avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Compensare intre 3 persoane juridice
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Compensare intre 3 persoane juridice

Compensare intre 3 persoane juridice

Buna ziua,
Compensarea fara numerar intre 3 persoane juridice, este obligatoriu a fi facut prin Sistemul informatic de compensare (SIC)? Sau este suficient un proces verbal de comnesare, semnat de catre 3 parti? Sunt sume mai mari de 10.000 si scadente care au depasit cu mult 30 zile. Multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
office@euricomtrade.ro, utilizator
Cel mai recent răspuns: office@euricomtrade.ro , utilizator 15:20, 14 Octombrie 2020
Bună ziua,

Având în vedere modul de redactare al art. 2 alin. 2 din HG nr. 773/2019, înțelegerea mea este aceea că pentru persoanele juridice de drept privat (SRL, SA etc.) – deci altele decât cele cu capital integral/majoritar/minoritar de stat – apelarea la procedura de compensare online, prin SIC, este opțională, existând astfel posibilitatea compensării datoriilor reciproce în baza unor simple acorduri de voință, indiferent de cuantumul datoriilor.

Aceeași interpretare o am inclusiv după parcurgerea OUG nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacității de plată, legea în baza căreia au fost elaborate hotărârile de guvern pentru aprobarea nomelor metodologice antereferite. OUG 77/1999 prevede sancțiunea amenzii contravenționale pentru netransmiterea evidenței contabile a obligațiilor de plată și a evidenței creanțelor numai pentru persoanele juridice cu capital de stat, nu și pentru persoanele juridice de drept privat. Acestea din urmă pot fi sancționate contravențional numai în cazul neținerii și neactualizării evidențelor; amenda este între 500 și 1000 lei.

Aveți mai multe informații în articolul pe care l-am scris aici: [ link extern ]

O zi frumoasă
Multumesc frumos!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare facturi cu valoare peste 10,000 lei BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca doi parteneri sa compenseze facturi de peste 10000 lei la mai mult de 30 de zile de la emiterea ... (vezi toată discuția)
Compensare radu maria radu maria va rog sa-mi spuneti care este baza legala pentru stingerea datorie prin compensare si cum se procedeaza?Multumesc! (vezi toată discuția)
Compensare oviiul oviiul daca o persoana juridica are de achitat catre alta persoana juridica mai multe facturi care insumate depasesc suma de 10000 lei( valoarea fiecarei facturi ... (vezi toată discuția)