avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1527 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... din coproprietar in proprietar 100%
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

din coproprietar in proprietar 100%

Buna ziua. Eu si mama mea suntem coproprietari pe un apartament. Mama mea doreste ca eu sa devin proprietar pe intreg apartamentul. Spuneti-mi va rog care este procedura. ce acte imi trebuiesc si unde trebuie sa merg. Va multumesc o zi frumoasa.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 08:08, 13 Septembrie 2020
La fel, zic si eu. Să mai punem mana pe carte:
Art. 1015
Principiul irevocabilităţii
(1) Donaţia nu este valabilă atunci când cuprinde clauze ce permit donatorului să o revoce prin voinţa sa.
(2) Astfel, este lovită de nulitate absolută donaţia care:
a) este afectată de o condiţie a cărei realizare depinde exclusiv de voinţa donatorului;
b) impune donatarului plata datoriilor pe care donatorul le-ar contracta în viitor, dacă valoarea maximă a acestora nu este determinată în contractul de donaţie;
c) conferă donatorului dreptul de a denunţa unilateral contractul;

Prin EXCEPȚIE, donațiile pot fi revocate pentru ingratitudine, în cazurile prevăzute limitativ, sau de soti, în timpul căsătoriei.
In practică, acele cazuri de ingratitudine, pe lângă faptul că se aplica rar, trebuie si dovedite.
Însă în general, donațiile sunt irevocabile. Iar irevocabilitatea nu are absolut nicio legatura cu existenta moștenitorilor rezervatari.
Din ceea ce ati scris, ati sfătuit userul să nu încheie o donație pentru că donatorul s-ar putea răzgândi, daca are copii, de exemplu. Ceea ce e total fals.
Să mai punem mana pe carte, zic...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie sorin45 sorin45 cum pot ataca un act de donatie fara clauza? (vezi toată discuția)
Succesiune gabita_dumitrache gabita_dumitrache buna ziua, as dori sa va intrb si eu ceva^ In urma decesului tatalui meu s-a facut succesiune iar dupa aceea anul trecut mama mea a vrut sa rezolve problema ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie dupa decesul donatarului medeea2012 medeea2012 am donat cu scutire de raport o suprafata de teren unuia dintre fii. Acesta a decedat si doresc sa revoc aceasta donatie deoarece sotia si copii fiului meu ... (vezi toată discuția)