avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 631 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu am acces in propria casa - succesiune facuta, cote ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu am acces in propria casa - succesiune facuta, cote intabulate, dar inca in indiviziune

Buna ziua,

Este vorba de 1 apartament - cumparat de parintii mei. Dupa ce am pierdut-o pe mama, au inceput niste probleme incredibile, pe care nu le voi enumera acum.

Dupa succesiune, cotele sunt: 5/8 tatal, cota 1,5/8 eu , cota 1,5/8 fratele

A fost schimbata yala apartamentului de ani buni de zile si mi-a fost refuzat accesul - iar anul trecut am aflat intamplator ca in apartament mai locuieste 1 persoana (ori poate mai multe) de care eu nu am stiinta.

Avocatul meu mi-a explicat ca nu am ce face, dat fiind ca e majoritar si partajul nu s-a facut inca. Iar chiar daca l-as face - nu mi-as putea recupera banii de la ei, sunt obisnuiti sa evite executarile silite.

Data fiind situatia cu pandemia, am nevoie sa locuiesc in casa mea pentru ca chiriile sunt enorme. Tatal s-ar putea muta la tara dar refuza. In plus, comportament violent

Nu exista totusi nici un drept pe care il au coproprietarii in aceasta situatie, in indiviziune? Este inuman ce se intampla - banuiesc ca e vorba de o concubina, desi vecinilor li s-a spus ca 'locuieste cu chirie'.
Cum trebuie procedat - se paote face plangere la politie? Trebuie sa imi reinnioesc curand buletinul - la SPCLEP se cere semantura celorlalti proprietari spre exemplu. Chiar e posibil asa ceva, sa locuiasca in casa mea o persoana fara acordul meu?

Mentionez ca in 2013 am avut un incident violent, am acte de la medicina legala si depusesem si plangere (am numar de inregistrare), dar nu am primit niciodata raspuns. Mi s-a tot repetat la telefon ca 's-a clasat'

Intre timp au mai fost de rezolvat si alte probleme - a trebuit sa salvez casa de la executari silite de nenumarate ori, situatii cauzate de tata si frate - si nu m-am mai ocupat de asta, dat fiind ca initial nu era foarte bine reglementat ordinul de protectie.

Credeti ca as mai putea obtine macar un ordin de protectie retroactiv, dat fiind ca suntem in 2020? Am auzit ca in cazul obtinerii unui ordin de protectie, cel care agreseaza trebuie sa paraseasca casa.

V-as multumi enorm pentru sfaturi
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 19:31, 5 Iulie 2020
Corina89,
Dacă ați fi citit ceea ce s-a scris mai sus ați aflat că nu există „actualul”.

Iar mie mi se pare că „fostul” a fost chiar cu scaun la cap. Utilizatorul a vorbit despre rezolvarea celorlalte „probleme legate de casă” și despre salvarea de la executări silite (la plural!).

Și a mai spus utilizatorul că avocatul de atunci l-a sfătuit „CUNOSCÂND situația”.

Poate că situația era de asemenea natură încât utlilizatorul s-ar fi ales cu praful de pe tobă dacă ar fi conținuat procesul - pe care-l începuse singrur și ne spune că și-a angajat avocat „pe ultima sută de metri” (atunci când procedura civilă ... te cam ține pe la încheieturi și nu mai poți repara chiar orice o fi fost greșit din croială).

S-ar putea ca, în acel moment și în acel context, să fi primit cel mai bun sfat.
Fiindcă nu-i destul să crezi că ai niște drepturi și să dai buzna prin instanță. Mai trebuie să-ți faci și niște calcule, să vezi cu ce te alegi când ai tras linie.

Soluția este partajul. Dar, după cum probabil știți, doar taxa de timbru este 3% din valoarea masei partajabile (adică a ap integral), fără de care nici nu apuci să deschizi gura. Bașca alte cheltuieli (onorariu de expert, etc).
Ultima modificare: Duminică, 5 Iulie 2020
romascanu, moderator
Din pacate da, stiu exact ce implica ca si costuri. Ma rog sunt multe de spus pe partea cu salvatul de executari, pentru ca si coproprietarii au probabil un venit pe care se poate pune poprire, ii poate da in judecata pentru daune, nelocuind acolo daca s-aia cumulat datorii se poate face dovada ca -i datoreaza bani, daca nu au banii ii excuta pe singurul bun pe care -l au, cota parte din casa.. A nu se intelege ca este simplu precum spun. Stiu asta, dar la asa situatie...renunti sau lupti...Daca alegi lupta, te duci dupa ei cu tot ce ai legal la mana..
la ce cota aveti pe hartie, dreptul dvs de proprietate e f mic, iar de sedere acolo, nici nu poate fi vb. Tatal are si drept de abitatie acolo pana la un eventual partaj..
ce valoare are casa ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj bunuri comune lucyana28 lucyana28 Buna ziua. Sunt recent divortata dupa 35 de ani de casnicie si am convenit cu fostul sot sa-mi dea 11000 euro (am facut tranactie pe care am semnat-o ambii in ... (vezi toată discuția)
Solicit un ajutor, o informare. sunt căsătorită de 9 ani, ... iulia_79 iulia_79 Solicit un ajutor, o informare. Sunt căsătorită de 9 ani, avem 2 copii minori, de 5, și de 8 ani, trăim în apartamentul părinților mei, singuri. ... (vezi toată discuția)