avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract prestari servicii între persoane fizice - ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract prestari servicii între persoane fizice - înșelăciune ...

Contract prestari servicii între persoane fizice - înșelăciune
Bună seara!
Vă rog să mă ajutați cu sfaturi privind posibilitatea de a recupera banii de la o persoană fizică.
În data de 14 noiembrie am început construirea unei case. Am încheiat un contract de prestări servicii între mine și o persoană fizică ce mi s-a prezentat drept meseriaș, cu calificare de constructor și multă experiență profesională.
Deși am stabilit tranșe de plată în contract, după ce a câștigat încrederea mea și a soțului meu, a tot cerut bani, deși nu a finalizat etapele ulterioare de construire. Am avut grijă și a semnat pe verso contract de fiecare dată când a încasat bani de la mine. Când a văzut că nu mai dorim să plătim în avans, ci doar după ce finalizează etapa de turnare a plăcii, a plecat. Nu înainte de a ne aduce la cunoștință faptul că nu avem ce ii face, fiica lui fiind avocat, iar băiatul procuror în devenire.
Am strâns cu greu banii pentru casă. Am făcut multe sacrificii. Nu am dori să rămână nepedepsit. Mâine poate înșela o altă familie. Am înțeles de la niște colaboratori de-ai dumnealui că așa procedează: antamează lucrări pe care nu le duce la bun sfârșit, încasând o mare parte din bani, apoi părăsește șantierul, nu înainte de a prejudicia beneficiarii prin folosirea necorespunzătoare a materialelor și a uneltelor puse la dispoziție.
Vreau să știu ce pot face. Ce valoare are acest contract semnat între 2 persoane fizice în calitate de beneficiar, respectiv prestator? Am vreo șansă să fie tras la răspundere? Nu mai spun că a lucrat execrabil. Nu a respectat proiectul și a făcut greșeli peste greșeli, a căror remediere ne va costa foarte scump.

Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru eventualele sfaturi!

Cu apreciere,

Corina Toma
Ultima modificare: Duminică, 6 Decembrie 2020
Ioana Corina Toma, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contractul de prestari servicii chiar in forma sa improprie activitatii pentru care a fost incheiat este o dovada scrisa a conventiei intre parti -negotium. Prestatorul a asigurat parte ca are calificarile necesare pentru efectuarea lucrarilor.Chiar daca valabilitatea sa ar fi contestata se pune problema incasarii de catre prestator a unor sume de bani fara a avea acest drept , atestind ca poate presta lucrarile la care s-a angajat.Or in acest caz , daca nu ar subzista raspunderea contractuala pentru caz de nulitate a conventiei , ramine raspunderea delictuala pentru prejudiciul produs in dauna beneficiarului lucrarilor , cel care a platit partial aceste lucrari.Si imbogatirea fara just temei a prestatorului care a incasat in mod ilegal niste sume de bani fara avea acest drept nefiind autorizat pentru lucrarile in antreprenoriat la care s-a anjajat prin conventie.Conventia chiar lovita de nulitate este inceput de proba scrisa - instrumentum care probeaza conventia - negotium.Prin urmare ramine ca temei raspunderea delictuala daca nu este retinuta infractiunea de inselaciune.Temeiul legal il constituie art. 1349 Cod civil ( art. 998 din vechiul cod ).
Da. Pare un temei. Daca vedem si ce scrie in contract. D-na executa lucrarea cu autorizatie/proiect? Sa nu-si dea cu stangu-n dreptu". Casa nu va fi intabulata fara pv de receptie, nu? Si ce va contine acela, daca nu are autorizatie? Nu si-a asumat responsabilitatea prin nerespectarea legii? Odata ce dansa nu a respectat-o, poate cere altuia s-o faca? N-a fost un compromis? Corect, am aceeasi opinie. Este pana la coada un contract si cu ceva dovezi avand forma scrisa. Dar este legal? Nu este singura care a facut si face la fel. Dar, fiecare Primarie are o alta...palarie. Iar tema este interesant de dezvolat. Cu "delictuala", fiind deja un contract in forma scrisa, n-am aceeasi parere. Multumesc.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua, din punctul meu de vedere, contractul este de antrepriză, indiferent de cum ați denumit contractul dvs. Antreprenorul realizează lucrarea(obligație de a face) pe riscul său. Puteți invoca răspunderea pt vicii în ceea ce privește calitatea lucrărilor efectuate deja (vedeți 1879 cod civil). Mai puteți cere rezoluțiunea 1872-c). În ceea ce privește sumele avansate, din punctul meu de vedere acestea sunt considerate împrumuturi deoarece antreprenorul nu încheie acte juridice, dacă nu cumva i-ați acordat expres prin mandat dreptul de a achiziționa materiale pt dvs. Verificați dacă actul dvs conține mențiunile de la 2157 cod civil, caz în care poate aveți titlu executoriu si puteți merge la executorul judecătoresc, fără să mai faceți acțiune în instanță în acest sens Nu recomand să intrați în sfera penală momentan și nici să vă descurajați din cauza funcțiilor copiilor cocontractantului.
Nu știu de ce vă grăbiți să mă considerați "delictuală". Autorizație de construire există. Avize, tot.
Inclusiv proiect și documentație tehnică de execuție, întocmite de proiectant autorizat, plătite taxe la ISC și OAR.
Sunt în regulă. Nu aș fi început lucrarea dacă nu aș fi depus documentația pentru obținerea autorizației de construire.
Faptul că am fost indusă în eroare și mi s-a promis ridicarea casei la prețul menționat în contract ce constituie?

marcel.damaschin a scris:

Da. Pare un temei. Daca vedem si ce scrie in contract. D-na executa lucrarea cu autorizatie/proiect? Sa nu-si dea cu stangu-n dreptu". Casa nu va fi intabulata fara pv de receptie, nu? Si ce va contine acela, daca nu are autorizatie? Nu si-a asumat responsabilitatea prin nerespectarea legii? Odata ce dansa nu a respectat-o, poate cere altuia s-o faca? N-a fost un compromis? Corect, am aceeasi opinie. Este pana la coada un contract si cu ceva dovezi avand forma scrisa. Dar este legal? Nu este singura care a facut si face la fel. Dar, fiecare Primarie are o alta...palarie. Iar tema este interesant de dezvolat. Cu "delictuala", fiind deja un contract in forma scrisa, n-am aceeasi parere. Multumesc.

Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2020
Ioana Corina Toma, utilizator
@Ioana Corina Toma nu la dvs. se refera temeiul raspunderii delictuale ci la antreprenorul care a efectuat lucrari fara a fi in legalitate.

Alte discuții în legătură

Inselaciune in contract de prestari servicii virgil1971 virgil1971 Va salut. Se poate vorbi despre inselaciune comisa de un prestator de servicii, in cadrul unui contract, daca beneficiarului, dupa ce a achitat avansul, i se ... (vezi toată discuția)
Contract pentru constructia unei case antecume antecume Buna ziua, O sa va descriu mai intai situatia despre care vreau unele detalii. Am incheiat in urma cu aproximativ un an, un contract cu o firma de ... (vezi toată discuția)
Administratie bloc lucien lucien Sunt administrator la un bloc turn. Am avut adunare generala a asociatiei in care s-a hotarat anveloparea blocului .Am dat anunt la ziar in urma caruia s-au ... (vezi toată discuția)