care duceti declaratia necertificata de un consultant fiscal, atunci ar trebui sa stiti ca nu exista nici o sanctiune pentru acest lucru.

5. Va rog sa imi aratati si mie pe declaratia 101 unde este rubrica alocata consultantului fiscal... :P
Ultima modificare: Luni, 1 Februarie 2010
CLASOR CONSULT, Consilier juridic
Pt.Peruschi - perfect adevarat, mai putin pct.1

Cat timp nu exista nicio responsabilizare a semnatarilor unor astfel de declaratii, totul este doar o mascarada.
Indraznesc insa sa spun ca nici semnatarii bilanturilor nu sunt responsabilizati, in sensul ca nu am auzit pana acum de cineva tras la raspundere pentru bilant eronat sau gresit cu motivatie.
Asta - in Romania. Si prin aceasta am revenit la pct.1 din postarea dv.
CECCAR a pierdut dreptul de a efectua consultanta fiscala. Asta este legea, ca va place sau nu. Si nu pentru ca nu s-ar fi putut si o alta organizare. Ci pentru ca dl.Toma Marin a deranjat atat de multi oameni din MF incat si-a atras dusmania acestora pe viata. Asa cum se pare ca s-a si instaurat in functie. Sa nu uitam un lucru : MF are drept de initiativa legislativa, pe cand CECCAR nu are. Prin deciziile unor persoane influente din MF - din "dragoste" fata de presedintele CECCAR, organizatia contabililor a pierdut auditul , lichidarile,apoi consultanta fiscala.
Si toate aceste domenii sunt aducatoare de bani, de foarte multi bani. Mai putini pentru practicanti, dar foarte multi pentru conducatorii lor.
sov a scris:

[...]
O intrebare: nu credeti ca o serie de acte procedurale judiciare sunt lovite de nulitate deoarece expertizele judiciare fiscale au fost efectuate dar nu de consultanti fiscali autorizati (cum prevede legea), ci de experti contabili, inclusiv prin procedeul/eroarea de a incadra expertize judiciare fiscale in categoria expertizelor judiciare contabile?

Eu nu sunt nici una nici alta. Inteleg insa, ca vreti sa spuneti ca dvs. avand calitatea de consultant fiscal considerati ca sunteti mai destept decat expertul contabil. Cunosc oameni care sunt si una si alta. Inteleg ca sunt mai destepti decat ei insisi?

Nu voi intelege niciodata aceasta lupta! In loc sa incercam sa unificam cele doua organizatii profesionale ne laudam ca suntem mai destepti decat alti colegi.

Sunt de acord sa fie mai multe astfel de organizatii profesionale, dar orice membru al fiecareia dintre ele sa fie liber sa adere la una sau alta si, concurential, sa poata face toate aceleasi servicii de care societatea are nevoie din partea profesiei respective.
Stimate domn Iulian Manea.
1. Ati inteles gresit si absolut neprovocat. Conceptia noastra este ca nu exista categorii profesionale cu acelasi nivel de studii superioare unele altora si, pe cale de consecinta un tip de (liber)profesionist, mai "destept" decat un alt tip de liber(profesionist), aprioric.
2. Nu consideram ca membrii CECCAR nu ar avea cunostinte teoretice si practice similare ori superioare consultantilor fiscali. Stim doar ca unii dintre membrii CECCAR s-au prezentat (in unele cazuri, in repetate randuri) la examenul pentru dobandirea calitatii profesionale de consultant fiscal fara sa il promoveze.
3. Consultanta fiscala in numele societatii noastre se efectueaza atat de catre consultanti fiscali care nu mai au alte calitati profesionale in domeniul liber-profesionist (unii avand totusi alte calitati profesionale, cum sunt: director general de societate de audit international, director economic al reprezentantei din Romania a unui lider al pietei auto europene si director general de institutie publica cu peste 800 de angajati), cat si de catre consultanti fiscali care au, in acelasi timp, calitatea de experti contabili si chiar de auditori.
4. Consultanta fiscala va fi prestata potrivit legii, indiferent daca legea va prevede ca aceasta se poate exercita numai de catre consultantii fiscali (membri ai C.C.F.R.) sau numai de catre expertii contabili (membri ai C.E.C.C.A.R.) ori de o categorie profesionala distincta (cu membri ai unei Camere unificate/integrate/amalgamate etc.).
5. Societatea noastra nu este numai una de consultanta fiscala, ci si de expertiza contabila, audit economic, consiliere manageriala, asistenta in marketing, standarde de calitate, gestiune afaceri intracomunitare si extracomunitare (cu piete din Asia si America de Sud), prin urmare nu avem partipriuri profesionale.
6. Potrivit propriilor analize, am elaborat materiale de sinteza transmise factorilor decidenti ai Ministerului Finantelor, in care sustinem ca, la nivelul anului 2009 mediile normativ si economic nu sunt maturizate suficient pentru a permite exercitarea deplina si eficienta a profesiei de consultant fiscal.

Cu stima,
Patrick Hoojdonk
Operation Manager Sov Consulting
Domnule Patrick Hoojdonk,

In ceea ce am spus mai inainte, poate nu suficient de explicit, incercam sa expun parerea mea in legatura cu reglementarea profesiilor in general si in particular a celei de contabil.

Dupa parerea mea, principiul cel mai important in stabilirea ierarhiei este competenta stabilita de piata si nu de reglementari asa cum se face in foarte multe locuri, chiar si in tarile UE luate ca model de Romania.

Pe deasupra, in Romania reglementarea in domeniul contabil s-a facut (din cauza unor interese care-mi sunt necunoscute) la modul absurd: s-a infiintat CECCAR si apoi CCFR; unii au dreptul, prin lege, sa faca una iar ceilalti, prin alta lege, sa faca alta si un om care vrea sa le faca pe toate trebuie sa cotizeze din greu la fiecare dintre organizatii.

Alte discuții în legătură

Certificare declaratii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Dragi colegi ce parere aveti? 2014-02-22 | Comunicat de presă-Ministerul de Finante \\"Începând cu data de 1 ianuarie 2014, ca urmare a încetarii ... (vezi toată discuția)
Expert contabil-drept intocmire expertiza contabila extrajudiciara ingerasmic ingerasmic Buna ziua, Rog colegii mai experimentati daca pot sa ma lamureasca si pe mine in legatura cu un aspect: sunt expert contabil liber profesionist si as vrea ... (vezi toată discuția)
Certificare bilant Bogdan Frunza Bogdan Frunza buna ziua! unde gasesc temeiul legal pentru certificare bilantului de catre un membru ceccar? va multumesc frumos! (vezi toată discuția)