avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Am primit o amenda pentru ca am pus o cutie de carton ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Am primit o amenda pentru ca am pus o cutie de carton plina cu ...

Am primit o amenda pentru ca am pus o cutie de carton plina cu bucatele de cutii ale altor cartoane langa tomberonul destinat cartoanelor ,deoarece acesta era plin cu varf , Mi au reprosat ca nu am aruncat in alt tomberon mai gol destinat altor desee, avem aici camere de luat vederi.Aceasta amenda mi s a adaugat la intretinere si m au amenintat ca daca nu platesc in 90 de zile imi vor opri apa. Cand am platit intretinerea mi au inmanat o factura unde scrie ca am de platit 150 lei reprezentand strans materiale reciclabile conform contractului din 4/2019. Ce pot face ? Nu mi doresc sa platesc aceasta amenda deoarece stiu ca este un motiv personal si nu o lipsa a bunului simt din partea mea.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: marcel.damaschin , utilizator 08:20, 18 Decembrie 2020
11 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dezvoltatorul nu are prerogative de a emite nici un ROI. Toata mascarada aia e ilegala.
Fiecare este proprietar cu drepturi depline, iar in blocul respectiv legea nu poate fi valabila decit legea 196/2018 a asociatiilor de proprietari.
Prin ordinul 1058/2019 al MDRAP s-a stabilit si un continut cadru al unui regulament de condominiu, conform cu legea 196/2018.
[ link extern ]
In acest regulament cadru scrie clar:
Articolul 22
În baza prezentului regulament nu sunt stabilite sau aplicate sancțiuni de către organele asociației de proprietari, iar încălcarea prevederilor prezentului regulament nu constituie contravenție.

In Romania amenzile se dau doar de catre entitati stabilite prin lege. Chiar si pentru cei care fac gratar in curte si sunt invidiati de cei de la etajul 1. :)
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
latka, utilizator
Amezile se platesc ca daune catre Asociatie
De ce mai faci un regulament daca cei care nu il respecta nu pot fi sanctionati?
Politia locala cand vine spune ca nu poate da nici macar amenzi de parcare fiind proprietate privata


latka a scris:

In Romania amenzile se dau doar de catre entitati stabilite prin lege.

Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
doctorATU, utilizator
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Faci un regulament pentru ca asa te obliga legea asociatiilor de proprietari 196/2018 :
Articolul 22
(1)Proprietarii din condominii trebuie sa adopte un document scris cu privire la regulile si conditiile de folosinta a partilor comune ale condominiului si normele de conduita si buna vecinatate dintre proprietari, numit regulament al condominiului.
(2)Regulamentul condominiului se initiaza de catre presedintele asociatiei sau de catre comitetul executiv al asociatiei de proprietari, se dezbate si se adopta in adunarea generala a asociatiei de proprietari cu acordul majoritatii proprietarilor din condominiu si este adus la cunostinta, prin afisare la avizier sau prin inmanarea unei copii conforme a acestuia, tuturor proprietarilor, in termen de 7 zile de la adoptare.
(3)Regulile de folosinta a proprietatii comune nu vor fi afectate de schimbarea titularului dreptului de proprietate. (4)Regulamentul condominiului nu poate impune nicio restrictie exercitarii drepturilor proprietarilor in afara celor care sunt justificate prin destinatia imobilului, asa cum este prevazuta in proiectul tehnic si cartea tehnica a constructiei. (5)Toti proprietarii, precum si chiriasii din condominiu sau persoanele care sunt gazduite pe perioada determinata in condominiu sunt obligati sa respecte regulamentul condominiului. Responsabilitatea informarii chiriasilor si a persoanelor care tranziteaza condominiul referitor la prevederile regulamentului condominiului apartine proprietarului. (6)In cazul nerespectarii regulamentului condominiului de catre unul dintre proprietari sau chiriasi, ceilalti proprietari pot sesiza presedintele si/sau comitetul executiv al asociatiei de proprietari cu privire la aceste nereguli.

Poti chema acele organe desemnate prin legi, ordonante sau hotariri de guvern, sau de autoritati ale administratiei locale sa constate si sa sanctioneze cu amenda astfel de contraventii.
[ link extern ]

Asociatia de proprietari nu este prevazuta de nici un act normativ a avea astfel de atributii.

Cititi cu atentie OG2/2001, ca sa intelegeti ca in materie de sanctionare contraventionala sunt niste proceduri.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

latka a scris:


Asociatia de proprietari nu este prevazuta de nici un act normativ a avea astfel de atributii.



Aveti dreptate
Aceste impuneri sunt ilegale
Cei de la primarie care se ocupa de asociatiile de proprietari pot avertiza ca se incaseaza ilegal aceste amenzi?
Si de ce politia locala sau rutiera (in cazul ocuparii abuzive a locului de parcare) nu aplica sanctiuni in interiorul condominiilor considerandu-le proprietati private?
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
doctorATU, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
La primărie se poate reclama, în conformitate cu cu art. 102 din legea 196 /2018.
Poliția locală se ocupă de contravenții rutiere (câteva, printre care și parcarea) doar dacă e vorba de drum public sau domeniu public. Asa e legea. Idem și poliția rutieră, care se ocupă de contravenții legate de drumul public.

Alte discuții în legătură

Intr-o asociatie de proprietari se poate impune un set de reguli ... daniel2022 daniel2022 Intr-o asociatie de proprietari se poate impune un set de reguli care nerespectat sa aiba niste consecinte materiale? Eventual in instanta? Sau se pot bloca ... (vezi toată discuția)
Amenda pentru constructia acoperisului fara autorizatie. andrey-mihaiescu andrey-mihaiescu Buna seara! In urma cu 5 ani am cumparat un apartament la etajul 1 intr-un bloc cu 4 etaje unde locatari au construit acoperis tip sarpanta fara autorizatie. ... (vezi toată discuția)
Este imposibil și ilegal ca un regulament al unui singur condominiu să fie votat de 505 proprietari din 10 condominii ! remy28.03.1966 remy28.03.1966 Având în vedere că sunt enorm de multe articole din Legea nr. 196/2018 care dovedesc faptul că o Asociație de Proprietari se poate constitui doar ... (vezi toată discuția)