avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Ce inseamna redistribuirea voturilor?
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Ce inseamna redistribuirea voturilor?

Ce inseamna redistribuirea voturilor? Eu am votat cu un partid care nu a depășit pragul de 5%, și dacă bine am înțeles votul meu va fi rediatribuit. Adica cum redistribuit? Cui? E posibil să primească ceva partid absurd o fracțiune din votul meu pentru că am votat cu cine am vrut și nu cu cine bănuiam că are reale șanse să ajungă in parlament?
Ultima modificare: Marți, 8 Decembrie 2020
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: Ioana Cornescu , Avocat 15:37, 12 Decembrie 2020
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca acceptati ca in parlament se intra doar daca ai peste 5% din voturi atunci sa va explic:
Ipotetic astea ar fi rezultatele voturilor
Partidul A - 45%
Partidul B - 41%
Partidul C -4%
Partidul D -4%
Partidul E -3%
Alte partide - 3%
Atea adunate fac 100% din toate voturile valide.
Acum, in parlament vor intra
Partidul A - 45%
Partidul B - 41%
Astea impreuna reprezinta 86% din total voturi.
Deci daca in parlament sunt teoretic 100 de locuri, Partidul A va avea 45 de locuri iar Partidul B va avea 41 de locuri... deci in total 86.
Ce credeti ca trebuie facut cu celelalte 14 locuri? nu trebuie redistribuite la cele 2 partide? Ascest lucru se face proportional cu procentele primite la vot.
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2020
dodoambra, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
din fericire, pt linistea mintii si a sufletului :-), nu veti putea vreodata sti unde anume s-a dus votul dv in final. Sunt in aceeasi situatie, am stiut de cand am votat ca exista acest risc, dar mi l-am asumat. Unde a ajuns si votul meu nu am cum sti, asta e reglementarea legala si are un sens, cum s-a explicat deja de catre alte persoane. Nu cred ca situatia asta ar trebui sa va faca sa regretati ca ati fost la vot. Eu una cel putin nu regret.
Si eu am fost sa votez, si regret. In privinta distribuirii voturilor, explicatiile cu procentele sunt OK, dar ma amuza ca toata lumea care a scris aici este naiv de generoasa cu creditul moral acordat politicienilor. Eu m-am dus la vot... mai mult ca sa am sentimentul ca am incercat ceva... Sunt convins ca iese cine trebuie, nu cine / cum a fost votat. Nu aveti nici macar o vaga suspiciune ? Este minunat sa vezi oameni optimisti, dar totusi, hai sa ne mai gandim cand este vorba despre voturi...
Ultima modificare: Vineri, 11 Decembrie 2020
sadrian, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Lucrurile s-au mai schimbat. In ziua de azi este extrem de greu ca un partid sa fure sau sa masluiasca voturi, pentru ca in orice sectie de votare sunt reprezentanti ai mai multor partide si fiecare urmareste interesul propriului partid. Eu am fost acum la parlamentare in comisia de votare, din partea unui partid minoritar si am avut 2 voturi pe sectie. DAR am vazut pe viu si nemijlocit care sunt procedurile de numarare si raportare si pot sa spun cu mana pe inima ca nimeni nu a inselat pe nimeni nici macar cu un vot.
In a doua parte a acestui articol este o explicatie a calculului, este chiar complex, iar uneori, asa cum se si spune in articol, se ajunge la niste situatii curioase: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Fotografiere liste electorale suplimentare de catre membrii delegati ai partidelor webberas webberas Buna ziua, La turul 1 de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2019 am participat ca mebru delegat la o sectie de vot din Bucuresti, In timpul procesului ... (vezi toată discuția)
Referendum - unde se voteaza in strainatate viobubu viobubu ROMANII AFLATI IN VACANTA IN STRAINATATE POT VOTA SI LA CONSULAT SAU DOAR LA AMBASADA? (vezi toată discuția)
Viza de flotant ianasi claudia ianasi claudia Care este termenul limita pentru stabilirea resedintei in vederea exercitarii dreptului la vot in alegerile locele din 5 iunie? (vezi toată discuția)