avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Bursa privata angajat
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Bursa privata angajat

Buna ziua, se poate se incheia un contract pentru acordarea unei burse lunare unui angajat student? Contractul trebuie declarat la Anaf? Multumesc.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Constantin Vera , Contabil 19:25, 23 Iunie 2020

Buna ziua,

Bursele se pot acorda persoanelor fizice romane: elevi, studenti, doctoranzi sau celor care urmeaza un program de pregatire postuniversitara intr-o institutie de invatamant acreditata, din tara sau din strainatate.
Bursa se acorda in baza unui contract incheiat intre o persoana juridica de drept privat sau o persoana fizica si beneficiar.

Contractul se semneaza, in calitate de parti, de catre beneficiar sau, in functie de varsta, de beneficiar, cu acordul scris al reprezentantului sau legal, si de catre reprezentantul legal al persoanei juridice de drept privat sau de catre persoana fizica ce ofera bursa.

Beneficiarul bursei private are obligatia sa prezinte contractul, in vederea avizarii, la institutia sau la unitatea de invatamant in care studiaza, care va specifica nivelul si forma de invatamant urmate, precizand durata normala a studiilor, precum si anul de studiu in care se afla beneficiarul bursei.

Institutia sau unitatea de invatamant are obligatia de a prezenta, semestrial sau trimestrial, informatii privind situatia scolara a beneficiarului bursei, la cererea persoanei fizice sau a persoanei juridice care acorda bursa.

Bursa privata nu poate fi acordata rudelor sau afinilor pana la gradul al IV-lea inclusiv.
Pe perioada acordarii bursei private se interzice beneficiarului sa lucreze pentru cel care acorda bursa sau pentru alta persoana juridica ori fizica desemnata de acesta.

Bursa poate fi acordata pe intreaga durata a studiilor sau pe o perioada mai scurta, stabilita prin contract de catre parti.

Cuantumul bursei private se stabileste la incheierea contractului si trebuie sa acopere cel putin masa, cazarea si cheltuielile de intretinere, fara a se situa sub nivelul salariului minim pe economie. Acest cuantum se poate modifica ulterior incheierii contractului numai prin act aditional la acesta.

Bursa se poate suspenda pe perioadele in care beneficiarul ei nu indeplineste clauzele, stabilite prin contract.

Beneficiarul bursei se poate obliga prin contract ca, dupa terminarea studiilor liceale, postliceale, universitare, postuniversitare sau de doctorat, pe parcursul carora a primit bursa, sa lucreze prin angajare, pe o anumita perioada prevazuta in contract, pentru persoana juridica sau fizica ce acorda bursa privata, dar numai pe un post corespunzator studiilor absolvite.

In cazul restituirii sumelor reprezentand burse private, persoana fizica care a acordat bursa are obligatia de a instiinta organul fiscal competent in vederea returnarii sumelor respective cu care s-a redus impozitul datorat, iar persoana juridica va recalcula impozitul pe profit datorat pentru anul fiscal respectiv.

Documentul justificativ de plata a bursei private in cazul platitorilor persoane fizice poate fi si un inscris intre acesta si beneficiarul bursei si va cuprinde obligatoriu si elementele de identificare a partilor din contract: numele si prenumele, codul numeric personal, adresa de domiciliu, suma si data platii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract plata scoala andreea1905 andreea1905 Buna ziua, Doresc sa urmez cursurile unei facultati de stat,pe unul din locurile cu taxa,. Firma la care lucrez,doreste sa imi plateasca aceasta ... (vezi toată discuția)
Firma angajeaza student laura-jurist laura-jurist buna ziua o SC doreste sa angajeze un student, dupa ce acesta isi va termmina studiile. in acest sens decide sa ii plateasca o parte din costurile ... (vezi toată discuția)
Bursa privata MihaDanaa MihaDanaa Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii referitoare la modul in care un angajator poate acorda burse private unor persoane ( absolventi de liceu ... (vezi toată discuția)