avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Buna ziua, Am fost abordat pe strada de un ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Buna ziua, Am fost abordat pe strada de un reprezentant al unei ...

Buna ziua,

Am fost abordat pe strada de un reprezentant al unei agentii de publicitate care mi-au promis ca pot fi spectator la iUmor, Romanii au talent si emisiuni de genul. Am fost dus la un apartament de bloc unde aveau un sediu de doi bani (ca sa ma exprim mai elegant) si nu imi dadea un feeling bun, si in cele din urma am semnat o conventie ca voi fi adaugat in baza lor de date si dupa ce mi-au facut o poza si am semnat un contract, mi-au zis ca n-au POS si m-au condus la un bancomat unde am scos si le-am dat banii.

Din pacate, m-am prins tarziu de situatie si contractul e ambigu, nu au numar de telefon, nici website. Stiu ca nu trebuia sa le dau nimic si e mai mult vina mea.

Totusi, se poate face ceva incat sa fie sanctionati sau chiar sa recuperez o parte/toti banii? Suma e de 200 RONI, taxa de inscriere. Imi pasa mai mult sa nu fie si altii inselati. Daca as putea sa "salvez" cateva persoane, as fi multumit.

Multumesc anticipat pentru orice sfat!
Ultima modificare: Joi, 25 Martie 2021
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: gabrielush , utilizator 16:54, 17 August 2021
Multumesc de raspuns! Aceste conventii nu ar trebui sa existe de la bun inceput! De asta sunt atatea plangeri de foarte multi ani, ca nu sunt conventiile in regula si firmele apar si dispar (numele se schimba si locatia, dar escrocii sunt aceeasi). Daca intr-o conventie, nu apare niciun numar de telefon, nici adresa de email, nici numele persoanei care a incheiat-o (de la firma), e clar ca e ceva dubios. Un contract legal ar trebui sa aiba datele ambelor parti.

In Anglia, de exemplu, unde am locuit multi ani, s-au luat masuri de mult - [ link extern ]
"From 1 October it is illegal for model agencies to charge any type of upfront fee before finding a client work. Any company trying to do that could face an unlimited fine or be banned from operating for up to 10 years."

Va fi probabil si la noi o lege de genul, dar nu in viitorul apropiat. Ce e frustrant e faptul ca multi acuza victimele ca au platit "taxa pe prostie". Oamenii mai sunt prinsi cu garda jos si nu toti cunosc fenomenul. Autoritatile ar trebui sa eradicheze scheme asta si n-ar mai exista oameni inselati. E ca si la casele de schimb valutar care erau pe vremuri. Aveau un comision ascuns de 15%, nu te informa, iti scotea la tejghea foaia pe jumatate vizibila sa o semnezi rapid si dupa asta, te trezeai cu paguba puer si simplu. Sa fim realisti, ce om intreg la minte de pe lumea asta ar schimba o suma importanta de bani in valuta cu 15% comision? E evident ca e furt pe fata si n-ar trebui sa fie legal - [ link extern ]

nu a mai fost cautata pentru jobul sau angajemantele acceptate conform contractului.
- a mai facut demersuri? Sau a renuntat din cauza sumei destul de mici cum fac multi?

Daca tot ati mers in " spelunca " aia , ar fi trebuit sa va dea ei 200 de lei , ca ati intrat acolo !! Cind ati vrut sa semnati , nu v - ati gindit la asta ??
- deoarece n-am locuit in Romania in ultimii 10 ani, eram deconectat de realitatea de aici si nu mi-am imaginat ca in Romania lui 2021, intr-o locatie ultracentrala din Bucuresti, unde am primit bon fiscal si stampila, pot sa existe asemenea gainari. Credeam ca sunt o agentie la inceput de drum, n-au bani de investit in reclame de abordeaza lumea pe strada si nu-si permit inca niste mobila mai acatarii. Stiu, naivitate clara!

As plati inzecit (fata de cat am pierdut) daca as putea sa opresc cat mai multa lume sa fie inselata. Cine a mai fost in situatia asta, poate sa imi scrie in privat.
Ultima modificare: Duminică, 28 Martie 2021
gabrielush, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,

Verificati existenta societatii , prin intermediul portalului REGISTRULUI COMERTULUI.

Posibil ca societatea nu exista, iar actele au fost incheiate in fals.

Asadar, exista posibilitatea antrenarii raspunderii penale, in speta.

Exista posibilitatea ca si alte persoane sa fi fost induse in eroare, in aceasta modalitate.

Formulati plangere penala, la POLITIE/PARCHET.

Am gasit societatea la cautare, dar lucrurile sunt dubioase. E ca o firma fantoma, fara numar de telefon, email sau website. Mi-au zis ca nu pot vorbi cu patronul firmei pentru 200 RONI.

Am primit bon fiscal (asta mi-a dat incredere din pacate), nu stiu cat de valid e. Un bon fiscal se poate falsifica? Poate firma nu are nicio legatura cu persoanele care erau acolo care pretind ca lucreaza pentru firma.

Plangerea a fost facuta saptamana trecuta la sectia de politie din apropierea "agentiei", dar n-am primit niciun semn pana acum. Mi s-a comunicat ca voi fi sunat de catre cineva din politie.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Va puteti interesa de stadiul actelor de cercetare.
Buna ziua,
Din pacate nu prea ai ce sa faci. Politia este saturată de aceste escrocherii si nu face față solicitărilor, eu nu pun baza în ea. Doar un front comun putem să facem, noi cei escrocati, si să luptam cu mijloace proprii.
Ieri, 06. 08. 2021, m-am izbit si eu de acest aspect, m-au abordat pe strada pentru înscriere la casting - prezentare de haine- într-un mall. De obicei nu bag in seama astfel de abordări, însă acum nu imi explic de ce m-am lăsat înșelată de escroci.
După ce am iesit de la asa-zisa ședință foto si înscriere (150 lei a fost suma ceruta), aveam sentimentul ciudat care nu m-a lăsat în pace ca ceva nu este în regulă. Aveau certificat de înregistrare afișat (asta mi-a dat o oarecare credibilitate, deși sunt multe asemenea firme fantomă) si scria asa: BRILLIANT CASTING SRL sediul Bdul Metalurgiei 61B, cam 1, bl 1, et 5, ap 63, sect 4 Bucuresti- dată eliberării 01.02. 2021. CUI 43647370 (Stiu toate acestea ptr ca am poza făcută cu telefonul). Respectivul - care se dadea un oarecare fotograf Cosmin Gheorghiță, mi-a dat si un nr de telefon la care nu răspunde nimeni.
Dacă eram isteață si intram imediat pe net vedeam aceste titluri care mi-ar fi deschis ochii cat cepele, ca sunt o victima sigura.
S-a întâmplat la Apaca (lângă Afi Bucuresti).
Banii stiu ca nu ii voi recupera însă si eu doresc același lucru: să fie prinși si sa mai salvez niste oameni care pot cădea în plasă..
Si eu caut cum solutii prin care să starpim acest fenomen. Dacă are cineva vreo idee, o astept. Multumesc !

Ultima modificare: Sâmbătă, 7 August 2021
Viespe@, utilizator

Alte discuții în legătură

Am primit teapa de la o agentie de modeling Diore511 Diore511 Buna ziua , am fost pacalit astea doua zile de o agentie de casting modeling in apropiere de afi cotroceni s-au dat drept new model casting dar ei sunt alta ... (vezi toată discuția)
Cum îmi pot recupera banii dupa ce am fost înșelat în contract? ApetreiAlex21 ApetreiAlex21 Acum o luna, m a abordat pe strada o firma de casting sa le fiu model și sa fac reclame pentru niște haine, mi sa spus ca voi câștiga bani, haine, toate ... (vezi toată discuția)
Sunt victima a înșelăciunii comise de o firmă de casting. ce pot face, și cum poate fi stârpit acest fenomen? dary@ dary@ Buna seara. Intr-un mod aproape inexplicabil (avand in vedere cat sunt de precauta cand vine vorba de astfel de situatii), astazi am picat in capcana unei ... (vezi toată discuția)