avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Iesire din asociație de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Iesire din asociație de proprietari

Iesire din asociație de proprietari
Buna seara,
Suntem o asociație de proprietari formată din 2 scări iar administratorul, care a jucat si rol de comitet, președinte, timp de 26 ani, nu vrea sa inteleaga ca lucrurile nu mai stau cum vrea el. Mentionez ca este si proprietar la una din scari.
În situația în care nu reusim sa desființam postul si sa externalizam serviciile, vrem să ieșim din această asociație si sa facem una doar pt scara noastra.
Va rog sa.mi spuneti cum se procedează în prezent si ce demersuri tb întreprinse?
Multumesc frumos!
Ultima modificare: Vineri, 30 Octombrie 2020
Petro38, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 09:15, 3 Noiembrie 2020
Buna ziua,
Ca sa nu mai deschid alt subiect, va rog sa ma ajutati cu unele informatii referitoare la:
Administratorul de la blocul nostru, care e si proprietar, de 26 de ani, in fapt a fost si presedinte si comitet, si a facut cum a vrut ea.
De la 5.10 s-a schimbat presedintele si componenta comitetului executiv si nu mai acceptam asa ceva.
Deoarece nu exista transparenta in administrarea cheltuielilor si veniturilor, refuza sa ne prezinte documente, tot timpul ne contrazice... e dificil de comunicat, nu mai spun ca scara ei arata mult mai bine decat cealalata scara, am dori, atat noi ca membri cat si multi dintre vecini, sa-i incetam contractul de administrare si sa externalizam serviciile.

Va rog sa-mi spuneti ce demersuri legale trebuie intreprinse pt a putea sa-i incetam contractul de administrare?
Trebuie sa convocam adunare generala pt a-i putea desface contractul de administrare?

Va multumesc f mult

Vedeti ce conditii de reziliere a contractului sunt, sau alte incalcari ale conditiilor legale, date cel putin de legea 196/2018, gasiti:
Articolul 64
(1)Administrarea condominiului poate fi realizata de catre persoane fizice, persoane fizice autorizate, sau persoane juridice specializate, autorizate conform legii.
(2)Activitatea de administrare include activitati de administrare tehnica si intretinere a proprietatii comune, de contabilitate si de casierie. (3)Orice alte activitati de administrare care nu sunt reglementate prin lege sau prin statutul asociatiei sunt conditionate de hotararea adunarii generale a asociatiei de proprietari.
(4)Administratorii sunt angajati pe baza de contract individual de munca sau contract de prestari servicii, cu respectarea prevederilor legale in vigoare.
(5)Candidatii pentru functia de administrator trebuie sa prezinte comitetului executiv al asociatiei de proprietari documentele prevazute de lege, precum si alte documente solicitate printre care, obligatoriu:
a)atestatul prevazut la art. 2 lit. e);
b)cazierul judiciar care sa ateste ca nu a suferit nicio condamnare, prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva, pentru o infractiune de natura economico-financiara.
(6)Persoanele juridice specializate sunt operatori economici infiintati si inregistrati conform legii, care au ca obiect de activitate administrarea condominiilor.
(7)In vederea indeplinirii obiectului principal de activitate, persoanele juridice prevazute la alin. (6) au obligatia obtinerii atestatului in conditiile legii pentru toti angajatii acestora care presteaza activitatea de administrare a condominiilor. (8)Atestatul se afiseaza, prin grija administratorului, la avizier, la data intrarii in vigoare a contractului de administrare. (9)Atestatul administratorului poate fi suspendat sau retras, ca urmare a unei hotarari judecatoresti definitive, in cazul in care instantele judecatoresti competente au stabilit existenta unui prejudiciu cauzat de administrator.
(10)Atestatul este valabil 4 ani de la data emiterii si poate fi reinnoit in aceleasi conditii in care a fost emis.
(11)Expirarea, suspendarea sau retragerea atestatului determina automat imposibilitatea exercitarii activitatii de administrare a condominiilor.

Articolul 68
Pentru protejarea intereselor proprietarilor si ale asociatiei de proprietari impotriva riscurilor aferente activitatii de administrare intr-un condominiu, administratorii, la solicitarea asociatiilor de proprietari, sunt obligati sa incheie, pe cheltuiala proprie, polite de asigurare de raspundere civila profesionala.

[ link extern ]
Buna dimineata,
Am invartit legea asta pe toate partile.. ..Parca cei care au facut-o erau administratori de bloc :(
Ea are un contract de administrare incheiat in 2015, facut de ea, dar semnat de presedinta de atunci, care ea semna orice.... E facut asa, sa fie facut si este inregistrat in revisal.
Ea are un atestat din 2010, care nu cred ca mai e valabil. Am trimis mail la primarie si astept raspuns.
Profesional este depasita: nu tine registru de incasari si plati, nu a tinut evidenta fd de penalitati .... nu vrea sa ne dea actele in format letric ca spune ca le pierdem, stampila e la ea....
Art. 53 stipuleaza ca: ”Adunarea generala a proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari are urmatoarele atributii: k) mandateaza presedintele si comitetul executiv pentru angajarea si eliberarea din functie a administratorului, cenzorului/comisiei de cenzori sau a altor angajati ori prestatori, in scopul administrarii si bunei functionari a condominiului ”
Mi se pare super aiurea, ca si comitet, sa trebuiasca adunare generala pt a inceta contractul administratorului dar sa poti cheltui mii de lei din banii asociatiei.
Ma gadeam sa convocam AG ca la lege, dar sa precizam pe Convocator, ca ”avand in vedere restrictiile impuse de autoritati privind raspandirea covid 19....” fiecare proprietar sa-si exprime in scris acordul sau dezacordul pentru incetarea contractului de admin, desfiintarea postului si externalizarea serviciilor.
Ar fi legala o astfel de organizare? Pt ca nu vrem ca la un eventual litigiu sa pice in instanta si sa trebuiasca sa o repunem pe functie si sa-i platim si salariile din urma :(

Va multumesc si va doresc o zi deosebita!
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2020
Petro38, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In principiu puteti, comitetul executiv gestioneaza situatiile exceptionale si de criza, cum scrie la acelasi articol 53, iar la art.49 e scris ca:
(4)Hotararile adunarilor generale se iau in cadrul adunarii generale convocata sau reconvocata, dupa caz. In statutul propriu al asociatiei de proprietari pot fi prevazute si alte conditii de luare a hotararilor, dar nu cu mai putin de jumatate plus unu din voturile celor prezenti la adunarea generala convocata sau reconvocata. Pentru situatiile care vizeaza numai proprietarii unui tronson sau ai unei scari, hotararile sunt luate prin acordul scris al majoritatii proprietarilor scarii sau tronsonului respectiv, membri ai asociatiei de proprietari, pe baza de tabel nominal.

Puteti considera aceasta pandemie ca o situatie exceptionala si sa folositi tabelul nominal.

Asteptati totusi sa aveti o motivatie, raspunsul oficial de la primarie:

Art. 64
(10)Atestatul este valabil 4 ani de la data emiterii si poate fi reinnoit in aceleasi conditii in care a fost emis.
(11)Expirarea, suspendarea sau retragerea atestatului determina automat imposibilitatea exercitarii activitatii de administrare a condominiilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare lidia01 lidia01 cum procedezi cand vrei ca tu sa ramai cu asociatia mama iar scara cealalta sa isi infiinteze asociatia lor de proprietari (vezi toată discuția)
Noi avem o asociație de proprietari pe scară, dar nu ne-am ... zmarius zmarius Noi avem o asociație de proprietari pe scară, dar nu ne-am despărțit de cealaltă asociație, având restanțieri. Plățile (apă și curent pe scară) le ... (vezi toată discuția)
1/legea 196/2018 actualizata prevede sef de scara? daca nu, prevede ... Atomi Atomi 1/LEGEA 196/2018 ACTUALIZATA PREVEDE Sef de scara? Daca nu, prevede altceva? 2/ Seful de scara, in caz ca se convine trebuie sa fie proprietar in mod ... (vezi toată discuția)