avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie primita probabil necuvenit
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie primita probabil necuvenit

Vecina mea a lucrat intr-o cooperativa. La acel moment anii 1980-2000 nu aveau carte de munca ci o alta forma de membrii cooperatori. Dupa anii 1990 o minte luminata de acolo a considerat ca poate sa le faca carti de munca retroactiv. Pe baza acelei carti de munca au iesit la pensie la limita de varsta aproximativ 50 persoane din aceasta cooperativa. O persoana care la acel moment era foarte tanara acum a mers cu toate documentele inclusiv acea vechime inscrisa in carte de munca prin anii 1990-2000. Casa de pensii refuza sa-i considere vechime in munca pe motiv ca forma lor juridica de organizare era alta si vechimea/contributivitatea nu are ce cauta in cartea de munca. Pentru acea vechime era nevoie de un anumit timp de adeverinta. Cu alte cuvinte acea carte de munca e un fals de care vecina mea (asa spune ea) nu cunostea la momentul respectiv ca altele erau documentele pe care ar fi trebuit sa le foloseasca la dosarul de pensionare. Acum, i-si pune problema in modul cel mai serios care sunt implicatiile daca se vor verifica retroactiv toate aceste dosare de pensionare:
- avand in vedere ca nu ea a intocmit acea carte de munca ci doar a fost beneficiara are raspundere legala?
- primeste pensie de mai bine de 20 ani. La o recalculare daca ar fi obligata sa dea sume primite necuvenit pe baza acestei carti de munca beneficiaza de termenul de prescriere sau trebuie sa returneze pe toti ce 24 ani?
- mai pot fi trasi la raspundere dupa atatia ani avand in vedere ca sefa cooperativei de la acea vreme care a intocmit aceste carti de munca in locul adeverintelor intre timp a decedat?
- ce se poate intampla faptic cu pensia ei, fiind singurul ei mijloc de existenta in conditiile in care acea adeverinta pe care ar fi trebuit sa o primeasca la acel moment nu a fost eliberata si nici nu mai are de unde sa o ceara cooperativa fiind falimentata prin anii 2000. Se pare ca arhiva nu mai exista.
Ultima modificare: Sâmbătă, 12 Decembrie 2020
ion damaschin, utilizator
Cel mai recent răspuns: ion damaschin , utilizator 10:49, 14 Decembrie 2020
Va rog o parere!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daca am carte de munca anterior facultatii facuta la zi! cernatlarisa cernatlarisa Buna Ziua! In situatia in care inainte de a intra la facultate, respectiv in vacantele de vara am lucrat (cateva luni) si mi s-a intocmit carte de munca, este ... (vezi toată discuția)
Grupa i apicultorul apicultorul Buna ziua. In ani 72-74 am lucrat in cadrul unei cooperative mestesugaresti la o sectie de sticlarie menaj in conditii de grupa I de munca. Acum la solicitarea ... (vezi toată discuția)
Adeverinta de munca pentru pensii Margacc Margacc Buna seara, Mama mea a lucrat la o cooperativa in Bucuresti inainte de 1990, apoi a devenit casnica si s-a mutat inapoi in localitatea de domiciliu. A ... (vezi toată discuția)