Buna ziua si 2010 sa va aduca multa sanatate,impliniri si tot ceea ce va doriti, alaturi de cei dragi. Si, bineinteles, si alaturi de noi, care apreciem orice sfat oferit prin intermediul acestui minunat forum.
Acum, va rog daca ma poate lamuri cineva:
- am castigat la fond si in apel un proces - actiune in constatare, hotarare care sa tina loc de act de vanzare- cumparare. Cu recurs in 15 zile de la comunicare. In aceasta faza o pot investi? Sau trebuie sa astept formularea recursului de catre partea adversa? Problema este ca nu am acces in locuinta tatalui meu, locuinta in care locuieste ultima lui sotie impreuna cu un concubin.
Va multumesc.
Deci ,in cazul operatiunii de investire cu formula executorie se face , obligatoriu , verificarea , daca hotararea a ramas definitiva si irevocabila .Cum se explica situatia , in care dupa investirea cu formula executorie se face recurs si partea recurenta obtine castig de cauza ? Inaintea investirii , inseamna , ca nu s-a verificat daca a fost declarat recurs ? In acest caz ce se intampla ? Ramane valabila hotararea investita sau aceasta este inlocuita cu hotararea data in recurs ?
Aceasta situatie se aplica in cazul in care hotararile instantei de fond sunt executorii. Acestea pot fi puse in executare chiar daca nu s-a declarat recurs .. de exemplu, situatia unei hotarari pronuntate intr-un litigiu de munca.
Daca s-a trecut la executarea silita , atunci se poate face contestatie la executare sau daca daca s-a si efectuat executarea atunci se va proceda la intoarcerea executarii silite.
Hotararea investita va fi inlocuita cu hotararea pronuntata in recurs.
Multumesc handsu si freelis. De fapt, multumesc tuturor celor ce sunt alaturi de mine si ma lumineaza cu indrumari. Da, inteleg ca, logic, nu se poate investi o hot. definitiva in conditiile in care este supusa recursului. Sper totusi ca partea adversa nu va formula recurs. Cred ca in sfarsit a inteles ca un parat nu poate formula cerere de interventie renuntand la cea reconventionala.
Inca o data multumesc tuturor pentru ajutor.
Dispozitiile codului de procedura civila, referitor la intrebarea dvs., prevad:
"Art. 376. - (1) Se investesc cu formula executorie hotararile care au ramas definitive ori au devenit irevocabile, inscrisurile autentificate, precum si pe orice alte hotarari sau inscrisuri, pentru ca acestea sa devina executorii, in cazurile anume prevazute de lege.
(2) Actele autentificate de o reprezentanta diplomatica sau consulara a Romaniei se vor putea investi cu formula executorie de judecatoria domiciliului uneia din partile partase la actul autentic.
(3) Daca nici una din parti nu are domiciliul cunoscut in tara investirea cu formula executorie se face de Judecatoria sectorului III din municipiul Bucuresti.
Art. 377. - (1) Sunt hotarari definitive:
1. hotararile date in prima instanta, potrivit legii, fara drept de apel;
2. hotararile date in prima instanta care nu au fost atacate cu apel sau, chiar atacate cu apel, daca judecata acestuia s-a perimat ori cererea de apel a fost respinsa sau anulata; 3. hotararile date in apel;
4. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu apel.@
(2) Sunt hotarari irevocabile:
1. hotararile date in prima instanta, fara drept de apel, nerecurate;
2. hotararile date in prima instanta, care nu au fost atacate cu apel;
3. hotararile date in apel, nerecurate;
4. hotararile date in recurs chiar daca prin acestea s-a solutionat fondul pricinii;
5. orice alte hotarari care, potrivit legii, nu mai pot fi atacate cu recurs."