avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Exista posibilitatea de a deduce TVA-ul?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Exista posibilitatea de a deduce TVA-ul?

Buna ziua!

Pentru PFA in sistem real in domemiul IT, cu cod TVA intracomunitar, doresc sa achizitionez o masina de 30k EUR brut din Germania.

Exista posibilitatea de a deduce TVA-ul?

Multumesc
Ultima modificare: Duminică, 21 Februarie 2021
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: RemusR09 , utilizator 20:37, 7 Martie 2021
Daca inregistrarea dvs. in scopri de TVA este doar pentru operatiunile intracomunitare (ceea ce inteleg ca este din intrebarea dvs.), atunci firma din Germania va factureaza suma neta, adica fara TVA, urmand ca dvs. sa achitati 19% in baza D301 la bugetul de stat in Romania. Suma astfel achitata va majora pretul de intrare al masinii in contabilitate, dvs. neavand posibilitatea deducerii efective a TVA, poate doar amortizarea masinii la calculul impozitului pe venit, fiind in sistem real.
Ultima modificare: Marți, 23 Februarie 2021
Alexandru Palaghia, Contabil
Nu sunt inregistrat in scop de TVA in Romania ci doar pentru operatiuni intracomunitare, da.
Deci daca dealer-ul vinde masina la pretul netto eu datorez TVA in Romania? 19% via D301
Exact
Am inteles.

1. Sunt insa obligat si sa ma inregistrez in scop de TVA in Romania, avand in vedere ca aceasta achizitie depaseste plafonul de 10.000 EUR pentru achizitii intracomunitare?

2. Masina va fi utilizata in scop mixt (profesional + personal), trebuie sa platesc TVA in intregime? Nu pot deduce 50% din TVA?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! pfa in sistem real, neplatitor de tva insa cu cod ... RemusR09 RemusR09 Buna ziua! PFA in sistem real, neplatitor de TVA insa cu cod special de TVA. doresc sa achizitionez un autoturism second-hand din Germania, care va fi folosit ... (vezi toată discuția)
Pfa neinregistrat in scop de tva in romania insa cu cod tva intracomunitar. RemusR09 RemusR09 PFA neinregistrat in scop de TVA in Romania insa cu cod TVA intracomunitar. Efectuez o achizitie de masina second-hand din Germania de 30k. Pe baza ... (vezi toată discuția)
Import cafea dxt_morgan dxt_morgan Bună ziua, Vă rog să îmi ziceți, dacă import cafea de ex. din Austria, taxa de TVA de acolo este inclusă deja in prețul final al lor -20%, eu în ... (vezi toată discuția)