avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris salariat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris salariat

Buna ziua,

In ce masura poate fi aplicat un avertisment scris unui salariat, pentru absentarea fara a anunta angajatorul in prealabil si comportament neadecvat in momentul in care si-a motivat absenta (ton ridicat), avand in vedere ca, deocamdata, nu exista un R.I. / CCM la nivel de societate.

Poate fi, spre exemplu, invocat un paragraf din CIM privind obligatiile salariatului: Salariatului îi revin, în principal, următoarele obligaţii:
a) obligaţia de a realiza norma de muncă sau, după caz, de a îndeplini atribuţiile ce îi revin conform fişei postului.

Care ar fi procedura de urmat?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: AndradaCristu , utilizator 11:10, 8 Iulie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhici.

Avertismentul se poate aplica si fara o cercetare disciplinara.

pasi :
- referat sesizare conducere savarsire abatere disciplinara
- emitere decizia de sanctionare - avertisment.
In situatia expusa mai sus, cel mai indreptatit sa inainteze referatul de sesizare conducerii ar fi coordonatorul direct (iar daca acesta coordoneaza echipa, dar nu are aceste sarcini trasate si prin Fisa de post)? Poate fi inaintat si de catre Managerul HR - acesta avand, totusi, rolul de mediator prin natura functiei? Intreb pentru ca acesta a avut discutia telefonica cu angajatul, moment in care acesta a ridicat tonul. Angajatul are dreptul la replica - nota explicativa?

Multumsc
Ultima modificare: Miercuri, 8 Iulie 2020
AndradaCristu, utilizator
Poate chiar si angajatorul sa se autosesizeze si sa intocmeasca referatul? In lipsa unui RI/CCM, poate fi invocat art din clauza de telemunca privind dreptul angajatorului de a verifica activitatea salariatului si mijloacele prin care face acest lucru? avand in vedere ca acesta a verificat si salaratul nu si-a indeplinit sarcinile si nu a fost disponibil telefonic?

Incerc cumva sa formulez cat mai corect si legal, neavand documentele interne (RI/CCM) care mi-ar usura munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiunile disciplinare... bv96rrr bv96rrr Pentru sanctiuni repetate se poate desface CCM. Dar care este intervalul de timp in care se poate considera abateri repetate. Stiam ceva de genul ... ca la un ... (vezi toată discuția)
Sanctionare pneuros pneuros Am un angajat care sa dus la doctor acesta ia dat concediu medical din 27.06 si revine la lucru in 04.07 si imi spune ca a fost bolnav si ca in 05.07 imi va ... (vezi toată discuția)
Parere reg intern & fisa post all_in_one all_in_one Buna ziua, O sa trec direct la subiect. Salariatul are dreptul sa ia acasa fisa postului si regulamentul intern? Daca nu, ce sanctiuni ar trebui sa aibe ... (vezi toată discuția)