avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua. Sunt insarcinata in 11 saptamani si as dori ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua. Sunt insarcinata in 11 saptamani si as dori sa intru ...

Buna ziua. Sunt insarcinata in 11 saptamani si as dori sa intru in concediu medical. Am instiintat firma la 9 saptamani, mi au fost trimis actele inapoi ca nu exista nici un risc la locul de munca. Din pacate ma simt f rau si as dori sa intru in cm. La cate zile de cm am dreptul? Din cm pot intra apoi in concediu de risc? Cm se plateste 85 la suta din net iar cel de risc 75la suta din net? Dupa nastere se calculeaza din brut? Multumesc frumos pentru raspuns.
Ultima modificare: Luni, 3 Mai 2021
diana23ingrid, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:39, 4 Mai 2021
1. Potrivit art. 13 din OUG nr. 158/2005, durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, pentru fiecare tip de afectiune, este de cel mult 183 de zile in interval de un an, socotit din prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 90-a zi concediul se poate prelungi pana la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale.

2. Detalii privind acordarea concediului de risc maternal :

Procedura de obtinere si acordare a concediului de risc maternal
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Cum se acorda concediul de risc maternal
www.avocatnet.ro/forum/discu...

Concediu de risc maternal
www.avocatnet.ro/forum/discu...

3. Baza de calcul a indemnizațiilor se determină ca medie a veniturilor brute lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Indemnizația de risc maternal reprezintă 75 % din media veniturilor lunare . Se retine numai c.a.s (25%)

Pentru indemnizatia CCC
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului si nu poate fi sub 1.250 de lei și nici peste 8.500 de lei (indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în CCC).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua.urmeaza sa nasc pe 24 februarie 2022.ma intereseaza ... dora881988 dora881988 Buna ziua.Urmeaza sa nasc pe 24 Februarie 2022.Ma intereseaza cum se plateste concediul prenatal,postnatal si cel de crestere copil si de catre cine(angajator ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Arsenie Elena Arsenie Elena Buna ziua, Numele meu este Arsenie Elena si doresc sa intru in concediu de risc maternal cu data de 1 Dec 2018. Avand in vedere ca eu am fost angajata din 21 ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal Deny23 Deny23 Sunt însărcinată in 11 săptămâni (80 zile) . Luni 6 ian am primit de la medicul ginecolog o scrisoare medicală in care se precizează risc de avort ... (vezi toată discuția)