avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Exista posibiliatea unei raspunderi civile a ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Exista posibiliatea unei raspunderi civile a adminitratorului drumului?

Buna ziua, exista posibiliatea ca in cazul unui accident caruta/moto =de unde motociclistul a decedat} pe un drum in care caruta are interzisa circulatia, din expertiza reiese carutasul este vinovat, in declaratia lui carutasul declara ca merge frecvent pe acel drum, nici in momentul de fata carutasul nu a fost sacctionat in nici un fel, sa fie atras administratorul drumului la raspundere civila delictuala in baza oug 195/2002, art 71, art 128. Referitor la existenţa unei fapte ilicite, aceasta poate consta nu numai într-o acţiune, ci şi într-o inacţiune, respectiv în neluarea măsurilor necesare de către autorul faptei ilicite, dacă acesta avea obligaţia legală pentru a lua aceste măsuri.
Astfel, neluarea măsurilor corespunzătoare, adecvate pentru a asigura siguranţa circulaţiei reprezintă o acţiune ilicită.
Pornind de la definiţia faptei ilicite, conform căreia aceasta este orice faptă, atât comisivă, cât şi omisivă, prin care, încălcându-se normele dreptului obiectiv, sunt cauzate prejudicii dreptului subiectiv al unei persoane.
O alta abordare referitor la ARTICOL 5, ALINIAT 6 >(6) În cazul producerii unui eveniment rutier ca urmare a stării tehnice necorespunzătoare a drumuluipublic, a nesemnalizării sau a semnalizării necorespunzătoare a acestuia, precum şi a obstacolelor ori lucrărilor care se execută pe acesta, administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor răspunde, după caz, administrativ, contravenţional, civil sau penal, în condiţiile legii.
DATORITA FAPTULUI CA ACCESUL CARUTEI ESTE INTERZIS !!!! CARUTA POATE FI CONSIDERATA CA OBSTACOL???
Cunoaste cineva o speta in aceasta situatie?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:38, 13 Mai 2021
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/articol_579...
Se poate prin hotarare definitiva in instanta impotriva administratorului drumului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna dimineata, cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: ... cristinaepa cristinaepa Buna dimineata, Cum trebuie sa procedez in urmatoarea situatie: in momentul in care am parcat masina asfaltul s-a rupt si am cazut intr-un un canal (era ... (vezi toată discuția)
Depasire inceputa legala terminata nelegal mihaidn mihaidn Problema: depasire inceputa legal, cu toate asigurarile de rigoare posibile, inceputa imediat ce aparea linia discontinua, eu am urcat cu viteza la 50Kmh, cel ... (vezi toată discuția)
Auto-vatamare > dosar penal > neprelungire dovada permis !! Airscape Airscape Pot sa spun ca ce mi se intampla mie, nu cred ca s-a mai discutat aici, si rar se mai intalneste. - La data de 01.08.2008 am fost implicat intr-un accident ... (vezi toată discuția)