avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calcul energie termica - un caz special
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calcul energie termica - un caz special

Buna ziua,
Sunt administrator de bloc si am o mica problema in a repartiza energia termica la un apartament: Apartamentul este situat la parter si este debransat avand centrala proprie, insa prin apartament trec tevile de alimentare (cu apa calda pt incalzirea apartamentelor de mai sus).
Precizez ca se invecineaza cu alte 2 apartamente care sunt incalzite de catre agentul termic (deci 2 pereti incalziti) si subsolul care este de asemenea cald (temperatura din subsol sub acest apartament fiind de 15 grade in conditiile in care afara sunt -8 grade celsius - deci si podeaua nu chiar rece).
In Adunarea generala proprietarii au vrut sa stabileasca un procent ca valoare de plata din valoarea facturii sau din valoarea pe care o platesc alte apartamente (asemenea acestuia ca amplasare si suprafata) dar care sunt racordate la agentul termic. Am cautat prin legi si nu am gasit ceva clar scris in cazul unui asemenea caz.
Deci cat ar trebui sa plateasca proprietarul unui asemenea apartament pentru caldura, exceptant valoarea care ii revine ca si cota de proprietate din caldura de pe casa scarii?
Multumesc
Paraschiv Adrian
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:31, 13 Aprilie 2013
elga50 a scris:

.
In consecinta extrageti din factura la caldura 25% si acesta il inmulttiti cu cota-parte indiviza a apartamentului respectiv. Aceasta este suma pe care ar trebui sa o plateasca apartamentul respectiv.
Apoi dupa ce i-ati repartizat aceasta cheltuiala, o scadeti din suma totala a facturii si impartiti aceasta diferenta la restul apartamentelor.

Aoleu, draga mea. Sa inteleg ca cel care are centrala, trebuie sa plateasca 25% din factura pentru spatiile comune? Doar el? Si atunci, ceilalti nu participa la partile comune? Ma uimesti!!!

anyme a scris:

elga50 a scris:

.
In consecinta extrageti din factura la caldura 25% si acesta il inmulttiti cu cota-parte indiviza a apartamentului respectiv. Aceasta este suma pe care ar trebui sa o plateasca apartamentul respectiv.
Apoi dupa ce i-ati repartizat aceasta cheltuiala, o scadeti din suma totala a facturii si impartiti aceasta diferenta la restul apartamentelor.

Aoleu, draga mea. Sa inteleg ca cel care are centrala, trebuie sa plateasca 25% din factura pentru spatiile comune? Doar el? Si atunci, ceilalti nu participa la partile comune? Ma uimesti!!!

Bolduirea din citat imi apartine. Eu scriu cu aceleasi taste, dar de citit, fiecare citeste cu ochii proprii.;)
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2009
elga50, moderator
Hai sa inteleg si eu. Cel cu centrala, trebuie sa plateasca 25% din factura pentru partile comune. Daca am o factura de 1500 lei, extrag 25%, fiind 375 lei. Imi ramane un rest de 1125 lei, pe care il impart pe apartamente. Corect pana aici? Blocul meu are apartamente identice, deci revine pentru fiecare ap. suma de 62.50 lei.Deci, ramane ca cel cu centrala sa plateasca 375 lei partile comune si cei fara centrala 62.50 lei. Cam asta am inteles eu din bolduirea ta. Poate nu am inteles corect? Daca, totusi am inteles corect, pur si simplu, ma uimesti cu acest rationament. Eu stiu, ca se extrage 25% din factura pentru spatiile comune, suma care se imparte pentru absolut toti prop. din condominiu pentru partile comune, apoi suma care ramane de 75%, se imparte proportional cu SU a fiecarui ap. bransat la sistemul de incalzire centralizat.

Am mai facut si un altfel de calcul, am extras din factura la caldura 25% si am impartit la cota-parte indiviza a apartamentului respectiv, si mi-a dat 71.29 lei parti comune. Am scazut din suma totala a facturii si am impartit aceasta diferenta la restul apartamentelor si a rezultat suma de 79.25 lei/ap. Prin urmare, cel cu centrala plateste pe spatiile comune, cat ceilalti pe ap.?
Ultima modificare: Luni, 21 Decembrie 2009
anyme, utilizator
la fel a explicat si @elga

@sacalul09, va sfatuiesc sa mai cititi textul inca o data. Poate nu vad si nu inteleg eu bine.

Alte discuții în legătură

Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Plata caldurii la comun marinica71 marinica71 locuiesc intrun bloc in care 50% sunt incalzite cu centrale proprii 50%de la sistemul centralizat.a intrai in vigoare legea in care trebuie sa platim 50%din ... (vezi toată discuția)
Firma de repartitoare mai poate repartiza costurile la caldura dupa indicatiile repartitoarelor? gato gato Am urmatoarea situatie: la centrala termica a unui bloc cu 44 apartamente au mai ramas bransati la sistemul centralizat 20 de locatari care au montate ... (vezi toată discuția)