avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Achizitie intracomunitara?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Achizitie intracomunitara?

Buna ziua
Problema mea: in luna Mai am facut o comanda on-line la o firma din Tara Romaneasca pentru livrarea unor bulbi de flori. Livrarea urma sa aiba loc in septembrie-octombrie, conditia pentru acceptarea comenzii fiind plata a minim 50% din valoarea acesteia. Mi s-a emis atunci o factura proforma pentru toata comanda, din ea am achitat 50%.
In luna Octombrie primesc un colet din Anglia care continea comanda mea. Sun la firma unde facusem comanda, imi spun ca au contabila in luna de miere si sa revin dupa o saptamana dar sa nu-mi fac probleme cu livrarea ca este facuta de furnizorul lor. Intre timp primesc cu posta din Anglia factura pentru produsele comandate cu o valoare apropiata celei pe care eu o stiam (dar din care achitasem 50%), dar in plus niste taxe uriase de transport.
Sun din nou la firma din Romania, vorbesc cu contabila iar aceasta imi spune ca ei nu mai fac livrari in tara, ca au redirectionat comanda mea direct la furnizor si ca acesta mi-a livrat comanda. Ei imi vor returna avansul primit de la mine iar eu urmeaza sa achit integral marfa la furnizor.
Trecand peste faptul ca marfa a costat 33 de lire, transportul 28 de lire si comisioanele bancare pentru plata 26 de lire am acum o foarte mare dilema: firma mea este inregistrata ca platitor trimestrial la bugetul de stat, daca "tranzactia" de mai sus se considera achizitie intracomunitara ar trebui sa trec la declararea lunara? Daca da, cum pot "scapa" de chestia asta? Eu nu am avut nici o intentie de a o face, marfa nu o pot returna ca-i deja ingropata....

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iulian MANEA , Contabil 14:36, 2 Ianuarie 2010
Dupa cunostintele mele Anglia (adica Regatul Unit) este membru UE, deci este vorba de o achizitie intracomunitara.
Lulica a scris:

[...] primesc cu posta din Anglia factura pentru produsele comandate
[...] am acum o foarte mare dilema: firma mea este inregistrata ca platitor trimestrial la bugetul de stat, daca "tranzactia" de mai sus se considera achizitie intracomunitara ar trebui sa trec la declararea lunara? [...]


Da, se considera a fi achizitie intracomunitara si va trebui sa va inregistrati ca platitor lunar de TVA.
Factura contine TVA? Sau se incadreaza in situatie pt.care este necesara autotaxarea?
Daca e cu autotaxare, asta e...
Daca are TVA, fa un referat de eroare de comanda, trece pe debitori valoarea marfii cu transport cu tot si cu comis.bancare si recuperezi aceasta cheltuiala de la cel care a gresit si a facut comanda pe firma. Astfel, firma nu mai are achizitii intracomunitare...parerea mea.

Factura nu contine TVA...
Plata a fost facuta cu un card apartinand unei persoane fizice.
Care ar putea fi repercursiunile daca pur si simplu nu inregistrez aceasta factura avand in vedere ca valoarea ei nu este mare? As lua in calcul si faptul ca eu am facut comanda si am platit avansul in Romania; am fost pusa in fata unui fapt implinit si nu am cum sa-l corectez acum. Oricum alte achizitii sau tranzactii intracomunitare nu mai am de facut...
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Ianuarie 2010
Lulica, utilizator
Daca n-o inregistrati o faceti pe riscul dvs. Aceste achizitii se raporteaza si la ei si la noi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice desfasurate pe teritoriul italiei. regimul tva paolo979 paolo979 S.C. ROM. (platitoare TVA 19%) achizitioneaza marfa de la Furnizor: S.C .ITALIA (platitor TVA 20%). Furnizorul (S.C. ITALIA) trimite factura catre S.C. ROM: ... (vezi toată discuția)
Factura pe firma straina, livrare in romania, se considera livrare intracomunitara? LuceNera LuceNera Buna ziua. Sunt o PFA platitoare de TVA si trebuie sa emit o factura catre o firma inregistrata in Germania, cu numar fiscal 12180/60302. Livrarea efectiva ... (vezi toată discuția)
Tva la marfa second-hand kerekesmargo kerekesmargo Buna ziua ! art.1522 din codul fiscal - regimul special pentru bunurile second-hand- se refera si la haine. ,exista ceva reglementari speciale in privinta ... (vezi toată discuția)