avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 693 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Procura / Imputernicire pentru ANAF - valabilitate?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Procura / Imputernicire pentru ANAF - valabilitate?

Buna ziua,

Am un PFA infiintat la Galati dar eu locuiesc la Bucuresti. In ultima perioada am fost nevoit sa fac cateva drumuri si mi-as dori sa evit acest lucru facand o procura/imputernicire pentru unul dintre parintii mei sa mearga sa depuna/ridice actele cand mai este nevoie.

Intrebarea mea este.. se poate face o procura/imputernicire permanenta sau ele trebuie sa aibe o anumita valabilitate sau pot fi facute doar pentru un scop fix (ceva de genul "Depus actele pentru obtinerea codului intracomunitar") ? De asemenea, trebuie facuta la notar sau e suficient un document redactat si semnat de mine?

Multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 15:18, 14 Iulie 2020
Conform Cod Procedura fiscala:

Art. 18. - Împuterniciții

(1) În relațiile cu organul fiscal contribuabilul/plătitorul poate fi reprezentat printr-un împuternicit. Conținutul și limitele reprezentării sunt cele cuprinse în împuternicire sau stabilite de lege, după caz. Desemnarea unui împuternicit nu îl împiedică pe contribuabil/plătitor să își îndeplinească personal obligațiile prevăzute de legislația fiscală, chiar dacă nu a procedat la revocarea împuternicirii potrivit alin. (2).

(2) Împuternicitul este obligat să depună la organul fiscal actul de împuternicire, în original sau în copie legalizată. Revocarea împuternicirii operează față de organul fiscal de la data depunerii actului de revocare, în original sau în copie legalizată.


Deci imputernicirea nu trebuie sa fie notariala, si nici nu trebuie mentionat un termen de valabilitate. Singura obligatie este sa o depuneti si la organul fiscal.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2020
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scoatere de la taxe și impozite robintel robintel Bună ziua, Pe scurt, i-am dat mașina mamei printr-un contract de vânzare-cumpărare pe suma de 1 leu și, pentru că nu mai locuiesc la aceeași adresă ... (vezi toată discuția)
Lnscriere registru opratori intracomunitar Lizuca12 Lizuca12 Buna ziua, Spuneti-mi va rog, daca societatea a fost inscrisa in ROI dar din cauza ca nu a avut operatiuni a fost stearsa pentru a se reinscrie inafara de ... (vezi toată discuția)
Completare d097 Loryt Loryt Trebuie sa completez D097 pentru TVA la incasare si nu prea inteleg ce trebuie sa trec la imputernicit. Ma ajuta cineva? Trebuie sa fac o imputernicire pentru ... (vezi toată discuția)