avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare/ Refuz mostenire datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare/ Refuz mostenire datorii

Buna ziua!

Bunicul a murit anul trecut. Inainte de a muri, a facut un precontract de vanzare-cumparare a unui pamant care nu ii apartinea. Pe precontract scrie ca ar fi incasat toata suma de la cel care urma sa cumpere. Cum terenul nu ii apartinea si proprietarul s-a sesizat, tranzactia nu a putut fi finalizata.

Acum, eu si fratele meu, ca unici mostenitori (tata, singurul sau fiu si bunica au murit inaintea bunicului), riscam sa fim dati in judecata de cel care voia sa cumpere terenul si care doreste sa recupereze banii pe care zice ca i-a dat bunicului. Bunicul nu ne-a dat niciun ban si nici noi nu avem de unde sa ii dam de altundeva.

Ca urmare, vrem sa renuntam la a-l mosteni pe bunicul, pt ca sa nu trebuiasca sa-i platim datoriile. As dori sa stiu:
- Se numeste "renuntare" sau se numeste "refuz" mostenire? (Am intalnit problema asta in cautarile pe forum, inainte sa postez intrebarea.)
- Cum se procedeaza?
- Exista un termen pana cand putem face asta?
- Oare e scump?
- Daca nu facem nimic (nu dezbatem/ nu acceptam succesiunea, nu ne folosim de vreun bun de al lui), se considera refuz/renuntare tacita sau nu?
- Ce acte imi trebuie pt a renunta la/refuza mostenirea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 21:50, 27 Februarie 2021
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Renunțarea o faceți mergând la un notar public care o sa va spuna ce acte sunt necesare,probabil certificat deces defunct,acte stare civilă,CI .Costutole nu au cum să fie mari este vorba despre o declarație.. Înainte de a renunța verificați valoarea terenului în grila notariala anunturi publicitate pt a nu valora mai mult decât datoria.
Nu ma intereseaza cat valoreaza casa. (Mult oricum nu valoreaza ca e darapanata, cum ziceam. Locul de casa e intr-un sat cu putini locuitori ramasi, si intr-o zona a tarii unde oamenii nu cauta sa se mute - nu e cerere.) Terenul pe care l-a vandut bunicul ... doar 1/4 ii apartinea (deci doar la 1/4 renunt). Daca e sa ma iau dupa precontractul de v-c, cei 1/4 ar fi valorat (daca nu exista precontractul) 6750 lei. Dar pt. ca exista precontractul, daca accept mostenirea, va trebui sa dau eu ori terenul (tot, nu doar 1/4) ori banii - si, pt. ca a expirat termenul pana cand trebuia finalizata vanzarea si bunicul nu a finalizat-o, cumparatorul poate sa imi ceara si de 6x suma data (adica 6 x 27000 = 162000 lei.). Deci nu prea am ce sa pierd. In plus pot aparea si alte probleme daca as accepta mostenirea si ... o sa spun doar ca linistea este mai valoroasa decat banii.

Deci doar dau o declaratie? Nu imi trebuie alte acte? Taxa e fixa? Exista un termen pana cand trebuie sa fac asta (de exemplu maxim un an de la decesul bunicului) sau pot sa o fac oricand?
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca dati declaratie in interval de 1 an de la decesul bunicului, se numeste "renuntare expresa".
Daca dati declaratie dupa implinirea temenului de 1 an de la decesul bunicului, se numeste "declaratie de neacceptare" (adica declarati ca nu ati efectuat niciun act de acceptare tacita a succesiunii bunicului).
Efectele ambelor feluri de declaratii sunt aceleasi: veti fi straini de succesiune.
Veti avea nevoie la notar de certificatul de deces al bunicului, de certificatul de deces al mamei/tatalui dvs, de certificatul dvs de nastere (si de casatorie, daca v-ati schimbat numele) si actul de identitate.
Fiecare declaratie costa cel mult 100 lei.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dati declaratie de renuntare la mostenire la orice notar pana intr-un an de la deces.
Multumesc frumos.

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de la bunicul. solutii? andravenache andravenache Buna ziua! Bunicul a facut, cat era in viata, un precontract de vanzare-cumparare prin care se angaja sa vanda un teren din care 1/4 era al lui (deci avea ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters294253 ContSters294253 Buna ziua. Tatal meu a facut un credit in anul 2009..anul acesta pe 5 iulie a decedat. Mama a primit acasa o somatie de plata din unui birou judecatoresc ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune violeta t violeta t Buna ziua Tata a murit acum o saptamana si am dori sa facem taxa de succesiune,pe actele de propietate sant trecuti tata si bunica [bunica traieste],noi dorim ... (vezi toată discuția)