avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Se poate vinde masina firmei fara acordul asociatului?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Se poate vinde masina firmei fara acordul asociatului?

Buna ziua,
Sunt asociat cu o persoana intr-un SRL, fiecare detinand 50%. Cealalta persoana este si administrator.
Acesta a vandut masina firmei fara instiintarea mea, pe motiv ca firma avea datorii si trebuiau achitate.
Este posibil ca un asociat (si administrator) sa vanda bunurile firmei fara acordul celuilalt? Daca nu, atunci cum poate fi pedepsit?
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 13:20, 4 Ianuarie 2010
La multi ani.

Atunci cum a fost posibila vanzarea masinii? Ori a fost neatentie din partea lucratorilor publici, ori a falsificat semnatura mea pe hotararea aga, cum a mai facut odata la inchiderea unui punct de lucru.

Maine voi merge sa discut problema cu el. Speram sa plec putin documentat si poate sa gasesc o portita sa-l dau in judecata (si pentru multe alte nereguli)
- problema e un pic mai mult de drept, in sensul ca acunti cand s-a vandut masina cel ce a cumparat trebuia sa ceara actul constitutiv - sa vada CINE POATA SA VAND MASINA, cine poate sa semneze actul de vanzare -cumparare. Numai ca in societatea romanesca de afaceri - toate se fac dupa ureche, asociatii intreaba vecinii( si aceia pensionari) de cum pot face acte si fapte de comert - si asta pentru a nu se adresa celor specializati si abilitati - pentru ca ar impune plata unui serviciu.
Sigur asociatul/administrator pe care-l aveti nu a stiut aceasta procedura - adunare AGA plus faptul ca in actul constitutiv- care este legea intre asociati!!!!! atentie la acest astept din actul constitutiv unde sta scris ca administrarea se face IMPREUNA = ambele semnaturi pe orice act !!!).
SUCCES! LA MULTI ANI!
Eu nu vad nicio justificare juridica in raspunsurile ca masina nu putea fi vanduta! Potrivit legii fiecare administrator (pentru ca nu vorbim de un consiliu de administratie ci de administratori care lucreaza separat si care, in lipsa unei conditii in actul constitutiv, au puteri depline) poate dispune de bunurile societatii cata vreme nu depasesc procentul din active prevazut de lege. Unde ar ajunge comertul daca pentru orice banalitate cum e vanzarea unei masini ar trebui AGA? Sa nu uitam ca exista societati cu structura complexa, iar legea a separat intocmai atributiile administratorilor si ale asociatilor.

m_m a scris:
Din ce inteleg eu, nu ar putea vinde bunurile firmei fara o adunare generala a asociatilor

Nu stiu de unde ati tras aceasta concluzie. Administratorii pot face toate actele pentru organizarea si bunul mers al societatii, inclusiv sa cumpere si sa vanda bunuri.

ELLABV a scris:
cand s-a vandut masina cel ce a cumparat trebuia sa ceara actul constitutiv - sa vada CINE POATA SA VAND MASINA, cine poate sa semneze actul de vanzare -cumparare.

Calitatea de reprezentant se dovedeste prin extras de la registrul comertului, iar daca sunt mai multi administratori, potrivit legii 31 "Dreptul de a reprezenta societatea apartine fiecarui administrator, afara de stipulatie contrara in actul constitutiv".
Ultima modificare: Vineri, 1 Ianuarie 2010
ContSters20980, utilizator
Cine cumpara un bun se uita sa nu aiba vicii, credeti ca e interesat de actul constitutiv al firmei?
- art 76 - (1) din L 31/1990 - , iar m_m a revenit cu specificarea ca si dansul este administrator, iar in actul constitutiv sta scris ca administratori sunt ambii asociati, cu puteri depline si administratorii lucreaza impreuna.

Succes!

Alte discuții în legătură

Asociatii pot semna separat independent fiecare in limita unui plafon ContSters159316 ContSters159316 asociatii pot semna separat independent fiecare in limita unui plafon conform actului constitutiv adica am 2 asociati care au si calitate de ... (vezi toată discuția)
Demisie administrator raca raca Sunt administratorul unui SRL din 2006. Anul trecut asociatul unic a vandut firma unei alte persoane (tot asociat unic-cetatean strain) eu ramanand in ... (vezi toată discuția)
Administrator srl unic asociat sweetanny sweetanny In statutul unui srl cu unic asociat, la care administratorul difera de asociatul unic, poti introduce formularea: \"Societatea este administrată nelimitat, ... (vezi toată discuția)