avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Capcană înșelătorie original
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Capcană înșelătorie original

Buna ziua, numele meu este Andrei si in momentul actual sunt la finalul varstei de 17 ani, din pacate trec printr-o perioada foarte dificila deoarece am probleme cu legea si nu stiu cum sa le pot rezolva.

acum un an si ceva, aproape doi, la inceputul varstei de 16 ani am vrut sa imi caut ceva de lucru deoarece familia mea nu era si nici nu este intr-o situatie financiara buna, am vrut sa fac rost de bani de buzunar ca sa am de mancare la scoala (in timpul liceului stau in apartamentul unui mos deoarece il mai ajut la treburi si ma lasa sa stau acolo cat timp sunt la scoala).

Am gasit un anunt pe olx cu privire la un magazin de jocuri pentru console care era in cautare de persoane care sa le vanda produsele mai departe (un fel de intermediere), am trimis mesaj si am spus ca sunt interesat, persoana respectiva m-a intrebat cati ani am.. ma rog.. intrebari din acestea.. si dupa ce l-am convins ca am nevoie de bani si ca o sa ma descurc si o sa-mi fac treaba, m-a "angajat", mi-a trimis link la o aplicatie (telegram) unde spunea ca acolo vom discuta detaliile despre livrari, produse si comenzi.

Toate bune pana aici, am discutat cu domnu' 2-3 zile, am ajuns la intelegerea ca o sa primesc 20-30% comision din ceea ce vand, mi-a spus ca in cateva zile o sa ma intalnesc cu un reprezentant sa-mi lase produsele de livrat (adica niste jocuri), m-am intalnit, mi-a dat produsele, mi-a explicat ca au un semn distinctiv in functie de produs, si am zis ok, nu prea am fost atent la detalii dar in mare parte am inteles ce trebuia sa fac.. si nu am mai stat pe ganduri, am inceput treaba.

am inceput sa le repun produsele in vanzare pe olx cu suprapret ca sa imi scot si eu comision, si omul ala mi-a explicat ca tu doar le pui pe olx, fb, unde vrei tu, si cauti clienti si le vinzi.. asa am si facut, am publicat anunt ca vand "FIFA" si inca un joc nu mai tin minte ce era ca nici nu le-am vazut, plicurile erau deja ambalate frumos eu doar trebuia sa le vand.. au inceput sa trimita oamenii mesaj ca vor sa cumpere, m-am inteles cu ei si am inceput sa vand..

nu erau multe produse, in jur de 20 pachete mi-a dat.. nu mai stiu cat si cum.. totul frumos pana cand dupa a-8-a "comanda" am inceput sa am banuieli, adica, primeam mesaje ca nu era ce trebuie in colet, ca eram tepar si ca sa rezolv, am trimis mesaj la om si mi-a explicat ca se mai intampla uneri ca clientii sa ia produsul, sa il foloseasca si dupa sa vrea banii inapoi pe nedrept, si am zis ok, mi-a zis sa blochez numerele care zic asta, asa si faceam..

in principal treaba mergea bine pentru mine, in general produsele erau de 100 lei.. 150 lei.. si eu castigam 30-40 lei si eram multumit, mancam 1 saptamana la scoala.. eh.. si de acum incepe nebunia..

domnul de la magazin imi propunea sa imi fac cont la banca sa vand si coduri pentru jocuri, asa am si facut, am folosit contul pe care imi primesc alocatia si am inceput sa vand si coduri, bineinteles, eu nu am vazut niciodata codurile, eu doar luam banii si de livrare se ocupau ei.. si se mai intampla sa scape 1-2 persoane ca nu isi primesc codurile.. in fine.. prostia mea mare.. na.. trecuse cam cateva luni bune de cand tot faceam asta..

prima reclamatie la politie.. eram negru la fata.. 16 ani aproape faceam 17.. m-am cacat pe mine pe romaneste.. am zis ca s-a terminat totul.. am fost chemat sa dau declaratie pentru ca am dat teapa.. am vorbit cu domnul de la magazin, mi-a zis sa nu zic ca livrez produse ca eu sunt minor si dupa platesc amenda ca muncesc fara contract.. si am zis ok.. o sa zic altceva.. am zis ca aveam un joc de vanzare si ca m-am plictisit de el si l-am vazut si e posibil sa fi gresit sau sa fie doar o reclamatie falsa..

prima reclamatie m-a scos politistul a zis ca sunt minor si ca se mai intampla, m-a pus sa dau banii inapoi si a zis ca a clasat cauza.. mai stau eu cateva luni.. deja aveam implinit 17 ani, si ma trezesc iar cu plangere.. (probabil veneau din trecut toate).. eram putin mai dezghetat atunci si m-am prins de schema.. am declarat la fel.. ca na.. de teama sa nu mai iau si amenda ca muncesc la negru.. la fel am zis ca aveam un joc si etc.. si de data asta nu a prea tinut.. totusi am procedat la fel.. am dat din alocatie 150 lei la cel cu reclamatia si a retras-o.. insa acum 1 luna si un pic primesc iar o plangere.. si tot asa.. teapa.. teapa.. am zis ca mor..

Acum sa va explic eu care este era treaba.. la abia 16 ani si disperat dupa un leu, va dati seama.. Practic am fost un fel de "curva" a unui grup infactional care se ocupa special de asa ceva, adica, cauta tineri in general care au nevoie de bani, se posta momeala anunt ca sunt in cautare de livratori de produse, etc.. se gasea prada perfecta, in general un minor inocent, se prezenta ce trebuie sa faca.. in cazul meu sa vand jocuri mai departe.. "curvele" recrutate prindeau momeala, se apucau de treaba, primeau bani si sub forma de coduri "paysafecard" se trimiteau bani mai departe catre "magazin". In caz ca fraierii spuneau ceva, li se spunea ca daca vor spune ceva, ei vor denunta ca lucreaza fara contract si ca vor fi amendati si dati in judecata ca li s-au furat produse si etc..

Am discutat cu un avocat sa vad cum se poate rezolva.. si i-am explicat ca am gasit anunt, si am discutat.. si mi-a spus daca mai am dovezi cand am discutat.. si i-am spus ca nu.. ca am sters totul chiar la a doua reclamatie ca deja m-am speriat si am zis sa sterg orice dovada ca eu livrez si sunt angajat.. si mi-a spus ca s-a mai intampla deseori cazuri si inca se practica, e un fel de trafic de persoane, le duci la produs si tu incasezi.. la fel si cu astia.. te prostesc sa le cazi in plasa, mai ales astia disperati de bani..


Ce pot face acum? Ce e de facut? Ce pot primi? Acum la ultima reclamatie am declarat tot.. ca am cautat de lucru.. toate detaliile.. si mi s-a spus ca au mai auzit de asa ceva.. practic e un fel de Avon.. cu produse de cosmetica, te pune sa vinzi mai departe si tu pastrezi comision.. si au spus ca nu prea am ce sa fac.. decat sa astept.. in cel mai fericit caz au spus ca pot sa primesc cu suspendare..

Cum sa procedez?

Cica cei care fac asa ceva nu pot fi prinsi deoarece folosesc telegram iar acolo mesajele pot fi sterse instant.. si folosesc paysafecard.. care nu poate fi urmarit.. iar conturile si le schimba zilnic si posteaza fel si fel de anunturi.. un politist de acolo a mai spus ca s-a intamplat si cu telefoane.. si la fel n-au fost prinsi si n-au gasit dovezi si a cazut cel prost..

in cazul meu.. eu.. la 16 ani.. era bucuria mea 30 lei.. acum realizez ca am incurcat rau treburile.. sper macar sa nu ies vinovat.. un avocat de la mine din oras "incepator" mi-a spus ca in mare parte se organizeza totul in detaliu iar cei care pun la cale asa ceva nu sunt de gasit deoarece nu isi dau informatiile reale iar minorii sunt usor de infuentat, mai ales in mediul online..
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2020
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: dogele , utilizator 13:45, 17 Iulie 2020
A nega ca ai facut ceva rau are rost doar daca nu exista dovezi solide contra ta. Din moment ce politistii/procurorii au dovezi, mai bine nu-i superi si te prezinti drept infractor "pocait". Cine vrea sa ia cu suspendare mai bine colaboreaza cu ei, ma rog, depinde si de gravitatea infractiunii, de ex. nu e valabil pentru omor.

Iar filmele dau o impresie gresita, deoarece marea majoritate a cazurilor din SUA se rezolva prin plea bargain (acord de recunoastere) si nici nu mai se face proces pentru a stabili vinovatia.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Iulie 2020
tgeorgescu, utilizator
@tgeorgescu Incercati sa cititi de cate ori e nevoie pana intelegeti corect ce am postat. Dupa ce v-ati lamurit raspundeti cu calm, fara tonul iritat si artagos si fara a va erija in diriginte. E greu, n-o sa va iasa din prima, dar merita sa incercati!


dogele a scris:

Ideea cu ,,colaborarea" este o tampenie!

Cine vorbea de "ton iritat si artagos"...
Mea culpa! Uitasem ca adevarul supara!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiintare intreprindere individuala mitdan67 mitdan67 am fost astazi la cameara de comert in intentia de a-mi deschide o I I .domeniul de activitate principal ar fi comert cu amanintul si mai precis as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Ramas si fara bun si fara bani augustin01 augustin01 Buna ziua, ce pot face in aceasta situatie? Mutlumesc In luna februarie am trimis spre garantie o placa video ce a fost cumparata de mine second-hand de pe ... (vezi toată discuția)
Cod caen activitati de artizanat - coduri gresite sau corecte? adelyna23 adelyna23 Buna ziua Am fost azi la RC ca sa inregistrez un PFA pentru activitati de artizanat: bijuterii din margele de nisip cusute manual prin brodare. La cod CAEN ... (vezi toată discuția)