avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buna seara , sunt intr-un litigiu de munca ,in speta ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buna seara , sunt intr-un litigiu de munca ,in speta am solicitat ...

Buna seara , sunt intr-un litigiu de munca ,in speta am solicitat concediu conform OUG 147/2020 ,copilul meu invatand in sistem hibrid , o saptamana online /o saptamana fata in fata Angajatorul a cosiderat ca pentru perioada cand copilul a fost la scoala sa ma poteze nemotivat si a desfacut CIM pentru absente nemotivate . Angajatorul a solicitat si a primit o adresa de la scoala la care invata copilul meu in care se arata programul scolar al copilului , adresa a primit-o pe data de 20 octombrie ,asa zise absente sunt in perioada de 6-11.10.2020 , repet adresa de la scoala ,angajatorul a primit-o pe 20 .10.2020 , In adeverinta eliberata cand s-a desfacut contractul de munca se arata ca pe data de 23.10.2020 s-a suspendat contractul de munca pentru absente nemotivate si ca document justicativ se face referire la o notificare absente nemotivate ,pe data de 26.10 am beneficiat de concediu medical pe care angajatorul l-a pontat , mentionez ca data de 23 a cazut vinerea iar 26 luni ....intrebare
1 ) suspendarea unui contract de munca pantru se face cu prima zi in care se lipseste nemotivat , in cazul meu chiar daca contractul se suspenda pe 23 .10.2020 prima zi de suspendare este 6.10.2020 ?
2) suspendarea unui CIM pentru absente nemotivate se face in urma unei notificari sau este obligatoriu o decizie scrisa , care poate fi contestata ?
3) chiar daca a trecut o zi sau cateva ore de cand s-a aplicat suspendarea incetarea acesteia nu se face tot printr-un act justicativ ce-l putin ca acela prin care s-a hotarat suspenfarea
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:11, 25 Mai 2021
Suspendarea unui c.i.m. pentru absente nemotivate se poate face chiar dupa prima zi de absenta.,

In practica, suspendarea se efectueaza pe baza unei decizii.

Intrucat suspendarea s-a dispus prin decizie, atunci conform principiului simetriei, este firesc ca si incetarea sa se faca tot prin decizie.
cred ca nu am fost prea clar , am intrebat daca prima zi de suspendare este obligatoriu sa coincida cu prima zi de absenta ? in cazul meu am aratat ca am lipsit in perioada 6-9./10.2020 ,suspendarea s-a decis pe data de 23.10.2020,Dupa perioada in care am fost pontatat nemotivat ,adica de pe data de 10.10.2020 am fost pontatat in concediu potrivit OUG 147/2020 ,Mentionez ca pe adeverinta nu este mentionata nici o decizie de incetare a suspendari
Problema este ca eu cred ca suspendarea a fost fara efect si abuziva ,Daca ma puteti limpezi in acest aspect
Sunt unii angajatorii care decid ca prima zi de suspendare sa coincida cu prima zi de absenta nemotivata. Legislatia nu este clara in aceasta privinta.

Suspendarea si-a produs efecte ... iar ca este abuziva , nu vad de ce ?

Contractul individual de munca poate fi suspendat in situatia absentelor nemotivate ale salariatului, in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Mai 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic
buna seara, cred ca suspendarea este abuziva , din urmatoarele motive ,
-Actul justificativ prin care s-a aplicat suspendarea este o notificare si nu o decizie .
-Suspendarea nu mi-s-a comunicat si mi s-a incalcat dreptul la contestatie
-Suspendare apare in adeverinta cu modificari conform revistal pe data de 23 .10.2020 iar in ziua ulterioara lucratoare sunt pontat cu concediu medical (26.10.2020)
Mentionez ca absentele nemotivate , asa cum am aratat in postarea inititiala sunt in perioada 6-10./10.2020si 19.10.2020 (mentionez ca aceste absente nemotivate sunt o neintelegere a OUG 147/2020 si ptr care in momentul de fata este un litigiu la Tribunalul Bucuresti)
In instanta angajatorul nu a depus nici pontajul nici alt document in care sa se arate perioada suspentari.....
Legislatia nu prevede clar procedura suspendarii unui c.i.m. , astfel angajatorii decurg la diverse metode de suspendare
....... Necomunicarea deciziei intarzie doar termenul de depunere a contestatiei ... nu are relevanta termenul de transmitere a suspendarii in REVISAL, ci data de cand se suspenda c.i.m.

Nedepunderea unor dovezi din partea angajatorului , este un aspect care va fi in favoarea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suspendare cim pentru absente nemotivate bvr bvr Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutai inca odata in urmatoare problema: Am un angajat care nu s-a mai prezentat la serviciu din 26.08.2013. Din cauza ca am ... (vezi toată discuția)
Încetare cauză suspendare după concediu pentru creștere copil până la 2 ani Cosmi7 Cosmi7 Bună seara, În urma suspendării unui contract de muncă pentru creștere copil până la 2 ani și faptului că salariata nu a mai revenit pentru ... (vezi toată discuția)
Absente nemotivate si inregistrare in revisal YoAlle YoAlle Buna ziua, 1. Absentele nemotivate se inregistreaza obligatoriu in Revisal? 2. Daca se inregistreaza in Revisal care este procesul , daca salariatul ... (vezi toată discuția)