avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Program vizita preluare minor nerespectat. Cum ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Program vizita preluare minor nerespectat. Cum reconstruiesc ...

Program vizita preluare minor nerespectat. Cum reconstruiesc relațiile personale cu fiul meu..?! A trecut aproape 1 An de când refuza aceste vizite nici măcar D.A.S nu permite monitorizarea plângerii de fiecare data la politie. Ce pot face in acest caz...?! Refuza orice întrebare a Psihologilor care doresc monitorizarea . Plângerile la politie nu se soluționează..! Ce pot face DASPC nu poate decât să facă un proces verbal de constatare..atât.....
Mulțumesc pentru răspunsul dvs
Procedura legala este prin executor. Eu una nu m as impiedica de un onorariu daca aceasta ma aduce mai aproape de a mi vedea copilul. Pentru ca nu urmati calea legala de aceea nu vi se acorda corect atentia si nu vi se deschid caile legale.

Art. 910
(1) Dispozițiile prezentului capitol sunt aplicabile și în cazul măsurilor privitoare la minori prevăzute într-un titlu executoriu, cum sunt stabilirea locuinței minorului, darea în plasament, înapoierea minorului de către persoana care îl ține fără drept, exercitarea dreptului de a avea legături personale cu minorul, precum și alte măsuri prevăzute de lege.
(2) În aceste cazuri, executorul judecătoresc va trimite părintelui sau persoanei la care se află minorul încheierea de încuviințare a executării împreună cu o somație în care îi va comunica acesteia data la care să se prezinte împreună cu minorul la sediul său ori în alt loc stabilit de executor, în vederea preluării acestuia de către creditor, sau, după caz, îi va pune în vedere să permită celuilalt părinte să își exercite dreptul de a avea legături personale cu minorul, potrivit programului stabilit în titlul executoriu.
(3) Dacă debitorul nu se va conforma somației executorului, acesta, la cererea creditorului, va sesiza instanța de executare pentru a se face aplicarea prevederilor art. 905.

Adica
Art.905
(1) Dacă în termen de 10 zile de la comunicarea încheierii de încuviințare a executării debitorul nu execută obligația de a face sau de a nu face, care nu poate fi îndeplinită prin altă persoană, acesta poate fi constrâns la îndeplinirea ei, prin aplicarea unor penalități, de către instanța de executare.
(2) Când obligația nu este evaluabilă în bani, instanța sesizată de creditor îl poate obliga pe debitor, prin încheiere definitivă dată cu citarea părților, să plătească în favoarea creditorului o penalitate de la 100 lei la 1.000 lei, stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligației prevăzute în titlul executoriu.

Art. 911.
(1) Dacă în termen de o lună de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2) debitorul nu execută obligația sa, executorul judecătoresc va proceda la executarea silită.
(2) Executarea se va efectua în prezența unui reprezentant al direcției generale de asistență socială și protecția copilului și, când acesta apreciază că este necesar, a unui psiholog desemnat de aceasta. Prezența psihologului nu este necesară dacă reprezentantul direcției are această calificare.
(3) La solicitarea executorului judecătoresc, agenții forței publice sunt obligați să își dea concursul la executare, în condițiile legii.
(4) Nu este permis niciunei persoane să bruscheze minorul sau să exercite presiuni asupra lui pentru a se realiza executarea.


Art. 912.
(1) Dacă debitorul nu își îndeplinește obligația, penalitatea stabilită de instanță potrivit art. 905 va curge până la momentul executării, dar nu mai mult de 3 luni de la comunicarea încheierii prevăzute la art. 905 alin. (2).

(2) În cazul în care debitorul nu își îndeplinește obligația în termenul prevăzut la alin. (1), precum și atunci când debitorul este de rea-credință și ascunde minorul, executorul judecătoresc va consemna acest fapt și va sesiza de îndată parchetul de pe lângă instanța de executare în vederea începerii urmăririi penale, pentru săvârșirea infracțiunii de nerespectare a hotărârii judecătorești.


Art. 913
(1) Dacă executorul constată că însuși minorul refuză în mod categoric să îl părăsească pe debitor sau manifestă aversiune față de creditor, va întocmi un proces-verbal în care va consemna constatările sale și pe care îl va comunica părților și reprezentantului direcției generale de asistență socială și protecția copilului.
(2) Reprezentantul direcției generale de asistență socială și protecția copilului va sesiza instanța competentă de la locul unde se află minorul, pentru ca aceasta să dispună, în funcție de vârsta copilului, un program de consiliere psihologică, pentru o perioadă ce nu poate depăși 3 luni. Cererea se soluționează de urgență în camera de consiliu, prin încheiere nesupusă niciunei căi de atac, pronunțată cu citarea părinților și, după caz, a persoanei la care se află copilul. Dispozițiile legale privind ascultarea copilului rămân aplicabile.
Jurisprudență
(3) La finalizarea programului de consiliere, psihologul numit de instanță va întocmi un raport pe care îl va comunica instanței, executorului judecătoresc și direcției generale de asistență socială și protecția copilului.
(4) După primirea raportului psihologului, executorul va relua procedura executării silite, potrivit art. 910.
(5) Dacă și în cursul acestei proceduri executarea nu va putea fi realizată din cauza refuzului minorului, creditorul poate sesiza instanța competentă de la locul unde se află minorul în vederea aplicării unei penalități, dispozițiile art. 905 alin. (2) și (4) - (6) fiind aplicabile în mod corespunzător.

Art. 914
Executorul judecătoresc va încheia un proces-verbal în care va constata modul de îndeplinire a obligațiilor prevăzute la art. 909 alin. (1), dispozițiile art. 889 fiind aplicabile în mod corespunzător.

Asadar procedura o regasiti mai sus si dupa cum puteti obserrva pasii sunt clar stabiliti, de asemenea si termenele legale si sanctiunile financiare, precum si consilierea psihologica de care aveti nevoie spre a restabili relatia. Pt ca nu urmati pasii corecti nu obtineți nicio rezolvare. 2000 lei in schimbul unei relatii normale cu fiul dvs nu e de pus in balanta cu adevarat.
Fara discuție executorii ar trebuie exclusi normativ și asa s-ar impune de lege ferenda.
Insa, cei care dau legi habar nu au care este realitatea sociala pentru ca nu sunt profesioniști în domeniu.

Executorii nu au un rol.efectiv și nici nu au cum sa aiba.
2000 lei este o suma mare în acest context.

Ultima modificare: Vineri, 26 Martie 2021
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Mulțumesc tuturor pentru sfat..executor ! Însă o sa incerc și acesta varianta doar că trece timp și este greu sa reconstruiesc relația cu fiul meu..5 ore săptămânal..2 ore petrecute pe drum mai îmi rămân 3 ore ...Nu mai spun că Mama fiului meu o persoana dificila asta că sa nu spun altfel..!!! Oricum am înțeles executor DGASPC politie etc..Asta pentru că o persoană adică mama fiului meu Nu respecta o hotărâre civilă..
Se poate face și plângere penala.
De aceea veți avea nevoie de avocat ca sa va analizeze cazul la modul serios.

Alte discuții în legătură

Copilul nu dorește să viziteze părintele cu care nu locuiește. ce poate face acesta ca să fie respectată decizia instanței? petravram petravram Buna seara. Ce modalitati legale se pot intreprinde de un parinte natural, ca , copilul sa-si viziteze, conform hotaririi instantei,parintele cu care nu ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program de vizita minor ContSters290573 ContSters290573 Buna ziua Sunt divortat prin sentinta judecatoreasca in sept 2011 si in ian2013 tot prin sent judecatoreasca definitiva am primit program de vizita pt ... (vezi toată discuția)
Penalizare pe art 906 neincredintare minor claudiuferlai claudiuferlai Buna ziua, Cine ma poate ajuta cu o hotarare de penalizare pe ziua de intarziere pentru nerespectarea unei hotarari a instantei pe art 906? Multumesc. (vezi toată discuția)