avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 592 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... adeverinta pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

adeverinta pentru somaj

M-am confruntat cu urmatoarea problema: a trebuit sa-mi depun dosarul pentru somaj, si am avut nevoie de adeverinte de la toate firmele unde am lucrat dupa data de 03.2002. De la ultimul loc de munca am primit adeverinta, dar toate celelalte firme unde am lucrat nu mai functioneaza (doua sunt vandute la Bicaz, iar cealalta este inchisa); deci nu am avut de unde sa iau adeverintele respective.
As vrea sa stiu daca este o lege care specifica obligativitatea acestor adeverinte (de la toate locurile de munca), chiar daca AJOFM are evidenta tuturor angajatilor. De la AJOFM mi s-a spus ca am apx. 5ani vechime, dar pentru ca nu am adeverinte de la toate locurile de munca, nu se ia in considerare decat 1an, reprezentand vechimea de la ultimul loc de munca. Vreau sa stiu daca acest lucru este legal. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: alina-87 , utilizator 19:57, 3 Februarie 2010
1. Nu ati inteles pentru ca nu exista o asemenea prevedere legala.
2. Este o metoda de a "trage de timp" a celor de la AJOFM.
3. Puteti sa-i dati in judecata la Tribunal, sectia Contencios adm. Nu platiti taxe.
4. Iata ce scrie in Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 18. - (1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia, odata cu inmanarea carnetului de munca, de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul prevazuta la art. 14, pentru fiecare luna, din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia le-au retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
(2) Adeverinta prevazuta la alin. (1) va contine si perioadele in care s-a prestat activitatea, perioadele pentru care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul incetarii acestora.
(3) Adeverinta prevazuta la alin. (1) se verifica si se certifica de agentiile pentru ocuparea fortei de munca pe baza declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj depuse de angajator si a inscrisurilor efectuate in carnetul de munca sau, dupa caz, doar pe baza inscrisurilor efectuate in carnetul de munca.
(4) In situatia in care nu s-a intocmit carnet de munca, dovada existentei unor raporturi de munca sau de serviciu se efectueaza cu alte acte prevazute de lege.
(5) In situatia in care sunt identificate neconcordante intre continutul adeverintei si continutul declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj depuse de angajator si/sau inscrisurile efectuate in carnetul de munca ori se constata ca angajatorul nu a depus declaratia lunara, agentiile pentru ocuparea fortei de munca solicita in scris angajatorului corectarea respectivelor documente si depunerea lor la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 5 zile lucratoare de la data primirii solicitarii.
(6) Modelul adeverintei, prevazut in anexa nr. 26, se poate modifica sau completa prin ordin al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Multumesc pentru raspuns. Poate se va dovedi util si pentru altii.
oarecum offtopic:
credeam ca s-a teminat aceasta practica nejustifcata a unor AJOFM sa solicite adeveinte pe acesti ani in urma... au mai fost semnalate astfel de situatii in 2009, despre care cred/credem ca sunt 'o politica' ascunsa de tergiversare a depunerii dosarelor de somaj...
Se pare ca inca mai continua aceasta solicitare abuziva.. din pacate.
cei de la AJOFM au dreptul sa-ti respinga dosarul sau sa nu-l primeasca daca nu ai adeverintele de la vechii angajatori?
Daca nu ai adeverinta de la niciunul dintre fostii angajatori, nu-ti primeste dosarul. Eu am avut adeverinta de la ultimul angajator, si pentru ca era completata pentru un an, am putut beneficia de somaj, vechime in munca fiind considerat doar acest an. Asta se intampla la Galati. Poate in alte orase "legea" este alta.

Alte discuții în legătură

Acte pentru somaj georgiana_toderascu georgiana_toderascu De curand am ramas fara un loc de munca,am drept la somaj.Printre actele necesare pentru dosar se numara si adeverinta de vechime sau carte de munca.La ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de somaj de la o firma inchisa sorini22 sorini22 buna ziua , numele meu este Sorin si am urmaroare problma, am nevoie de o adeverinta care sa ateste faptul ca firma la care am lucrat pana in 11 2008 a platit ... (vezi toată discuția)
Patronul refuza sa-mi dea actele pentru somaj ContSters155784 ContSters155784 Buna seara! contractul meu de munca a incetat din luna mai anul curent si nici pana acum patronul nu mi-a dat toate actele necesare pentru a merge la ajofm. Nu ... (vezi toată discuția)