avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Diminuare Fond de Rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Diminuare Fond de Rulment

Buna ziua! As vrea sa ma ajutati in urmatoarea problema referitoare la fondul de rulment al unei Asociatii de proprietari. Astfel, am constatat ca la toti proprietarii valoarea fondului depaseste cu mult valoarea prevazuta de lege. De exemplu la doua camere acesta este de peste 700 de lei desi in iarna nu s-a platit la intretinere mai mult de 400 de lei, sau la patru camere sunt sume de 1200 de lei, 1300 de lei desi nu se plateste mai mult de 800 de lei. Se pare ca a fost o greseala a fostului administrator pe care l-am schimbat acum 3 ani care folosea fondul de rulment si ca fond de reparatii. Noi dorim ca din fondul actual de rulment sa luam ceea ce se depaseste si sa-i trecem in fondul de reparatii. Problema este ca firma care ne administreaza contabil spune ca nu poate face asa ceva deoarece se incalca legea. deoarece art.72 nu prevede diminuarea lui decat cand se v=schimba proprietarul si ca el nu poate fi folosit pentru plata unor lucrari de reparatii. Ce este de facut? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: adimanea , utilizator 20:00, 18 Septembrie 2020
Nu prea inteleg. Fondul actual este de 18.600 lei, iar cheltuielile pe luna cu cotele de intretinere cele mai mari nu au depasit 12.000 lei. Deci un surplus de 6600 lei. Sa presupunem ca in A.G.se hotaraste un fond de 12.000 lei. Ce facem cu cei 6600?Dvs. vorbiti de reintregire insa el trebuie diminuat. Poate sunt eu in eroare
Pai el se reintregeste, daca unii dintre proprietari nu achita la timp. O parte dintre banii pentru plati se iau din fondul de rulment. Daca suma de reintregire e sub 6600, luna urmatoare se achita zero, pentru reintregire. Tot ce depaseste 6600 (adica se va lua si din noul fond de 12000), se va pune la loc, prin recalculare cote, diferit de zero, cu valoarea aia ce depaseste 6600. Procesul merge in continuu, luna de luna. Asta e rolul tamponului financiar-fondul de rulment. El trebuie adus perpetuu la aceeasi valoare, acum, dupa cum ziceti, de 12000. Reintregirea va fi diferita de zero, dupa ce se consuma diferenta, de 6600.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
latka, moderator
Nu e in regula, deoarece suma excedenta trebuie scazuta de la toti proprietarii, nu doar de la unii cum spuneti dvs., deoarece toti au peste cota datorata.Plus ca daca nu se achita la timp intra la penalitati. Nu se poate pentru unii si pentru altii nu.Nu cred ca asta e solutia. Ar putea fi aceasta dar nu stiu daca e legal. Se stabileste exact care este suma exacta pentru fiecare apartament in functie de luna ianuarie 2020(care are cotele cele mai mari). Apoi se calculeaza pentru fiecare apartament cat are in plus. La urmatoarea intretinere se achita din suma in plus. La unii s-ar putea sa mai ramana si pentru luna urmatoare. Este ca la facturile de curent de exemplu. Daca achiti in plus fata de factura curenta suma excedenta se scade din urmatoarea factura. Ce credeti?
De la toti, asa am zis. Hai sa va dau un exemplu, poate asa veti intelege mai usor.
Luna asta se hotaraste noul fond = 12000
Luna viitoare se platesc facturile si mai trebuie, fata de ce dau proprietarii 3000 RON, care se iau din excedentul de 6600, deci mai ramine un excedent, de 3600. Nu se calculeaza nici o cota de reintregire.
Urmatoarea luna "lipsesc" 4000 deci se acopera tot excedentul si mai ramine de completat suma de 400 de RON, care se ia din fondul de rulment,

Acum aceasta suma trebuie impartita la cota de contributie a fiecarui proprietar, proportionala cu procentul sau de reintregire. Sa zicem ca din 12000 RON dvs. aveti o suma de 200 RON. Prin urmare aveti o cota procentuala de 200 impartit la 12000 inmultit cu 100 = 1,66%

Prin urmare , pe luna in care trebuie reintregita in fond suma de 400 RON, veti avea pe lista de cheltuieli o suma de reintregire fond rulment de 1,66% din 400 = 6,67 RON.Fiecare dintre proprietari va regasi pe lista de cheltuieli lunare, o suma proportionala cu procentul sau de reintregire fond.
Acum sper ca ati inteles.

Cei care nu au platit la timp vor ramine cu datorie, care o vor achita, cind o vor achita.Complet. Cu sau fara penalizari.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
latka, moderator
Corect doar ca exista o problema, NU toti locatarii au contribuit cu aceeasi suma la crearea acestui fond si nu toti datoreaza aceeasi suma la intretinere.

Cel mai bine ar fi sa se afle cu cat a contribuit fiecare la crearea actualului fond in cuantum de 18600 de lei.
Apoi se face A.G. si se stabileste modificarea acelui fond la suma de 12000 lei.
Se calculeaza cat datoreaza fiecare in parte pentru crearea acestui fond si banii se iau din fondul deja existent, cota ce revine fiecaruia.
Daca ai o contributie mai mare la crearea fondului de 18600, peste cea pe care o datorezi la crearea* celui de 12000, atunci diferenta merge la plata intretinerii pe luna viitoare.
Daca ai o contributie egala cu cea datorata... nu mai platesti nimic.
Daca ai o contributie mai mica... pe factura urmatoarei intretinerii platesti si diferenta ( sau macar o parte, daca suma este mai mare si nu o ai atunci-sub forma de rate lunare).

Asa nu o sa plateasca nimeni nimic in contul celuilalt.
Ultima modificare: Joi, 17 Septembrie 2020
Ionut.ion, utilizator

Alte discuții în legătură

Buna ziua, fondul de rulment este obligatoriu? daca da, de ce ... Paul2017 Paul2017 Buna ziua, Fondul de rulment este obligatoriu? Daca da, de ce difera ca valoare, eu fiind cu toate platile la zi? Acesta se recupereaza ... (vezi toată discuția)
Reparatie terasa blocului Doroteea Dinescu Doroteea Dinescu Buna seara Am reparat anul trecut ,mai exact in luna octombrie 2018 terasa blocului deoarece cand ploua patrundea apa pe tavanul de la ultimul etaj .Deoarece ... (vezi toată discuția)
Unde reclam asociația de locatari? Acustic Acustic In cursul lunilor trecute nici o dată nu a corespuns suma de bani de pe vizier cu cea cerută de asociație. Mereu mi s-a spus că este vorba despre un fond ... (vezi toată discuția)