avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 480 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Procura vanzare si incasare bani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Procura vanzare si incasare bani

Buna ziua,

Va deranjez cu urmatoarea intrebare aferenta unei procuri de vanzare -cumparare si incasare bani.
In procura apare urmatorul text:

"Mandatarul nostru este imputernicit sa ne reprezinte cu puteri depline in fata oricarei societati bancare, va putea deschide in numele nostru si pentru noi conturi ...semand in numele nostru si pentru noi"

apoi

"mandatarul va incasa pretul in limitele prezentului mandat, semnatura sa fiindu-ne opozabile"


Intrebarile mele sunt:

1. pentru a se folosi acest mandat trebuie ca imputernicitul sa deschida obligatoriu conturi bancare pentru vanzatori pe numele lor?

2. imputernicitul poate deschide un cont bancar in numele sau, in beneficiul vanzatorilor, unde se vor incasa banii?

Multumesc,

Cel mai recent răspuns: armada_maxima , utilizator 10:35, 17 Decembrie 2009
ioana_cristea a scris:

buna ziua!
depinde ff mult de cum suna aceasta procura!dc este o optiune sau obligatie!
dc mandatarul are optiunea sa deschida sau nu cont rezulta din procura.
daca pretul se incaseaza prin transfer bancar banii vor fi virati in contul vanzatorilor.


buna ziua,

in procura spune ca are optiunea de a deschide cont "Mandatarul ne va reprezenta in fata institutiilor bancare va putea deschide in numele nostru si pentru noi conturi...". Nu scrie ca este obligat sa deschida...

Intrebare: Este obligatoriu ca suma in cazul in care se incaseaza prin banca sa ajunga direct in contul vanzatorului sau se poate folosi ca intermediar si contul mandatarului? Bineinteles ca banii stau 1 luna in contul mandatarului si apoi pleaca spre vanzator.

Problema este ca mandatarul deschide cont in numele sau si incaseaza banii. (caz concret) Apoi ii vireaza vanzatorului. Cumparatorul este expus la risc in aceasta situatie?


1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
:)
contul trebuie deschis pe numele vanzatorilor.
tot ceea ce face manadatarul face pt ei si in numele lor, pt a-si duce la indeplinire mandatul primit.
si in cazul in care contul bancar a fost deschis pe mandatar, banii s-au incasat in contul mandatarului si s-au livrat vanzatorului, este o problema pentru cumparator?


problema este din punct de vedere al cumparatorului, sa nu ma trezesc cu vanzatorii ca nu au primit banii si vor casa inapoi... #-o

este caz concret :">
Eu zic ca formularea procurii nu este chiar clara sau, cel putin, Armada nu a citat tot ceea ce ar fi trebuit citat din procura. Ce spune procura despre modul de incasare a pretului? Spune ca mandatarul poate incasa pretul, iar, ulterior, mai spune si ca poate deschide cont bancar pentru aceasta? Sau spune doar ca mandatarul poate deschide cont bancar pentru incasarea pretului?

Oricum, indiferent de enigma anterioara, este clar ca acel cont bancar trebuie deschis in numele mandantului, clar, iar nu si in numele mandatarului si in "beneficiul" mandantului.

Apoi, daca as fi consultantul cumparatorului, ar fi cel putin ciudat pentru mine (daca nu chiar dubios...) ca mandatarul doreste sa incaseze banii intr-un cont propriu in ciuda faptului ca procura mentioneaza deschiderea contului in numele mandantului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Parerea mea este ca fcserban are dreptate, aveti un mandat special si trebuie respectat, prin urmare deschideti un cont pe numele mandantului si in beneficiul acestuia in care sa fie virati banii.Atfel riscati sa platiti.

Alte discuții în legătură

Declaratie intrare bani in cont in urma v-c apartament. dever dever Salutare, Am urmatoarea situatie: - x (parintele) are procura prin care poate incasa banii lui z, t (copii) in urma vanzarii unui imobil (proprietar z, ... (vezi toată discuția)
Procura generala Sebastian00 Sebastian00 Mi-a facut bunica mea o procura generala ca sa pot vinde un teren al ei si sa pot umbla la contul bancar, deoarece ea se deplaseaza cu mare greutate. Mi-a ... (vezi toată discuția)
procura Veronica Popescu Veronica Popescu Pot ataca procura pe care o voi reda in continuare cuvant cu cuvant, motivul fiind ca prin aceasta procura nu i se permitea persoanei imputernicite sa vanda? ... (vezi toată discuția)