avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Durata proces conducere cu permisul suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Durata proces conducere cu permisul suspendat

Buna ziua,

Am facut urmatoarea ilegalitate: conducere cu permisul suspendat (prima abatere)

De atunci au trecut 2 luni jumatate si nu mai stiu nimic ce se intampla cu dosarul meu, cu carnetul meu, habar nu am in ce stadiu se afla sau daca se misca ceva in tot procesul acesta. Domnii politisti mi-au zis ca nu mai am dreptul de conducere pe drumurile publice si sa astept si atat.

Cat dureaza de obicei pana primesc si eu un semn, o instiintare sau orice altceva ca sa vad ca se misca ceva?

Un raspuns de la un avocat care a avut astfel de procese sau de la o persoana care a mai trecut prin asta, ar fi de mare ajutor :)

Multumesc si o zi buna!
Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Septembrie 2020
robi193, utilizator
Cel mai recent răspuns: robi193 , utilizator 13:13, 28 Februarie 2022
Art. respectiv se aplica doar in cazul dovezii cu drept de circulatie, dvs neavand drept de circulatie nu aveti ce sa prelungiti.
Aliniatul 1 litera b din OUG 195/2002 art 111, mentioneaza ca permisul de conducere sau dovada inlocutoare se retine in cazul incalcarii art 335 alin 2 din Codul Penal.

Iar alin 6 din art 111 (OUG 195/2002 spune ca pot solicita prelungirea dreptului de circulatie in cazul in care permisul de conducere este retinut in conditiile alin 1 litera b.
Nu stau sa fac analiza textului de lege cu dvs, va spun ca asa se interpreteaza si asta este practica Parchetelor. Asta nu inseamna ca dvs nu puteti incerca.
De altfel, CCR in considerentele mai multor Decizii aceasta interpretare retine. Cititi la par. 24.
[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2020
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc, am sa incerc!

Ca o mentiune, eu nu am primit nicio dovada fara drept de circulatie

1) In iunie 2020 mi s-a eliberat Dovada cu drept de circulatie 15 zile. Dupa acele 15 zile, aveam dreptul suspendat 30 de zile (depasire neregulamentara)

2) In timpul celor 30 zile, am savarsit infractiunea descrisa de art 335 al 2 Cod Penal. In momentul acela, am primit doar o Instiintare prin care mi se comunica faptul ca dreptul de a conduce autovehicule este suspendat pana la expirarea perioadei (nu mentioneaza perioada) si sa predau permisul de conducere (care oricum era predat la Politia din alt judet si a ajuns intre timp la Politia din judetul unde am incalcat art 335 al 2)
Ultima modificare: Miercuri, 2 Decembrie 2020
robi193, utilizator
Buna ziua,

1) Am facut cerere la Parchet pentru prelungirea dreptului de circulatie pe o durata de 30 de zile conform cu articolul 111 aliniat 6 din OUG 195/2002

Parchetul mi-a trimis raspuns prin care mi-a comunicat faptul ca "este necesara depunerea unei copii a dovezii cu drept de circulatie"


2) Am luat la cunostinta raspunsul lor si am trimis singura dovada cu drept de circulatie aflata in posesia mea (in comentariul meu anterior am spus ca atunci cand am incalcat art 335 alin 2 din Cod Penal nu am primit nicio dovada de circulatie)

De data aceasta, Parchetul mi-a trimis urmatorul raspuns:

"Avand in vedere cererea dvs de prelungire a dreptului de circulatie transmisa unitatii noastre, va comunicam faptul ca valabilitatea dovezii de circulatie se mentine pe toata perioada starii de alerta, precum si pentru o perioada de 10 zile de la incetarea acestei stari, conform art 4 alin 6 din Legea 55/2020 si HG 967/12.11.2020"

Semnat de catre prim procuror

Intrebare:
Eu ce ar trebui sa inteleg de aici? Incerc sa fiu cat mai obiectiv si am citit Legea 55/2020 si eu inteleg ca am drept de conducere pe baza raspunsului primit de la Prim Procuror si pe baza dovezii cu drept de circulatie primita in luna iunie ca urmare a incalcarii articolului 100 alin 3 lit e) din OUG 195/2002


Art 4 alin 6 din Legea 55/2020 spune asa:
"Prin exceptie de la alin (1), in cazul dovezilor inlocuitoare ale permiselor de conducere - cu drept de circulatie, se mentine numai valabilitatea celor emise in temeiul art 111 alin 1 lit b, alin 4 sau 5 din OUG nr 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice [...] pe toata perioada starii de alerta [...]"

Din trimiterile de la art 4 alin 6 din Legea 55/2020, eu cred ca ma incadrez la art 111 alin 5 din OUG/2002 care spune asa:
"In situatiile prevazute la alin 1 lit e) si g), la art 100 alin 3, la art 101 alin 3, la art 102 alin 3 lit b), e), si fi) din prezenta ordonanta de urgenta, precum si la art 334 alin 1 si 3 din Codul Penal, dovada inlocuitoare a permisului de conducere se elibereaza cu drept de circulatie pentru o dovada de 15 zile"

Mentionez ca eu am dovada cu drept de circulatie 15 zile, iar in Procesul Verbal se mentioneaza ca am fost sanctionat conform art 100 alin 3 lit e) din OUG 195/2020

Ca urmare a ceea ce am scris, ce pot intelege eu din raspunsul de la Parchet? (raspunsul e subliniat mai sus)

Alte discuții în legătură

dovada inlocuitoare va salut! În urma unui nefericit accident rutier cu victima ... Dede1986 Dede1986 Va salut! În urma unui nefericit accident rutier cu victima , mi s a reținut permisul și eliberat o dovada inlocuitoare cu drept de circulatie valabila 15 ... (vezi toată discuția)
Dovada cu drept de circulatie - starea de alerta - dreptul de a conduce radudraghici radudraghici Buna ziua, Va rog mult, daca ma puteti ajuta cu o informatie ar fi ideal... Pe scurt, in data de 1 decembrie, in urma unui eveniment nefericit, din vina ... (vezi toată discuția)
Contestatie retinere dovada de circulatie. drept de conducere ... garetbora garetbora Contestatie retinere dovada de circulatie. drept de conducere suspendat. Va rog mult sa ma ajutati, imi expira termenul de 15 zile pt depunerea ... (vezi toată discuția)