avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Incompatibilitatea si/sau Conflictul de interese
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Incompatibilitatea si/sau Conflictul de interese

Buna ziua! Am incercat sa gasesc legea prin care incompatibilitatea sau conflictul de interes exista in aceasta situatie: 2 frati unde unul este director/director adjunct la o unitate de invatamant, iar fratele acestuia este administrator financiar (contabil) in aceeasi unitate ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:36, 16 Mai 2021
Căutați în Codul administrativ.
Nu am gasit nimic legat de treaba aceasta. Nici ca ar fi incompatibilitate nici ca nu ar fi.
In urma modificarilor aduse Codului Penal, prin Legea nr. 193/2017, sintagma „conflict de interese” a fost schimbata in „folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane”.

art.301 Folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane
(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru sine, pentru soțul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică pe o perioadă de 3 ani.
(2) Dispozițiile alin. (1) nu se aplică în cazurile în care actul sau decizia se referă la următoarele situații:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) exercitarea unui drept recunoscut de lege sau în îndeplinirea unei obligații impuse de lege, cu respectarea condițiilor și limitelor prevăzute de aceasta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este acesta un caz de conflict de interese? stelyan 01 stelyan 01 Daca un director al unei institutii publice cum este APIA, aproba , acordarea unei subventii mamei lui ( aproba prin semnatura si parafa dosarul pentru ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate, conflict de interese pentru administratorul public, functie contractuala lex69 lex69 Buna ziua. Va rog sa imi spuneti pana la ce grad de rudenie, sau afinitate sunt stabilite incompatibilitatea si conflictul de interese pentru functia in regim ... (vezi toată discuția)
Conflict de interese hdanny hdanny M-ar interesa sa stiu daca dintr-o comisie de acordare a unor drepturi, pot sa faca parte si sotul si sotia, sau intra la \\\\"conflict de interese\\\\" , sau ... (vezi toată discuția)