avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Modalitate plata contributie CAS optionala venituri ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Modalitate plata contributie CAS optionala venituri din dividende

Buna ziua!

O persoana fizica care obtine venituri din dividende (asociat unic al unui SRL) trebuie sa plateasca contributia minima la CASS daca dividendele incasate intr-un an depasesc 12 salarii minime brute folosind Declaratia Unica de la ANAF. In cadrul aceleasi declaratii apare chenar si pentru contributia CAS (pensie). Persoana in cauza nu are obligatie fiscala pentru CAS, dar vrea sa opteze si pentru plata acestei contributii pentru a-si asigura stagiu de cotizare (persoana nu este salariat si nici nu are alte tipuri de venituri decat cel mentionat mai sus). Intrebare: Poate respectiva persoana folosi declaratia unica de la ANAF pentru contributia la CAS sau trebuie sa-si incheie contract de asigurare sociala cu CASA de PENSII? Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2021
sstere, utilizator
Cel mai recent răspuns: sstere , utilizator 20:38, 26 Ianuarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va complicati sa platiti optional contributia lunara la pensie prin declaratia unica. Cel mai simplu, mergeti la casa de pensii si incheiati contract direct cu ei pe persoana fizica ca persoana fara venit, patiti la caseria lor lunar contributia 25% din salariul minim brut pe economie si gata.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2021
george-neagu, moderator
george-neagu a scris:

Nu va complicati sa platiti optional contributia lunara la pensie prin declaratia unica. Cel mai simplu, mergeti la casa de pensii si incheiati contract direct cu ei pe persoana fizica ca persoana fara venit, patiti la caseria lor lunar contributia 25% din salariul minim brut pe economie si gata.


Va multumesc pentru raspuns. Ma temeam de acest lucru sincer ca va trebui sa fac un drum pana la Casa de Pensii.

Se tot vorbeste de cativa ani de "revolutia fiscala" pe care a adus-o aceasta declaratie. Intr-adevar, au fost comasate multe formulare redundante care se depuneau inainte, dar tot sunt imbunatatiri care se pot face. De ce eu din calitatea de contribuabil (ca am venituri din dividende sau ca sunt persoana fara venituri nu are importanta) trebuie sa inchei nu stiu ce contracte de asigurare cu statul cand singura mea interfata cu statul pe partea de contributii ar trebui sa fie ANAFul. Asa cum ANAF-ul colecteaza de mult timp contributia CAS pentru activitati independende (ex: PFA) ar trebui sa o colecteze si de la cei care opteaza pentru acest lucru, neavand neaparat o obligatie fiscala in acest sens. Este vorba de simplitate. Eu as fi depus o singura declaratie unica pe 2021, incarcata direct pe siteul ANAF in SPV si dupa aceea ambele creante ar fi aparut pe ghiseul.ro de unde eu as fi platit cu cardul anticipat pentru tot anul. End of story. Fara drumuri, fara nu stiu ce contracte de asigurare inutile, fara sa cunosc vreun cont de trezorerie pentru viramentul bancar. Fara nimic din toate acestea.

Am facut o formulare scrisa(ma rog, digitala) catre ANAF legata de aceasta problema care a primit numar de ordine. Astept un raspuns oficial din partea lor si mai mult astept sa mi se spuna ca pot plati fara probleme daca doresc aceasta contributie de CAS impreuna cu cea de CASS anticipat prin declaratia unica. Mai mult, declaratia unica ofera o bonificatie de pana la 10% pentru plata anticipata si depunere online. Sunt numai avantaje din toate punctele de vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributii srl fara salariati hurairinastefania hurairinastefania Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu cateva lamuriri cu privire la contributiile CAS si CASS pt un SRL nou infiintat fara salariati. Eu voi fi asociat unic si ... (vezi toată discuția)
Plata contributiei asig.de sanatate asupra veniturilor din dividende mihanego mihanego am urmatoarea situatie: 1.profit aferent exercitiului financ.2007 repartizat la rezultat reportat, 2.in luna iulie 2008 asociatul unic,administrator,care nu ... (vezi toată discuția)
Plata cas la anaf cu declaratia unica forumistul forumistul Am profit de 40000 lei pe tot anul fiscal din vanzarea de actiuni pe bursa de valori. Am contract de asigurare sociala cu Casa de Pensii Suma asigurata e ... (vezi toată discuția)