avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 376 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie pe caz de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie pe caz de boala

Sunt pensionat pe caz de boala gr. 2 ( lucru ce nu-mi permite sa lucrez). Cum as putea lucra fara să-mi afecteze pensia si fara sa renunt la ea? Prin proiect... Etc
Am nevoie de ajutorul vostru
Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 09:37, 2 Iulie 2020
Sunt incadrat in grad 2 la pensie de boala si gr 2 la handicap. Oricum, mulțumesc pentru raspunsuri

Dapix a scris:

Cred că faceți confuzie între dizabilitate și invaliditate. Spuneți clar, sunteți încadrat în grad de invaliditate sau în grad de HANDICAP gradul accentuat`?

Indemnizația de handicap se poate cumula cu salariul, indiferent de gradul în încadrare.

Pensia de invaliditate gradele unu și doi, nu se poate cumula cu salariul, decât în anumite condiții, cum ar fi în cazul nevăzătorilor. Doar nevăzătorii potrivit legii, pot cumula pensia de boala cu salariul.

Potrivit dispozițiilor prevăzute de art. 118, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, în sistemul public de pensii pot cumula pensia cu venituri realizate din activități dependente, așa cum sunt reglementate de Codul fiscal, indiferent de nivelul acestora, următoarele categorii de pensionari:

– pensionarii pentru limita de vârstă;

– nevăzătorii;

– pensionarii de invaliditate gradul III, precum și copiii, pensionari de urmaș, încadrați în gradul III de invaliditate;

– copiii, pensionari de urmaș, prevăzuți la art. 84, lit. a) si b) – respectiv copiii până la vârsta de 16 ani și cei care își continuă studiile într-o formă de învățământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 ani;

– pensionarii care realizează venituri în calitate de consilieri locali sau județeni‟.
Ultima modificare: Joi, 2 Iulie 2020
Dapix, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala nicolauconstanta nicolauconstanta Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca am pensie de boala gr 2,pot lucra 4 ore pe zi ? Va multumesc (vezi toată discuția)
Angajare rusualexandra rusualexandra O persoana care a iesit la pensie pe caz de boala sau a iesit la pensie anticipat se poate angaja la o societate privata. Eu stiu ca nu dar nu am gasit in ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate grad 2 (accentuat) si infiintarea unui srl. este posibil cu respectarea cadrului legal? ContSters358129 ContSters358129 Buna ziua, Sunt beneficiarul unei pensii de invaliditate (boala) grad 2 accentuat ( pentru care primesc Pensia de invaliditate), cu revizuire la 2 ani si apoi ... (vezi toată discuția)