avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntare/ Refuz mostenire datorii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntare/ Refuz mostenire datorii

Buna ziua!

Bunicul a murit anul trecut. Inainte de a muri, a facut un precontract de vanzare-cumparare a unui pamant care nu ii apartinea. Pe precontract scrie ca ar fi incasat toata suma de la cel care urma sa cumpere. Cum terenul nu ii apartinea si proprietarul s-a sesizat, tranzactia nu a putut fi finalizata.

Acum, eu si fratele meu, ca unici mostenitori (tata, singurul sau fiu si bunica au murit inaintea bunicului), riscam sa fim dati in judecata de cel care voia sa cumpere terenul si care doreste sa recupereze banii pe care zice ca i-a dat bunicului. Bunicul nu ne-a dat niciun ban si nici noi nu avem de unde sa ii dam de altundeva.

Ca urmare, vrem sa renuntam la a-l mosteni pe bunicul, pt ca sa nu trebuiasca sa-i platim datoriile. As dori sa stiu:
- Se numeste "renuntare" sau se numeste "refuz" mostenire? (Am intalnit problema asta in cautarile pe forum, inainte sa postez intrebarea.)
- Cum se procedeaza?
- Exista un termen pana cand putem face asta?
- Oare e scump?
- Daca nu facem nimic (nu dezbatem/ nu acceptam succesiunea, nu ne folosim de vreun bun de al lui), se considera refuz/renuntare tacita sau nu?
- Ce acte imi trebuie pt a renunta la/refuza mostenirea?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: andravenache , utilizator 21:50, 27 Februarie 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cum s-a incheiat precontractul? La notar? Cum s-au dat banii? In mana? Eu i-as lasa sa se judece fiindca o sa-i coste atat incat o sa piarda. N-as renunta. Si chiar daca ar castiga, aveti restul de bunuri care impreuna cu 1/4 din teren acopera probabil intreaga suma datorata. Treaba aia cu de 6 ori mai mult e abuziva, oricum.
Da, antecontractul a fost semnat la notar. Scrie ca declara ca a primit integral suma de 27000 lei convenita, din care 3500 lei achitata la o data anterioara, "iar restul de 23500 lei achitata prin mandatara mea in numerar, astazi, data autentificarii prezentului antecontract".
Chestia cu de 6x, imi cer scuze si o corectez. Am citit in graba si cu emotie "6" de pe randul urmator unde scria ca are 6 luni sa se adreseze instantei. Este vorba doar de dublul sumei.
Ultima modificare: Joi, 25 Februarie 2021
andravenache, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai si notarul nu a verificat actele? Nu a vazut ca bunicul detinea 1/4 din teren? Nu prea imi vine sa cred. Notarii sunt foarte diligenti. Imi da cu virgula.
Imputernicita, dupa moartea tatalui (fiul bunicului), a luat 2 martori si i-a facut certificat de mostenitor bunicului, declarand ca tata la data decesului nu era insurat si nu avea copii. Bunica era deja decedata, iar frati, tata, nu a avut, asa ca bunicul a devenit unicul mostenitor.

Bunicul a obtinut CM in februarie, cand a si semnat antecontractul (a doua zi). Dar in aprilie, acelasi an, CM-ul lui a fost anulat. Astfel, el nu mai avea dreptul sa vanda terenul in aprilie, caci nu mai era proprietar.
Ultima modificare: Vineri, 26 Februarie 2021
andravenache, utilizator
E o situatie complicata. Trebuie vazuta cu multa atentie cronologia faptelor. Mergeti la un avocat. Nu rezolvati aici pe forum. Ca la orice intrebare vi se pune mai veniti cu o noutate. Spuneti o poveste clara si intreaga daca vreti un raspuns cum se cuvine.

Alte discuții în legătură

Mostenire datorii de la bunicul. solutii? andravenache andravenache Buna ziua! Bunicul a facut, cat era in viata, un precontract de vanzare-cumparare prin care se angaja sa vanda un teren din care 1/4 era al lui (deci avea ... (vezi toată discuția)
Somatie de plata ContSters294253 ContSters294253 Buna ziua. Tatal meu a facut un credit in anul 2009..anul acesta pe 5 iulie a decedat. Mama a primit acasa o somatie de plata din unui birou judecatoresc ... (vezi toată discuția)
Taxa de succesiune violeta t violeta t Buna ziua Tata a murit acum o saptamana si am dori sa facem taxa de succesiune,pe actele de propietate sant trecuti tata si bunica [bunica traieste],noi dorim ... (vezi toată discuția)