avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 207 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Probleme cu drepturi de autor cărți și cu factura ...
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Probleme cu drepturi de autor cărți și cu factura pentru librărie

Bună ziua.
Tata a scris niște cărți, parțial plătite de dânsul, parțial sponsorizate, pentru care nu a cerut contract de la editură. A decedat lăsând ca urmași soția și 4 copii. Ce pot face eu, unul din copii, sau cei 4 copii, pentru a beneficia de drepturile de autor?
Pe ce perioadă sunt valabile aceste drepturi de autor?
Pentru a vinde cărți prin librărie se cere factură. Cum se poate elibera factură pentru librărie?
Vă mulțumesc anticipat.
Ultima modificare: Luni, 24 Mai 2021
Vizitator100, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:42, 25 Mai 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Legea 8/1996
Articolul 28
(1) Drepturile patrimoniale prevăzute la art. 13 și 24 durează tot timpul vieții autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin moștenire, potrivit legislației civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunoștința publică în mod legal. Dacă nu există moștenitori, exercițiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieții de către autor sau, în lipsa unui mandat, organismului de gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creație.
(2) Persoana care, după încetarea protecției dreptului de autor, aduce la cunoștința publică, în mod legal, pentru prima oară, o operă nepublicată înainte beneficiază de protecția echivalentă cu cea a drepturilor patrimoniale ale autorului. Durata protecției acestor drepturi este de 25 de ani, începând din momentul în care a fost adusă pentru prima oară la cunoștința publică în mod legal.


Articolul 29
(1) Durata drepturilor patrimoniale asupra operelor aduse la cunoștința publică în mod legal, sub pseudonim sau fără indicarea autorului, este de 70 de ani de la data aducerii la cunoștința publică a acestora.
(2) În cazul în care identitatea autorului este adusă la cunoștința publică înainte de expirarea termenului prevăzut la alin. (1) sau pseudonimul adoptat de autor nu lasă nicio îndoială asupra identității autorului se aplică dispozițiile art. 28 alin. (1).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care lege vorbeste despre prescrierea obligatiilor dintr-un contract pt drepturi de autor Pulbere-de-stele Pulbere-de-stele Intre anii 2006-2008 am facut doua traduceri de carte pentru o editura, pe contracte de drepturi de autor. Nu am fost platita conform obligatiilor ... (vezi toată discuția)
Drept autor articole website gcazaciuc gcazaciuc Buna, Am un site web avand ca tematica medicina. Utilizez drept continut pentru articole diverse carti ( cateodata doar una , alteori mai multe) din care ... (vezi toată discuția)
Stimaţi domni, stimate doamne, cărţile pot fi distribuite ... carte audio carte audio Stimaţi domni, stimate doamne, Cărţile pot fi distribuite audio contra cost dacă autorul acestora s-a stins din viaţă, cu cel puţin 70 de ani în ... (vezi toată discuția)