avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... CASA PE HOTAR
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

CASA PE HOTAR

Buna ziua! Vecina de linga mine si-a facut casa exact pe hotar ,desi noi nu i-am dat nici un acord iar ea sutine ca are toate aprobarile necesare.Are ambele burlane de la casa linga gard si apa se scurge la noi in curte,curtea noastra fiind mai joasa.
Avea voie sa construiasa pe hotar fara acceptul nostru? Ce putem face?Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 13 Iulie 2020
valdanaD, utilizator
Cel mai recent răspuns: valdanaD , utilizator 11:00, 13 Iulie 2020
Art. 611. Picătura streşinii
Proprietarul este obligat să îşi facă streaşina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului vecin.

Art. 612. Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.

Cred ca nici nu mai trebuie sa adaug niciun comentariu la articolele de mai sus sunt destul de clare.
Probabil ca vecinul nu are autorizatie de construire, iar daca are a fost emis ilegal de vreun functionar angajat pe pile care habar nu are cu ce se mananca,

Faceti un drum la primarie si solicitati dosarul cu proiectul a vecinului, vedeti daca are asa ceva. Daca nu, solicitati primariei aplicarea amenzii pentru construire ilegala.

Articolul 26 legea 50/1991

(2) Contravenţiile prevăzute la alin. (1), săvârşite de persoanele fizice sau juridice, se sancţionează cu amendă după cum urmează:

– de la 1.000 lei la 100.000 lei, cele prevăzute la lit. a);

– de la 3.000 lei la 10.000 lei, cele prevăzute la lit. f);

– de 10.000 lei, cele prevăzute la lit. c) și o);

– de la 5.000 lei la 20.000 lei, cele prevăzute la lit. b), d), e) și e.1);

– de la 5.000 lei la 30.000 lei, cele prevăzute la lit. h), h.1) şi i);

– de la 1.000 lei la 5.000 lei, cele prevăzute la lit. h.2), j) și k);

– de 2.000 lei, cele prevăzute la lit. l) şi n);

– de 1.000 lei, cele prevăzute la lit. g).
Multumesc mult!
O zi frumoasa si multumesc pentru promptitudine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pante acoperisuri conform legislatiei Techno Techno Va salut, am o intrebare, vreau sa acopar un carport situat intre limita de proprietate (gard) si casa. Distanta intre gard si casa este de 3,60m. Intentionez ... (vezi toată discuția)
Probleme casa pe hotar-geamuri,burlane si streasina Raducu16 Raducu16 Buna ziua, vreau sa stiu daca este legal ca pe o casa aflata pe hotar sa pui: 1. geamuri cu deschidere spre curtea vecina 2.burlanele de scurgere de la ... (vezi toată discuția)
Taxare servitute luticus luticus Un vecin si-a construit o anexa cu zidul pe hotar si 60 cm streasana deasupra terenului meu unde se scurge si apa de ploaie dar ma rau e faptul ca intre ... (vezi toată discuția)