avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua. Daca ma poate ajuta cineva referitor la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua. Daca ma poate ajuta cineva referitor la recalcularea ...

Buna ziua. Daca ma poate ajuta cineva referitor la recalcularea pensiei. Cum trebuie sa procedez? Sunt pensionara din 2006 si am o pensie de 1638 lei ca si contabil. In 2020 un contabi care a iesit la pensiel are o pensie in jur de 25oo lei. De ce aceasta inechitate? Ce trebuie sa solicit in cererea formulata catre Casa de pensii? Astept raspunsul dvs. multumind amticipat.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 17:08, 12 Septembrie 2020
Diferenta este facuta in primul rand de indicele de corectie de 1,41.
In 2006 nu exista aceasta notiune.
1638 X 141% =2310 lei pensie.
In aceste conditii nu aveti ce sa cereti.
Doar daca aveti probe ca pensia nu a fost calculata corect, nu a intrat ceva in calcul.
Indicele de corectie cu punctele aferente lui vor disparea cel mai tarziu la data de 01/09/2021.
In calculul pensiei vor intra doar punctele acumulate pe contributivitate.
Multumesc, dar cum sa=mi dau seama ca pensia a fost calculata corect si nu a intrat ceva in calcul? Astra doar Casa de pensii stie...Am o vechime de 34 ani sii 11 luni. si nu mi se pare normal ca un contabil care iese anul acesra sa aibe 2310 lei iar eu dupa 34 de ani sa am o pensie de 1638 lei., doar am practicat aceiasi meserie.Nr de puncte este 1.29485 iar val.punctului, 1265. Daca din sep. 2021 indicele de corectietie va disparea pot spera ca la vechimea in munca pe care o am, pensia sa se mareasca si in functie de ce?Incaodata multumesc, iar daca nu deranjez prea muly, un nou raspuns la nedumeririle mele.Ce este cu inechitatea?
E simplu sa verificati , cereti Casei de Pensii de care apartineti buletinul de calcul al pensiei dvs. si comparati cu salariul lunar plus sporul de vechime ( le gasiti in cartea de munca ) , asta daca nu ati lucrat in grupe de munca . Daca sunteti contabila , va va fi usor de facut calculele , avem cam aceeasi meserie si eu mi-am calculat pensia cu o eroare de 5 lei . Aveti dreptate in legatura cu indicele de corectie , dar nu uitati ca salariul mediu pe tara a crescut an de an mult mai mult decat salariul omului obisnuit , de exemplu , pentru ca cineva sa obtina pentru 2020 un punctaj de 1,29485 trebuie sa castige un brut de aprox. 7030 lei . Nu multe salarii ajung la asa cifre in zilele astea . In noua lege , punctajul total obtinut in intreaga cariera ( suma punctajelor medii anuale ) se va inmulti cu un indicator valoric care , de la 1 sept. 2021 , ar fi de 75 lei , si asa va rezulta noua valoare a pensiei . Personal , ma indoiesc ca se va aplica vreodata , pensiile ar creste cu sume mari , nu cred ca ar fi economic sustenabile . Eu - de pilda - in 2021 as avea 5 ani de pensie , in noul mod de calcul as avea aproape de doua ori salariul din anul pensionarii , totul transformat in euro ( ca sa nu ne influenteze inflatia ) , iar asta nu poate fi sustinut de nici o economie , dar asta e doar parerea mea de economist . Urmeaza sa vedem ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Munca după pensionare anticipată florinm58 florinm58 Am mare nevoie de un sfat priceput si sincer ,am fost sfatuit sa-mi depun dosarul de pensie anticipata ptr. ca acum , anul acesta sunt niste calcule mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, intre 2015 si 2021 am fost incadrat la pensie de invaliditate. ... Popval Popval Buna ziua, Intre 2015 si 2021 am fost incadrat la Pensie de invaliditate. Zilele acestea am primit noua Decizie, pe care as dori sa inteleg care este modelul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, doresc sa va supun atentiei urmatoarea problema:a ... b26ddg b26ddg Buna ziua, Doresc sa va supun atentiei urmatoarea problema:a Saptamana viitoare pot sa.mi depun dosarul pt pensie la limita de varsta (cu reducerea varstei ... (vezi toată discuția)