Contract prestari servicii între persoane fizice - înșelăciune
Bună seara!
Vă rog să mă ajutați cu sfaturi privind posibilitatea de a recupera banii de la o persoană fizică.
În data de 14 noiembrie am început construirea unei case. Am încheiat un contract de prestări servicii între mine și o persoană fizică ce mi s-a prezentat drept meseriaș, cu calificare de constructor și multă experiență profesională.
Deși am stabilit tranșe de plată în contract, după ce a câștigat încrederea mea și a soțului meu, a tot cerut bani, deși nu a finalizat etapele ulterioare de construire. Am avut grijă și a semnat pe verso contract de fiecare dată când a încasat bani de la mine. Când a văzut că nu mai dorim să plătim în avans, ci doar după ce finalizează etapa de turnare a plăcii, a plecat. Nu înainte de a ne aduce la cunoștință faptul că nu avem ce ii face, fiica lui fiind avocat, iar băiatul procuror în devenire.
Am strâns cu greu banii pentru casă. Am făcut multe sacrificii. Nu am dori să rămână nepedepsit. Mâine poate înșela o altă familie. Am înțeles de la niște colaboratori de-ai dumnealui că așa procedează: antamează lucrări pe care nu le duce la bun sfârșit, încasând o mare parte din bani, apoi părăsește șantierul, nu înainte de a prejudicia beneficiarii prin folosirea necorespunzătoare a materialelor și a uneltelor puse la dispoziție.
Vreau să știu ce pot face. Ce valoare are acest contract semnat între 2 persoane fizice în calitate de beneficiar, respectiv prestator? Am vreo șansă să fie tras la răspundere? Nu mai spun că a lucrat execrabil. Nu a respectat proiectul și a făcut greșeli peste greșeli, a căror remediere ne va costa foarte scump.
Vă mulțumesc pentru timpul acordat și pentru eventualele sfaturi!
'' Perfect! Daca aveti toul legal, intrebarea se pune: cum ati acceptat si ce fel de contract ati incheiat cu un....necunoscut? Ce contin clauzele? Nu sunteti singura si multi procedam. dar, impreuna invatam. Este greu sa inchei cu o firma autorizata din multe considerente, care nu fac obiectul. Deci? Multumesc.'' La o firma de constructii specializata se adauga la pret si TVA de 19%.De aceea multi risca , pentru un pret mai mic , sa lucreze cu meseriasi pesoane fizice.Norocul este ca a avut inspiratia sa incheie un contract ulterior.Altfel raminea cu paguba fiindca nu putea sa dovedeasca platile efectuate si temeiul lor.Iar politia ar fi dat clar neinceperea urmaririi penale la fel ca in caqzurile celor care lucreaza la negru cu instalatori la reparatii instalatii sanitare.
Nu numai TVA, ci si contributiile sociale, profitul, etc. La receptia lucrarii, compartimentul specializat din cadrul Primariei, verifica doar concordanta lucarrii cu rezultatul ei din autorizatie, nu si cine a realizat-o. Dar..."calitatea in constructii"? Mai sunt si care baga batul prin gard. Sau, chiar verifica contractul de lucrare. Nu stiu exact cum interpreteaza fiecare "palarie". Dv aveti doar un coontract sa-i spunem pana la coada si aveti un temei al raspunderii persoanei respective. Ca nu l-ati anchetat, sau nu se face mentiuni in contract, va fi treaba judecatoriei sa aprecieze. Este cu dus si intors. "Inselaciune" nici pe atat. Sa-i face publice datele personale? Cine si ce va da dreptul, mai ales ca deja l-ati "condamnat". Sa nu va "lipiti" dv de o raspundere delictuala! Dupa cum vedeti, pana acum, subiectul a ramas deschis. Asteptam si alte opinii. (Nu puteti sa ne aratati contractul, totusi?). Sau va dau datele sa mi-l trimiteti pe mail-WA? Zi buna!
Sfatul meu: Mergeti la un avocat.Sint si alte aspecte de clarificat privind atestarea persoanei si calificarea necesara pentru a efectua anumite lucrari de constructii.Si ce a declarat privind aceasta calitate.Asta pentru o eventuala plingere penala.Iar pentru prejudiciu ar fi bine ca sa va asiste in instanta un avocat.Actualul cod de procedura prevede multe decaderi privind probele si termenul in care eventual se poate preciza sau modifica actiunea de aceea este nevoie de un avocat.Nu trebuie neaparat sa va opriti la primul avocat daca va cere prea mult.Oricum veti recupera cheltuielile de judecata de la '' constructor ''.
Se recupereaza de regula "praful de pe toba", stiti mai bine ca mine, ca si consilier juridic. Avocatul, da, va lamuri toate aspectele, sau ar trebui. Atentie, nu la onorariu, ci la competenta. Si nu-i usor. Greu sa-ti dai seama. Ploua cu avocati, Nu numai ca nu au pregatire, dar nu stiu sa sutina o cauza, nu mai spun de "pledoarie", cu totul altceva. Discutam aici intre noi, invatam cu totii cate ceva, in conditiile in care si Codul Civil si Codul Muncii si Codul Fiscal, sunt intr-o continua schimbare si ....interpretare. Deci? Ce raspuns sugeram d-nei? Eu l-am dat.
Administratie bloc
lucien
Sunt administrator la un bloc turn. Am avut adunare generala a asociatiei in care s-a hotarat anveloparea blocului .Am dat anunt la ziar in urma caruia s-au ... (vezi toată discuția)