M-am confruntat cu urmatoarea problema: a trebuit sa-mi depun dosarul pentru somaj, si am avut nevoie de adeverinte de la toate firmele unde am lucrat dupa data de 03.2002. De la ultimul loc de munca am primit adeverinta, dar toate celelalte firme unde am lucrat nu mai functioneaza (doua sunt vandute la Bicaz, iar cealalta este inchisa); deci nu am avut de unde sa iau adeverintele respective.
As vrea sa stiu daca este o lege care specifica obligativitatea acestor adeverinte (de la toate locurile de munca), chiar daca AJOFM are evidenta tuturor angajatilor. De la AJOFM mi s-a spus ca am apx. 5ani vechime, dar pentru ca nu am adeverinte de la toate locurile de munca, nu se ia in considerare decat 1an, reprezentand vechimea de la ultimul loc de munca. Vreau sa stiu daca acest lucru este legal. Multumesc.
Eu am intrebat chiar la ITM cum pot gasi lichidatorii de la firmele unde am lucrat, dar nimeni nu a stiut sau nu a vrut sa ma ajute. Poate ar trebui sa dai in judecata chiar ITM-ul, pentru ca este ilegal sa ceara aceste adeverinte. Oricum, mult succes
1. Iata ce spune Legea 76/2002:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
2. Mergeti la ITM (care se subordoneaza Inspectiei Muncii) si la AJOFM si aratati-le aceste dispozitii legale si le spuneti ca daca nu va ajuta ii dati pe ei in judecata.
Am incercat sa aflu numele sau nr de telefon a lichidatorului de la fostul administrator al firmei, dar fara succes, chiar ma sfatuit sa-l caut pe lichidator in tot orasul ca ea nu-mi va spune nimic .si daca vreau adeverinta sa trimit o adresa la sediul firmei in care cer eliberarea acesteia iar ei imi vor raspunde tot prin posta cand vor avea timp.am fost la itm si aici am aflat ca firma nici macar nu este lichidata iar administratorul firmei inca mai are drept de semnatura.Asa ca am trimis adresa prin posta si prin mail iar acum trebuie sa astept ca ei sa-mi raspunda.Cei de la ITM mi-au zis ca administratorul firmei are dreptul sa-mi trimita adeverinta in 30 de zile.Deci nu ar fi o alta varianta de ai forta sa-mi de-a adeverinta mai repede ca sa pot sa-mi obtin somajul.
Din cele scrise, inteleg ca nu ai carte de munca?
Pentru obtinerea adeverintelor, trebuie sa te adresezi itm-ului
In ceea ce priveste somajul, ai nevoie de adeverinta de vechime de la ultimul loc de munca, vechime care consta in 12 luni lucrate fara intrerupere.
Cei de la ITM a sunat pe administratorul firmei si i-a cerut sa-mi elibereze adeverinta pana saptamana viitoare ca sa imi pot depune dosarul de somaj in termen.Si m-au zis ca mai mult de atat nu ma pot ajuta.Mi-au recomandat sa trimit prin mail adresa si modelul de adeverinta, ca sa ajunga mai repede la destinatar.